Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen
Terug naar boven
Terug naar beneden

Open Forum Lees Bericht

OnderwerpTitelTypeDatum
IVF IVF bij endometriose Nieuw 2014-09-03 17:55:08

Ik ga eind van het jaar een IVF traject in in verband met endometriose. De kans om op de natuurlijke manier zwanger te worden is vrij klein omdat ik een erge vorm heb van endometriose. Na twee operaties gaan we nu eindelijk het traject in. Ik vind dit erg spannend. Hoe hebben andere dit ervaren? Is er veel behoefte aan psychologische begeleiding? Ik maak mezelf nu al gek met negatieve verhalen.

Lien

  Antwoord 2014-09-03 18:56:53

Ha Lien,
Spannend! Ik heb zelf wel psychologische begeleiding en ervaar het als een prettige uitlaat klep. En ik ben nog niet eens aan IVF begonnen ik begin 15 september. Ook ik heb endometriose, graad 3 en ik heb sinds juni 2013 tot nu toe 3 operaties gehad. Ik heb de psychische begeleiding om alles te beter te accepteren en er mee om te gaan.
En ik ben zo een type die alles weg lacht en vrolijk en gezellig is tot ik thuis ben, en compleet instort.
En om die reden heb ik de stap naar de psycholoog gezet.
Het helpt me wel een beetje om alles een plekje te geven, en mezelf niet gek te maken met vragen waar toch niemand antwoord op kan geven.
Ik probeer me wat meer over te geven aan wat komen gaat en ik zie het wel.
Het is ontzettend moeilijk de ene dag gaat beter dan de andere, maar een psycholoog kan je wel net aan de goede kant van de streep helpen.

Groet, Lisa

  Antwoord 2014-09-03 20:59:20

Hoi Lisa,

Bedankt voor je bericht. Heb je die begeleiding via de huisarts geregeld of IVF centrum?
Spannend zeg dat je over twee weken gaat beginnen. Heb je ook aan Lucrin gezeten?
Lien

  Antwoord 2014-09-03 21:29:04

Hoi Lien,
Spannend dat jullie binnenkort gaan beginnen met ivf!

Ik heb ook endometriose en ben ook tweemaal geopereerd. Wij zijn begin dit jaar met IVF gestart.
We zijn gewezen op psychosociaal verpleegkundigen in het ziekenhuis (specifiek in het ivf-team), maar ik heb hier geen gebruik van gemaakt. Ik ben vrij nuchter van mezelf en wilde eigenlijk zo gewoon mogelijk doorleven tijdens de poging. Je bent tijdens het traject al zo druk met het medische gebeuren zoals op tijd prikken en de echo's et cetera. Ik wilde daarnaast niet ook nog naar het ziekenhuis om er met een professional over te praten.
Met mijn vriend en familie had ik ook altijd wel een uitlaatklep als ik het lastig had (met name tijdens spannende momenten of er een bevruchting zal zijn en in de wachtweken als je er niets meer aan kunt doen).

Ik spreek uiteraard voor mezelf en ben gelukkig vrij snel zwanger geraakt (van de tweede terugplaatsing), maar je hoeft dus niet per se psychische hulp nodig te hebben. Je kunt kijken hoe het gaat en altijd contact opnemen met de medewerkers van het ivf-team als je er doorheen zit. Persoonlijk voelde ik me tijdens de ivf-poging beter dan toen ik nog aan de Lucrin zat en ik had ook het gevoel dat we na 4 jaar dan eindelijk een goede kans hadden om zwanger te raken, waardoor ik best lekker in mijn vel zat.

