Bijeenkomsten

Freya Bijeenkomsten

Freya thema-event In behandeling

Als je fertiliteitsbehandelingen ondergaat, komt er nogal wat op je af. Medisch, maar zeker ook op psychosociaal vlak. Deze themadag biedt jou een uitgelezen kans om kennis te vergaren, ervaringen uit te wisselen én waardevolle tips te krijgen.

Programma

09.30-10.00Ontvangst met koffie en thee
10.00-11.00Lezing 'Het mysterie van het IVF-laboratorium ontrafeld, van truc tot kunde' (door embryoloog Max Curfs)
11.00-12.30Keuze uit 3 workshops, verzorgd door Tara Therapeuten
 Workshop ‘Geven keuzes stress in de relatie?’ door Simone Hoogeveen
 Workshop 'Hoe blijf je bij jezelf tijdens de medische malle molen?' Door Ineke Heesterbeek
 Workshop 'Zwanger worden met de hulp van een donor' door Wilma Potze en Rita Jaberg
12.30-13.15Lunch
13.15-14.30Djembé workshop
14.30-16.00Lotgenotencontact in kleine groepjes, afhankelijk van het weer binnen en of buiten of tijdens een wandeling
16.00-17.00Napraten onder het genot van een hapje en drankje

 

Praktische informatie

De Freyadag vindt plaats op zaterdag 09 september 2017 op de sfeervolle locatie Stayokay, Asselsestraat 330, 7312 TS in Apeldoorn (zie voor meer informatie https://www.stayokay.com/nl/hostel/apeldoorn).
De ontvangst is vanaf 09.30. De dag duurt tot ongeveer 17.00.

Leden betalen € 20,00 p.p. , niet-leden € 27,50.
Een heerlijke lunch en koffie/thee zijn inbegrepen.

De uiterste datum om je aan te melden is donderdag 07 september 2017.

Annulering van deelname met terugbetaling van het entreegeld is mogelijk tot uiterlijk vrijdag 01 september 2017.
Bij restitutie wordt € 5,- administratiekosten per persoon ingehouden.
Daarna kunnen wij geen restitutie meer verlenen.

Heb je vragen over deze dag? Stel ze aan de commissie Bijeenkomsten van Freya, bereikbaar op mailadres ledenbijeenkomsten@freya.nl.

Route

Stayokay
Asselsestraat 330
7312 TS Apeldoorn
Route Google maps
Openbaar vervoer Website 9292
Routebeschrijving Openbaar vervoer: Vanaf station Apeldoorn neem je bus 6 (halte Mandala, hier vandaan ca. 400 m teruglopen) of bus 7 (halte Chamavenlaan). Vanaf hier is het ongeveer 100 m lopen naar het hostel. Van het station vertrekken ook treintaxi’s. Voor het plannen van de treinreis adviseren wij gebruik te maken van www.ns.nl. Eigen vervoer: Het hostel ligt aan de westzijde van Apeldoorn. Volg via de ring eerst de borden Apenheul, daarna de Stayokay borden. Sla af naar het hostel op de kruising Asselsestraat/Laan van Spitsbergen. Na 100m sla je rechtsaf. Parkeren: Het hostel beschikt over eigen, gratis, parkeergelegenheid.

Aanmelden

De aanmeldingstermijn is verlopen.

 

Inhoud programma

Lezing 'Het mysterie van het IVF-laboratorium ontrafeld, van truc tot kunde' (door embryoloog Max Curfs)

Als patiënt heb je eigenlijk geen idee wat er in het laboratorium gebeurt. Je kunt er niet kijken, je kent de mensen niet die er werken. Je hebt geen enkele controle op wat er allemaal gebeurt. En toch is het laboratorium juist de plaats waar de kostbare eicellen en zaadcellen bewerkt, bewaard en behandeld worden en waar de omstandigheden worden gecreëerd zodat nieuw menselijk leven kan ontstaan. Als patiënt moet je er dus blind op vertrouwen dat de juiste zorg wordt geleverd. In mijn lezing zal ik een tipje van de sluier proberen op te lichten door uit te leggen wat we nou precies met de zaadcellen, eicellen en embryo’s doen en waarom.

Daarbij zal ik nadrukkelijk ook aandacht besteden aan allerlei zogenaamde adjuvante therapieën, behandelmogelijkheden die vaak als aanvulling op de “gewone” vruchtbaarheidsbehandelingen worden aangeboden. Als patiënt word je overdonderd met termen als IMSI, PICSI, Assisted Hatching, Time-Lapse, Blastocystentransfer, DNA-fragmentatie index. Wat betekent dit nou allemaal, en vooral: hoe scheid je nou het kaf van het koren? Wat voegt echt iets toe aan de kans op een kind en wat vult vooral de portemonnee van de zorgverlener? Waarom zijn we in Nederland nou zo terughoudend in nieuwe technieken? Al deze informatie kan helpen om in de spreekkamer samen met de behandelaar de beste behandelmogelijkheid te kiezen zodat je, om het in plat Nederlands te zeggen, het meeste waar voor je geld krijgt.

Over Max Curfs

Max Curfs is bioloog en gepromoveerd op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Al vanaf 1995 is hij als klinisch embryoloog verbonden aan het Sophia Ziekenhuis, later Isala, te Zwolle. Het Isala Fertiliteitscentrum is het grootste niet-academische centrum met een vergunning om de laboratoriumfase van IVF te mogen uitvoeren en verzorgt de fertiliteitszorg in de regio Noordoost-Nederland. Als klinisch embryoloog is hij verantwoordelijk voor alle handelingen die in het laboratorium worden verricht en samen met een gynaecoloog voor het centrum als geheel.

