Bijeenkomsten

Freya Bijeenkomsten

Freya-dag - Dé dag voor iedereen bij wie zwanger worden niet (snel) lukt.

Heb jij een (nog) onvervulde kinderwens? Kom dan zaterdag 25 maart 2017 naar de Freya-dag in Bunnik. Op deze dag vindt namelijk de landelijke Freya-dag plaats - het event voor iedereen bij wie zwanger worden niet vanzelfsprekend is.

samen beslissen

 

Deze dag biedt een gevarieerd programma met o.a. een interactief debat over het thema 'Samen Beslissen', een workshop die jou handvatten biedt in de omgang met de onvervulde kinderwens en herkenbare ervaringsverhalen. Natuurlijk is er voldoende gelegenheid om met andere gasten in gesprek te gaan. Het wordt een interessante en mooie dag. Ben jij erbij?

Programma

09.30-11.00Ontvangst
09.30-13.30Informatieplein
10.00-10.45Algemene Ledenvergadering (ALV)
11.00-12.30Debat Samen Beslissen o.l.v. Cindy Cloïn met aansluitend de lezing 'Een goed gesprek tussen arts en patiënt, hoe doe je dat?' door Carien Brals
11.00-12.30Workshop 'Wie ben ik?' van Jolanda Tijmstra
12.30-13.30Lunch
13.30-16.00Ervaringsverhaal door Inge en Thijs, met aansluitend lotgenotencontact in de volgende groepen:
 De groep mensen die in behandeling zijn (algemeen)
 De groep mensen die in behandeling zijn met behulp van eiceldonatie
 De groep mensen die in behandeling zijn met behulp van KID
13.30-16.00Ervaringsverhaal door Annemiek en Klaas, met aansluitend lotgenotencontact in de groep definitief ongewenst kinderloos
16.00-16.45Napraten onder het genot van een hapje en een drankje

 

Informatiemarkt

Van 9.30 tot 13.30 uur kun je een bezoek brengen aan het informatieplein. Onderstaande organisaties staan graag voor je klaar voor vrijblijvende informatie of een praatje. Welkom!

Praktische informatie

De Freyadag vindt plaats op zaterdag 25 maart 2017 op de sfeervolle locatie De Landgoederij, Camminghalaan 30, 3981 GH in Bunnik (zie voor meer informatie http://www.delandgoederij.nl/).
De ontvangst is vanaf 09.30. De dag duurt tot ongeveer 16.45.

Leden betalen € 20,00 p.p. , niet-leden € 27,50.
Een heerlijke lunch en koffie/thee zijn inbegrepen.

De uiterste datum om je aan te melden is donderdag 23 maart 2017.

Annulering van deelname met terugbetaling van het entreegeld is mogelijk tot uiterlijk zaterdag 11 maart 2017.
Bij restitutie wordt € 5,- administratiekosten per persoon ingehouden.
Daarna kunnen wij geen restitutie meer verlenen.

Heb je vragen over deze dag? Stel ze aan de commissie Bijeenkomsten van Freya, bereikbaar op mailadres ledenbijeenkomsten@freya.nl.

Route

De Landgoederij
Camminghalaan 30
3981 GH Bunnik
Route Google maps
Openbaar vervoer Website 9292

Aanmelden

De aanmeldingstermijn is verlopen.

 

Inhoud programma

Informatieplein

Naast het inhoudelijke programma, zijn er tot 13.30 uur medewerkers aanwezig van allerlei uiteenlopende organisaties. Je kunt bij hen terecht met vragen maar ook als je je verhaal kwijt wilt, ben je van harte welkom bij hen. 

 • Algemene stand Freya: de Freya vrijwilligers zijn op tal van gebieden aanspreekbaar en staan natuurlijk ook voor je klaar als je behoefte hebt aan een praatje
 • Verzekeringsstand Freya: stel je verzekeringsvragen aan een lid van het Freya-verzekeringspanel
 • Verpleegkundigen: hier kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld het behandeltraject en de toediening van medicijnen
 • Stichting "A pin for your thougts" is een organisatie die aandacht vraagt voor de impact van een (nog) onvervulde kinderwenst op zowel zij die een (nog) onvervulde kinderwens hebben, als voor hun omgeving. Daarnaast heeft de stichten een uniek speldje ontworpen waarvan 100% van de opbrengst naar andere initiatieven omtrent vruchtbaarheidsproblematiek gaat
 • Pleegzorgorganisatie Flexus Jeugdzorg: deze organisatie kan u meer vertellen over de verschillende vormen van pleegzorg en hoe je pleegouder kan worden etc. 
 • IVF Spain: bij IVF Spain kun je je vragen over eiceldonatie in Spanje stellen

Algemene Ledenvergadering (ALV)

 1. Notulen Algemene Ledenvergadering 2 april 2016*
 2. Jaarverslag 2016*
 3. Financieel jaarverslag 2016*
 4. Kascontrolecommissie
 5. Bestuurswisselingen
  • Het bestuur draagt Joyce Hoffman voor aan de ALV als kandidaat voor het bestuur en Elja van der Laan en Antoinette Lammers stellen zich herkiesbaar voor een tweede bestuurstermijn.
 6. Speerpunten 2017
 7. Begroting 2017
 8. Rondvraag en Sluiting

*De benodigde stukken worden bij binnenkomst uitgereikt of kunnen vooraf opgevraagd worden bij het secretariaat.