Ik wens je heel veel succes!
Nikkie

  Antwoord 2014-09-03 22:49:14

Hallo meiden,
Hier ook endometriose. Heb in januari een kijkoperatie gehad (toen is het geconstateerd) en ben toen doorverwezen naar het vu. Ben afgelopen juli nogmaals geopereerd en verklevingen en 1 endometriose cyste zijn weggehaald.
We staan aan de vooravond van het IVF traject waarmee we eindelijk gaan starten (voor mn gevoel heeft het eindeloos geduurd ;)) morgen de intake en volgende week beginnen met stimuleren. Mijn cyclus ligt nu 6 maanden plat door de Lucrin.
Vind het heel spannend wat er de komende dagen gaat gebeuren maar kijk er ook een beetje naar uit (klinkt misschien gek) maar we krijgen nu eindelijk een kans.
Heb het ook hoor, maak mezelf soms helemaal gek met verhalen op fora.. heb een paar keer een afspraak gehad met een maatschappelijk werkster bij ons in de buurt (niet via het vu) insteek was om beter om te kunnen gaan met het in mijn ogen 'eindeloze wachten' inmiddels gaan we dus bijna beginnen dus heb ik nu de gesprekken even stopgezet.
Lopen jullie toevallig ook in de VU?
Niks, wat fijn dat je snel zwanger bent geraakt! Ben je vanuit de Lucrin gestart met stimuleren?
Willeke

  Antwoord 2014-09-04 17:22:27

En nog eentje! Ernstige endometriose. Drie maanden Lucrin, twee weken Decapeptyl en vandaag starten met stimuleren. Ik ben nu rustiger dan tijdens de Lucrin aangezien er nu echt wat gebeurd. Tijdens de Lucrin was het alleen maar wachten, wachten, wachten. Zucht! Maar hoe dan ook: al die hormonen maken ook een ander mens van je. Pff! Over twee weken ongeveer punctie ivf poging 1. Spannend! Hopelijk blijft het daarbij en hebben we ook eens geluk. Wordt wel eens tijd!
D

  Antwoord 2014-09-04 18:28:11

Willeke, ik ben inderdaad vanuit de Lucrin gestart met stimuleren (Decapeptyl en Menopur).

D, ga jij psychologische hulp inschakelen tijdens je poging?

Jullie ook veel succes!
Nikkie

  Antwoord 2014-09-04 19:14:22

Ha Lien,
Ik heb de verwijzing via me gynaecoloog. En nee ik heb geen Lucrin gehad, ik heb wel tijdelijk de pil geslikt tot aan me operatie maar dat was maar 1 maand omdat alles weer in een snel trein vaart ging.
En na me operatie heb ik niks meer genomen voor die 2 maanden tot aan ivf, zagen ik en de gynaecoloog het nut er niet echt van in.

Willeke heel veel succes morgen, en dat naar uitkijken dat heb ik ook, eindelijk het gevoel dat een kindje binnen handbereik is.
Mijn gesprekken worden inmiddels ook wel afgebouwd ik heb nog een gesprek na onze intake voor ivf en dan zie ik wel weer verder.
En ik loop in het Bronovo. Wij gaan trouwens ook IVF transport doen in samenwerking met het LUMC.
Lisa

  Antwoord 2014-09-05 21:42:31

Gister gesprek gehad en ga decapeptyl en gonal f 150 eh spuiten. We starten gelijk volgende week vrijdag gelukkig. Heb dan echo en prikinstructie. Eindelijk gaat het beginnen!
Ookal gaan we een spannende tijd tegemoet toch heb ik er echt zin in om te starten.
Jullie kennen vast het gevoel.
Wanneer starten jullie allemaal?
Willeke

  Antwoord 2014-09-05 21:50:21

Wij hebben 15 september een gesprek, vind het echt spannend maar kijk er ook wel naar uit.
Lisa

  Antwoord 2014-09-05 23:28:51

Spannend Lisa! Beginnen jullie dan ook snel? Ligt je cyclus op dit moment plat? Krijg je dus kort protocol of lang?
Willeke

  Antwoord 2014-09-06 18:58:26

Ha Willeke, mijn cyclus ligt helaas niet plat.
Ik heb even de pil gehad maar die werkte niet naar behoren, en om aan de Lucrin te gaan vond ik iets te ver gaan. We hoefden maar twee maanden te overbruggen van de operatie tot aan IVF.
Mijn gynaecoloog had het over een kort protocol, maar eerlijk gezegd weet ik het verschil niet tussen een lang en kort protocol.

