Doorgeven/verkopen van vruchtbaarheidsmedicatie

Soms hebben mensen medicijnen van hun vruchtbaarheidsbehandelingen over. En soms moeten andere mensen zelf voor deze middelen betalen (bij IVF vanaf de vierde poging). Het gaat om behoorlijk dure medicijnen, die uitsluitend op recept verkrijgbaar zijn en die in de meeste gevallen d.m.v. een injectie door de vrouw zelf worden toegediend. Is doorgeven van vruchtbaarheidsmedicatie een goede optie?

injectiespuit

Wat zijn de kosten van hormonen?

Het is van tevoren niet vast te stellen hoeveel geld je precies kwijt bent voor de medicatie, omdat elke vrouw anders reageert. De benodigde hoeveelheid hormonen wordt tijdens de behandeling aangepast aan de fysieke reactie van de patiënt.

IVF en ICSI
De hormoonpreparaten voor IVF of ICSI worden voor de eerste drie pogingen vergoed, net als de behandeling zelf. Vanaf de 4e IVF of ICSI moeten zowel de behandelkosten als de medicijnen zelf betaald worden. In Nederland liggen de IVF of ICSI behandelkosten tussen de 2000,- en 2500,- en medicijnen tussen de € 1100,- en 2000,- per poging)

IUI
Voor intra uteriene inseminatie (IUI) kosten de medicijnen ongeveer € 500,- per behandeling (=een maand, dus één poging om zwanger te raken!). De medicijnen voor IUI en ovulatie-inductie worden vanuit de basisverzekering vergoed.

Hormonen over

Wanneer je niet in aanmerking komt voor vergoeding is zeker begrijpelijk dat je op zoek gaat naar goedkopere alternatieven om aan deze medicijnen te komen. En degenen die medicijnen overhouden, brengen deze niet graag terug naar de apotheek, waar het vernietigd wordt. Zij hebben er misschien zelf voor betaald en/of willen er nog een ander blij mee maken. Soms met gesloten beurzen, soms tegen een vergoeding om zelf iets terug te krijgen van de gemaakte kosten.

Waarom doorgeven vruchtbaarheidsmedicatie geen goed idee is

Toch is het doorgeven van vruchtbaarheidsmedicatie naar Freya’s mening geen goed idee. Zoals artsen en apothekers al jaren zeggen dat je nooit andermans medicijnen moet gebruiken, geldt dat hier ook. Je hebt geen zekerheid over hoe het middel bewaard is. En klopt de dosering wel? Is er niet mee gerommeld? Het is niet voor niets dat de apotheek retourgebrachte medicijnen vernietigt.

En wat nu als je wel voor weinig of niks aan hetzelfde middel kunt komen, maar in een andere dosering? Of dezelfde dosering maar een ander merk? Als je misschien onbedoeld meer hormonen binnenkrijgt dan de bedoeling? En, nog erger, als iemand besluit de middelen zelfstandig, dus zonder controle van een arts, te gebruiken?

Freya bemiddelt niet

ampullenHet bestuur van Freya heeft zich om bovenstaande redenen uitgesproken tegen het onderhands doorgeven van vruchtbaarheidsmedicatie. Wij bemiddelen dan ook niet tussen vraag en aanbod! Wij kunnen de verantwoordelijkheid hiervoor niet nemen.

José Knijnenburg

Laatst bijgewerkt april 2019