Debat Samen Beslissen o.l.v. Cindy Cloïn met aansluitend de lezing 'Een goed gesprek tussen arts en patiënt, hoe doe je dat?' door Carien Brals

Wat is jouw rol bij het maken van keuzes in het behandeltraject? Waarover wil en kun jij als patiënt meebeslissen? Wat heb je hiervoor nodig van de arts? Maar ook: wat verwacht de arts van jóu? Aan de hand van stellingen kun je vanuit de zaal meepraten over dit boeiende onderwerp.

Samen met twee artsen en een psycholoog gaan wij onder leiding van een ervaren gespreksleider met elkaar in gesprek over het thema 'samen beslissen’.

De volgende mensen hebben – naast het publiek – een actieve rol tijdens het debat:

 • Didi Braat, professor in voortplantingsgeneeskunde/hoofd van de obestetrie en gynaecologie Radboudumc
 • Marieke Schoonenberg, gynaecoloog, reproductieve geneeskunde Nij Geertgen
 • Carien Brals, gezondheidszorgpsycholoog, cognitief gedragstherapeut VUmc – afdeling medische psychologie en MMW

Het debat wordt geleid door Cindy Cloïn, freelancejournaliste en hoofdredacteur Freya Magazine.

Aansluitend volgt de lezing van Carien Brals: ‘Een goed gesprek tussen arts en patiënt, hoe doe je dat?’:

Als GZ psycholoog op de afdeling medische psychologie in het VUmc zie ik regelmatig vrouwen en stellen in een fertiliteitstraject.  Wat voor hen ooit leuk en spannend begon kan naarmate dit traject langer duurt, een stressvol proces worden. Ik zie de vrouwen en hun partner waarbij die stress tot psychische klachten leidt. Mijn werkwijze is eclectisch en ik ben geschoold in de cognitieve gedragstherapie, acceptante and commitment therapie, mindfulness en EMDR.

In mijn lezing zal ik toelichten wat belangrijke ingrediënten zijn voor een goed gesprek. Wat mij betreft begint een goed gesprek met je patiënt met oprechte aandacht, interesse en nieuwsgierigheid. Echt willen begrijpen hoe de ander dit ervaart, en waarom zij nu jouw hulp zoekt, is een essentieel onderdeel voor goede begeleiding!

- Carien Brals

Workshop 'Wie ben ik?' van Jolanda Tijmstra

Het niet uitkomen van je kinderwens is intens verdrietig. Zonder dat je het wilt, krijg je te maken met allerlei gevoelens. Gevoelens van ongeloof, verslagenheid, boosheid, “waarom ik?”, somberheid, depressiviteit, pijn, gevoelens van mislukking, niet deugen, de moed niet opgeven tot en met verstand op nul en weer doorgaan. Hoe vind je dan jouw weg naar “Wie ben ik?”. Deze workshop is bedoeld als een opstap naar bewustwording.

Wat kun je verwachten?

 • Kennismaking met lotgenoten
 • Bewustwording van onbewuste processen met PRI, Past Reality Integration
 • Handvatten die je kunnen  helpen een weg te vinden uit jouw doolhof van emoties.

Mijn naam is Jolanda Tijmstra en ik ben 47 jaar. Samen met mijn partner weet ik hoe het voelt om ongewild kinderloos te zijn. Een verdriet dat nooit echt helemaal weg gaat en soms heel rauw en onverwacht weer naar boven kan komen. Door alle processen die wij samen hebben doorgemaakt ben ik uiteindelijk de opleiding tot PRI therapeut gaan doen. PRI is een mooie methode die mij heeft leren voelen en zien wie en wat ik ben achter het immense verdriet. Dit gun ik werkelijke alle mensen met vruchtbaarheidsproblemen. 

 

Ervaringsverhaal door Inge en Thijs, met aansluitend lotgenotencontact in de volgende groepen:

Ervaringsverhaal Inge en Thijs

Wij zijn Inge en Thijs, wij zijn 28 en 30 jaar oud. Ons ervaringsverhaal begon ongeveer zes jaar geleden, toen we van een gynaecoloog te horen kregen dat een eventuele kinderwens nooit zonder medische hulp vervuld zou kunnen worden. Bovendien zou de kans op vervulling het grootst zou zijn als we zo snel mogelijk 'van start' zouden gaan...
Een goede kop koffie was niet meer nodig om wakker te worden die ochtend; dit was keuze nummer één die we samen moesten maken, een hele serieuze keuze!