We zullen wel zien de 15e wat ze zeggen. Ik heb een afspraak met zowel mijn eigen gynaecoloog als met de fertiliteitsarts.
Lisa

  Antwoord 2014-09-07 09:20:39

Hi Lisa kort protocol houdt in dat je gelijk begint met stimuleren en na circa 14 dagen de punctie hebt.
Bij lang protocol ga je eerst aan de pil, wordt je ongesteld en begin je daarna met stimuleren (duurt circa 1.5 maand in totaal) meestal omdat cycli van endometriose patiënten al plat liggen (door lucrin of pil), kun je gelijk met stimuleren beginnen.
De 12e loopt mijn laatste spuit Lucrin af dus dan beginnen we gelijk met Decapeptyl (zusje van Lucrin, legt ook cyclus plat en zorgt er voor dat de eitjes die gekweekt worden niet springen) en Gonal-F om te stimuleren.
Ben ook geen mega fan van Lucrin maar mijn arts hoopte dat de endometriose cyste die ik had hier weg zou gaan, helaas mis gegokt want hij werd wel iets kleiner maar te klein om te laten zitten waardoor een operatie noodzakelijk was. Dus in die overbruggende periode weer 3 maanden Lucrin, dus totaal 6 maanden.

Waar heb jij je endometriose zitten? Heb je ook pijnklachten? Dat is dus het gekke (en daardoor kwam deze diagnose in januari ook als donderslag bij heldere hemel) ik heb dus nooit pijn gehad.
Willeke

  Antwoord 2014-09-07 10:27:29

Ah, nu begrijp ik het, thanks Willeke.
Ik heb gelukkig geen cystes dus denk dat ik daarom ook een kort protocol krijg, en ik heb 2 schoonmaak operaties gehad in 1 jaar tijd. Dus ben op dit moment 'endometriose vrij'.

Ik heb altijd pijn gehad al vanaf me eerste menstruatie, de endometriose zat op me baarmoeder, banden, blaas, urineleider, eileider, Douglas' holte en me eierstok zat vast in me zij door de verklevingen.

Toch wel fijn dat je geen pijn hebt gehad, maar kan me ook voorstellen dat het een flinke klap was toen je het hoorde. Zit de endometriose bij jou ook nog op andere plekken?
Lisa

  Antwoord 2014-09-07 12:09:51

Zo dat zit inderdaad op behoorlijk wat plekken. Ik hoor veel van meiden die het op de blaas hebben dat ze pijnklachten hebben.
Ik heb het bij mijn eileiders (voornaamste reden dat een zwangerschap dus niet lukte, eigenlijk was de weg gewoonweg geblokkeerd) en een stuk bij mijn darmen. En die cyste dan op mijn rechter eierstok. Met de operatie zijn dus de cyste en verklevingen weggehaald aan de rechterkant, eierstok ook weer netjes op zijn plek gelegd.links niets gedaan want voor de IVF punctie was dit niet nodig, kon hij goed bij. En hij zei dat het risico bij mijn darmen te groot was. Hij zei, wordt je straks wakker met een stoma dus laten we dat maar niet doen (mede omdat ik geen klachten natuurlijk heb).

Vind het wel bijzonder dat je arts je wel ongesteld laat worden want daardoor, ondanks dat je nu gelukkig endometriose vrij bent, wakker je het wel aan.

Fijn hè om binnenkort te gaan beginnen! Hoelang zijn jullie bezig?
Willeke

  Antwoord 2014-09-07 17:46:46

Ha Willeke, het is 'maar' twee keer dat ik mijn menstruatie krijg en ze hebben alle endometriose haarden kunnen verwijderen. Dus in die twee maanden krijg de endometriose niet heel veel kans om zo snel te gaan woekeren, dat is met IVF aanzienlijk erger. En zeker als ze het deels laten zitten, dan is het zeker belangrijk dat je geen menstruatie krijgt.