Hij is bestuurslid en voorzitter geweest van de Vereniging voor Klinische Embryologie, was bestuurslid van de Nederlands-Belgische Vereniging voor Kunstmatige Inseminatie en is thans bestuurslid van de Stichting Donorgegevens.

Keuze uit 3 workshops, verzorgd door Tara Therapeuten

Workshop ‘Geven keuzes stress in de relatie?’ door Simone Hoogeveen

Een kinderwens heb je samen. De vruchtbaarheidsbehandelingen doe je meestal ook samen. Maar onderweg kun je als partners wellicht verschillend gaan denken over de mogelijkheden en de stappen die je wilt zetten. Misschien herken jij je hierin? Jij hebt er veel voor over om zwanger te raken, en je partner trekt het niet meer? Jij overweegt een zwangerschap via een donor, maar je partner heeft hier moeite mee? Eén van jullie overweegt behandeling in een ziekenhuis in het buitenland en de ander vindt dat een brug te ver? Of andere dillema’s waar jullie verschillend over denken.

In deze workshop wil ik diverse modellen bespreken over verschillen en keuzes, de impact die de keuzes op de relatie kunnen hebben en vooral bespreken we hoe we ondanks de verschillen samen een weg vinden.

Over Simone Hoogeveen

Na 11 jaar als gespecialiseerd maatschappelijk werker bij de Fiom te hebben gewerkt, zet ik dit zinvolle werk voort in mijn eigen praktijk. In mijn praktijk spreek ik mensen die ontdekken dat het soms niet zo vanzelfsprekend is. De zwangerschap die uitblijft, teleurstellende ervaringen, het medische traject dat volgt, de gesprekken met je partner, of juist niet. Bij mij kun je terecht met vragen over de onvervulde kinderwens, het medische traject en de keuzes hierin, verwerking, omgaan met de omgeving, orientatie op adoptie/pleegzorg/KID/draagouderschap. Ik help ordenen, zoek met jou naar antwoorden op vragen die je helpen bij de verwerking of bij het maken van keuzes. Ik help bij het opnieuw vinden van perspectief en zingeving, zodat je zelf weer weet hoe je verder moet.

Workshop 'Hoe blijf je bij jezelf tijdens de medische malle molen?' door Ineke Heesterbeek

Als je in het ziekenhuis komt voor behandelingen i.v.m. je kinderwens, heeft dat impact op je leven. Niet meer in de natuurlijke omgeving van je eigen slaapkamer met je kinderwens aan de slag. Voor een deel ben je nu afhankelijk van een ander: een arts, een verpleegkundige. Beslissingen zijn voor een deel gebaseerd op medische zaken. Deze workshop gaat hoe je hier mee om kan gaan. Hoe jouw beleving en gevoelens een belangrijke rol blijft spelen, zonder (volledig) onder te dompelen in de MMM. Hoe blijf je overeind en hoe kan je het voor een deel nog bij jezelf houden? Hier en nog meer gaat het over in deze workshop.

Over Ineke Heesterbeek

Ineke is gespecialiseerd maatschappelijk werker met 10 jaar ervaring op onderstaande aandachtsgebieden. Zij biedt in haar praktijk hulpverlening en begeleiding voor mensen die ongewenst kinderloos zijn (in- en uit behanding), zwangerschapsverlies en miskraam, kinderwens (bij vragen of ondersteuning over vruchtbaarheidsproblemen, draagouders, donoren), en adoptie nazorg.

Workshop 'Zwanger worden met de hulp van een donor' door Wilma Potze en Rita Jaberg

Het besluit om zwanger te worden met hulp van een donor neem je niet zomaar. Je had het je in eerste instantie toch anders voorgesteld.  Het is een besluit in het hier en nu over een situatie  die pas later aan de orde is. Welke effecten zal het hebben op je relatie? Welke rol speelt het straks in de opvoeding en denk je daar als toekomstige ouders hetzelfde over? Er zijn steeds meer mogelijkheden, maar er is ook steeds meer bekend over wat donorconceptie met zich meebrengt. Wat betekent het voor het kind? Geconfronteerd worden met reacties van je kind en met meningen van familie en vrienden kan veel van je vragen. Een goede voorbereiding is daarom onontbeerlijk. In deze workshop krijg je informatie aangereikt over donorconceptie. In het interactieve deel word je uitgenodigd om na te denken of het voor jullie een reële optie is en hoe je kunt omgaan met de vraagstukken die het met zich meebrengt.

Over Wilma Potze

Wilma begeleidt sinds 2003 mensen bij levensvragen rond zwangerschap en kinderwens. In haar praktijk in Rijen werkt zij met koppels en individuen die besluiten moeten nemen voor en tijdens fertiliteitsbehandelingen, of psychische problemen hebben tijdens en na fertiliteitsbehandelingen. Daarnaast geeft zij trainingen en workshops, en schrijft zij artikelen en blogs over haar werk.

Over Rita Jaberg

Onderwerpen waar mijn passie ligt zijn: verliesverwerking, adoptie, ongewenste kinderloosheid, zwangerschapsverlies en abortusbesluitvormingsgesprekken.Deze specialisaties bied ik aan, nu dit bij de FIOM door de rijksbezuinigingen niet meer kan, zodat deze specifieke hulpverlening niet verloren gaat

Djembé workshop

Muziek maken doe je met je gevoel. Muziek maken is plezier maken. Onder dit motto gaan we na de lunch, onder begeleiding van een professionele Afrikaanse muzikant, aan de slag met het bekende West-Afrikaanse slaginstrument de Djembé. In een gezamenlijke workshop leer je om een ritme te spelen en geef je samen met de andere deelnemers op swingende wijze geluid aan de positieve energie die het ochtendprogramma heeft opgeleverd. De workshop duurt ongeveer anderhalf uur. Voor instrumenten wordt gezorgd.