Wij willen graag met jullie de keuzes delen, die we moesten maken bij de start en tijdens onze vruchtbaarheidsbehandelingen. We vertellen hoe we het maken van onder andere onderstaande keuzes hebben ervaren.

Wat doen we met het advies van de arts? Voelen we ons er (al) 'klaar' voor? Waar zijn we dan klaar voor? Hoe moeten we omgaan met de teleurstellingen en het delen daarvan? Vertellen we aan vrienden, familie, collega's hoe het écht met ons gaat? Hoe zouden we dan willen dat ze reageren? Wat te doen met alle 'goedbedoelde' adviezen en situaties waarin we ons niet prettig voelen? Hoe lang moeten we eigenlijk door gaan? Kunnen we wel stoppen? Hoe ver willen we gaan met het toedienen van medicatie? Kunnen de artsen met ons mee beslissen en welke waarde hechten we aan hun besluit? Gaan we voor onze behandeling de grens over of blijven we in Nederland? Welke keuzes gaan we maken op het gebied van wonen en werk? Samen beslissen, ontzettend veel!

We hebben ervaren dat het voor ons belangrijk was om elkaar te blijven begrijpen. Alleen is dat nog niet altijd gemakkelijk als je een man en een vrouw bent (en volg hormonen zit!). Kortom hoe kwamen wer er samen uit?

Wij zien er naar uit om ons verhaal, dat na een lange weg en veel keuzes eindigde met de geboorte van onze zoon in 2015, bij te dragen, aan deze Freyadag,   

Ervaringsverhaal door Annemiek en Klaas, met aansluitend lotgenotencontact in de groep definitief ongewenst kinderloos

Ervaringsverhaal Annemiek en Klaas

Positief blijven tijdens een proces wat gekenmerkt wordt door tegenslagen. Dat is ons motto geweest tijdens de jaren die in het teken stonden van onze kinderwens en nu nog steeds.

Wij zijn Annemiek en Klaas, 36 en 38 jaar en woonachtig in Enschede. Toen bleek dat we niet op de natuurlijke manier kinderen zouden krijgen zijn we hier altijd open over geweest naar onze omgeving. Dat was niet altijd gemakkelijk maar het heeft ons toch veel opgeleverd. Hier willen we graag meer over vertellen. 

We hebben veel tegenslagen gekend de afgelopen jaren (in het kort: 5x iui, een darmperforatie bij een fertiliscopie, 3x IVF met 1x een matige opbrengst, 1x een goede opbrengst, maar niet levend ontdooide embryo's en bij de laatste poging een dubbele buitenbaarmoederlijke zwangerschap). Hierdoor zijn we als partners echt naar elkaar toe gegroeid. We zijn een team geworden.

En dan sta je na jaren met lege handen. Hoe gaan we verder? Hoe gaat de toekomst er uit zien? Langzaam krijgt het weer vorm. 

 

Informatiemarkt

Naast het inhoudelijke programma, zijn er tot 13.30 uur medewerkers aanwezig van allerlei uiteenlopende organisaties. Je kunt bij hen terecht met vragen maar ook als je je verhaal kwijt wilt, ben je van harte welkom bij hen. 

 • Algemene stand Freya: de Freya vrijwilligers zijn op tal van gebieden aanspreekbaar en staan natuurlijk ook voor je klaar als je behoefte hebt aan een praatje
 • Verzekeringsstand Freya: stel je verzekeringsvragen aan een lid van het Freya-verzekeringspanel
 • Verpleegkundigen: hier kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld het behandeltraject en de toediening van medicijnen
 • Stichting "A pin for your thougts" is een organisatie die aandacht vraagt voor de impact van een (nog) onvervulde kinderwenst op zowel zij die een (nog) onvervulde kinderwens hebben, als voor hun omgeving. Daarnaast heeft de stichten een uniek speldje ontworpen waarvan 100% van de opbrengst naar andere initiatieven omtrent vruchtbaarheidsproblematiek gaat
 • Pleegzorg: deze organisatie kan u meer vertellen over de verschillende vormen van pleegzorg en hoe je pleegouder kan worden etc. 
 • IVF Spain: bij IVF Spain kun je je vragen over eiceldonatie in Spanje stellen
 • Europa Kinderhulp: een organisatie die zich bezig houdt met het organiseren van vakanties van ongeveer 2 wekelijks voor kansarme kinderen ongeacht nationaliteit, ras en levensbeschouwing.