Ben er ook niet echt gerust op wat de endometriose gaat doen tijdens IVF, ben ook wel bang voor de pijn, maar als het allemaal lukt, is het me meer dan waard geweest.
Maar dat geld denk ik voor iedereen wel.

Wij zijn nu 2 1/2 jaar bezig nog niet zo lang als sommige hier, en volgens de gynaecoloog heb ik mijn leeftijd mee (ik ben 25).
Hoe lang zijn jullie nu bezig, en hebben jullie nog andere fertiliteitsbehandelingen gehad?

Ik zal blij zijn als het de 15e is.
Lisa

  Antwoord 2014-09-07 21:00:31

Hallo allemaal, Bedankt voor al jullie reacties. In mijn omgeving ken ik niemand die met IVF bezig is dus kan mijn verhaal ook niet echt kwijt. Ik ben onder behandeling in het VUMC. Vorig jaar is er een cyste geconstateerd in mijn eierstok. Deze moest operatief worden verwijderd. Tijdens de operatie bleek ik vol te zitten met endometriose. Toen drie maanden aan de Lucrin en aan hierna de pil doorslikken. Na een aantal maanden weer klachten en zit sindsdien aan de Lucrin (dat is nu 7 maanden). Inmiddels weer een operatie gehad. Eind van het jaar starten met IVF. Heel erg spannend! Wie zitten er in het VUMC en gaan toevallig volgende week naar de informatiebijeenkomst?
Lien

  Antwoord 2014-09-08 12:40:24

Lisa, oh dan valt het wel mee, twee keer is te overzien inderdaad. Wij zijn nu 1,5 jaar bezig, valt ook nog wel mee, maar voor mn gevoel een eeuwigheid. Wat er allemaal al gebeurd is in deze maanden! Wij hebben verder nog geen andere behandelingen had, dus deze ivf poging is echt onze eerste echte kans op een zwangerschap. Hoop dat we het geluk een keer aan onze zijde hebben en dat het raak gaat zijn!
Ben ook nog niet zo oud, 27. Echt een pluspunt volgens de gynaecoloog. Hoewel het geen garantie is, is het toch wel lekker om te horen.

Lien, wat vervelend dat je er niet echt met iemand over kunt praten. Ik heb gelukkig via het forum van zwangerschapspagina een paar meiden waarmee ik inmiddels intensief contact heb via mail en Facebook. Super fijn want zij weten precies hoe ik me soms voel.
Wij lopen ook in het VU! Door wie ben je geopereerd? Ik door dr. Mijatovic, super aardige man. Heb vorige week in het ivf centrum nog een afspraak met dr. Melgers gehad, ter voorbereiding op de ivf, vond haar ook erg aardig.
Wij gaan as donderdag ook naar de info-avond :) en blijven dan slapen in het gastenverblijf want ik heb vrijdagochtend om 8 uur gelijk de uitgangsecho en begin ik met Decapeptyl en Gonal-F te spuiten. Dus dan gaat het echt beginnen voor ons!
Willeke

  Antwoord 2014-09-09 18:30:46

Ha Lien,
Vervelend dat je niet echt iemand heb om mee (of tegen aan) te praten, dan kan een psycholoog wel een keer fijn zijn. Gewoon al je onzekerheden en frustraties eruit gooien, lucht ook al op.

Ha Willeke,
Elke maand is er een teveel.
Mijn gynaecoloog zei inderdaad ook dat het een pluspunt is, dat deed me ook wel even goed, en hij zet er gelukkig ook allemaal wel vaart achter. Niet dat we eerst nog een maanden moeten aanmodderen of onderzoeken hier of daar.

Die informatie avond gaat dat over endometriose of over de IVF of beide dat kan natuurlijk ook?

Het gaat vrijdag echt voor jou beginnen Willeke, spannend!
Laat je weten hoe het te zijner tijd met je gaat?

Ik zal niet veel kunnen reageren komende periode (druk met werk) maar lees wel mee.
Lisa

  Antwoord 2014-09-15 18:08:48

Lien ben je nog naar de info avond geweest? Wij wel en zijn afgelopen vrijdag gestart met de behandeling. Voor mij was er niet veel nieuws, had me al redelijk goed voorbereid via Internet en het IVF boekje. Wel goed om te zien dat het iedereen kan overkomen, zo'n diversiteit aan stellen!

Lisa het ging over IVF alleen (en ICSI).

As zaterdag de echo, kijken of de follikels mooi aan het groeien zijn :) met de echo afgelopen vrijdag zag de gynaecoloog een hoop eiblaasjes klaar liggen dus dat was mooi. Ze heeft daardoor de dosis wel verlaagd van 150eh naar 125eh omdat ze anders bang was dat het te hard zou gaan. Nu afwachten dus :).
Willeke

  Antwoord 2014-09-16 08:55:04

Hoi allemaal,

Fijn om te lezen dat jullie allemaal nog relatief jong zijn.
Ik was al 33 toen bij mij endometriose geconstateerd werd omdat ik niet zwanger werd. Toen ben ik meteen met IVF begonnen alleen had ik maar weinig eicellen en ook nog eens van een slechte kwaliteit. Mogelijk door de ernstige endometriose.
Uiteindelijk toch op mijn 35e zwanger geworden (na driemaal IVF spontaan zwanger). We wilden graag nog een kind, en dit hebben we weer een paar jaar geprobeerd (weer driemaal ICSI en een uitgebreide operatie in Leuven), maar dat is niet meer gelukt (ben nu 39).
Dus inderdaad hebben jullie gelukkig iets meer tijd en hopelijk nog meer eicellen. Ik hoop van harte dat jullie niet nog jaren nodig zullen hebben.
Succes!

  Antwoord 2014-09-17 14:44:03

Ik had met endometriose ook "maar" acht eicellen. Zes eitjes uiteindelijk. Gisteren punctie gehad, vrijdag terugplaatsing. Had er ook meer van verwacht. Nu hopen dat ze allemaal goed bevrucht worden.
D

  Antwoord 2014-09-17 18:52:07

Het aantal zegt vrij weinig. Ik had 35 follikels, maar slechts 3 bevruchtingen. Gelukkig wel met zwangerschap als resultaat!
Nikkie

  Antwoord 2014-09-24 18:25:57

Hoi Willeke,

We zijn inderdaad naar de IVF avond geweest. Erg fijn om het hele traject zo uitgebreid uitgelegd te krijgen.
Hoe gaat het nu met jou? Hoe vaak moet je terug voor een echo? Is dat goed te regelen met je werk?

Lien

  Antwoord 2014-09-25 14:10:57

Hoi Lien,

Ik ben 125eh gaan spuiten en mijn eitjes reageren een beetje traag hierdoor. Heb er heel veel (20 per eierstok, dus totaal rond de 40), maar ze zijn nog heel klein. Van die 40 zijn er 4 groter dan 14mm (de 'grens') en 6 twijfelgevalletjes (tussen de 10 en 14mm). Vanmorgen moest ik nl weer terug.

In totaal heb ik, inclusief vandaag 4 echo's gehad. De uitgangsecho, 1 op 8 dagen stimuleren, 1 op 11 dagen stimuleren en vandaag op 13 dagen stimuleren.
Ik hoor dus zo (telefonisch) naar aanleiding van bloeduitslag of ik nog twee dagen door mag stimuleren om die 6 erbij te kunnen trekken of dat ik vanavond de Ovitrelle moet zetten en de punctie zaterdag heb. Dat hoop ik dus niet want dan heb ik er waarschijnlijk maar 4 die groot genoeg zijn en waar een eicelletje in kan zitten. Ik baal echt want ik heb heel veel follikels maar ze groeien dus niet echt lekker door!
Super spannend en echt zenuwslopen dit traject :(.

Ik werk voor mezelf dus met vrij regelen is dat geen probleem en ben ik flexibel :) dat is dan weer het voordeel.

Wanneer starten jullie?
Willeke

Reageer op dit bericht