Bijeenkomsten

Freya Bijeenkomsten

De impact van vruchtbaarheidsproblemen op jou en je omgeving

Zaterdag 4 november, Bunnik

De relatie met je partner. Je werk. Verre én nabije toekomstplannen. De omgang met je mensen om je heen. Algemeen welbevinden. Keuzes maken.

Vruchtbaarheidsproblemen hebben impact op allerlei uiteenlopende facetten van je leven. Waar jij deze uitdagingen het hoofd probeert te bieden, is voor de omgeving niet zichtbaar hoe groot de invloed is van die ene grote wens die niet (makkelijk) vervuld wordt. Heb jij het idee dat vruchtbaarheidsproblemen soms tussen jou en de mensen om je heen in staan? Kom dan naar het thema-event op 4 november.

Programma

10.00-10.30Ontvangst
10.00-13.30 Informatiemarkt
10.30-11.30Lezing  “Onvervulde kinderwens en de omgeving “ door Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne
11.30-12.00Boekpresentaties met aansluitend een korte pauze
12.00-12.45Ervaringsverhaal door de zussen Aca en Ina-Lesi
12.45-13.30Lunch
13.30-14.15Impressie van de theatervoorstelling  “soms sneeuwt het in april” door Viève Buijs
14.15-15.45Lotgenotencontact in 7 verschillende groepen 
 Mensen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan
 Mensen met een kinderwens voor een 2e of 3e kindje
 Mensen die in behandeling zijn met behulp van eiceldonatie
 Mensen die in behandeling zijn met behulp van KID
 Mensen die twijfelen tussen stoppen of doorgaan met behandelen
 Mensen die definitief ongewenst kinderloos zijn
 Mensen uit de omgeving van mensen die te maken hebben met vruchtbaarheidsproblemen en ongewenste kinderloosheid (ouders, broers, zussen, vrienden) begeleid door Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne
15.45–16.15Napraten onder het genot van een hapje en drankje

 

Informatiemarkt

Van 10.00 tot 13.00 uur kun je een bezoek brengen aan het informatieplein. Onderstaande organisaties staan graag voor je klaar voor vrijblijvende informatie of een praatje. Welkom!

 • Algemene stand Freya: de Freya vrijwilligers zijn op tal van gebieden aanspreekbaar en staan natuurlijk ook voor je klaar als je behoefte hebt aan een praatje
 • Verzekeringsstand Freya: stel je verzekeringsvragen aan een lid van het Freya-verzekeringspanel
 • Verpleegkundigen: hier kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld het behandeltraject en de toediening van medicijnen
 • IVF Spain: bij IVF Spain kun je je vragen over eiceldonatie in Spanje stellen
 • Tara therapeuten: de samenwerkende therapeuten - allen met bijzondere expertise op het gebied van de (nog) onvervulde kinderwens - bieden gespecialiseerde hulp en begeleiding door het hele land
 • Endometriose stichting: deze stichting kan je alles vertellen over de ziekte endometriose. 
 • Therapeuten Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne geven informatie over hun eigen praktijk en met hen kan je napraten over de door hen gegeven lezing in het ochtendprogramma

Praktische informatie

De Freyadag vindt plaats op zaterdag 04 november 2017 op de sfeervolle locatie De Landgoederij, Camminghalaan 30, 3981 GH in Bunnik (zie voor meer informatie http://www.delandgoederij.nl/).
De ontvangst is vanaf 10:00. De dag duurt tot ongeveer 16:15.

Leden en hun introducees betalen voor de eerste 2 personen € 20.00 p.p. en voor de daaropvolgende €15,00 p.p., niet leden en hun introducees betalen voor de eerste 2 personen € 27.50 p.p. en voor de daaropvolgende €22,50 p.p..
Een heerlijke lunch, koffie/thee en een hapje en drankje zijn inbegrepen.

De uiterste datum om je aan te melden is donderdag 02 november 2017.

Annulering van deelname met terugbetaling van het entreegeld is mogelijk tot uiterlijk donderdag 26 oktober 2017.
Bij restitutie wordt € 5,- administratiekosten per persoon ingehouden.
Daarna kunnen wij geen restitutie meer verlenen.

Bij aanmelding voor woensdag 04 oktober 2017 krijg je p.p. € 5.00 vroegboekkorting.

Heb je vragen over deze dag? Stel ze aan de commissie Bijeenkomsten van Freya, bereikbaar op mailadres ledenbijeenkomsten@freya.nl.

Route

De Landgoederij
Camminghalaan 30
3981 GH Bunnik
Route Google maps
Openbaar vervoer Website 9292

Aanmelden

De aanmeldingstermijn is verlopen.

 

Inhoud programma

Lezing  “Onvervulde kinderwens en de omgeving “ door Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne

Onvervulde kinderwens en de omgeving, door Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne

It takes a whole village to raise a child’, luidt een Afrikaans gezegde.
Een kind dat geboren wordt mag zich over het algemeen verheugen op belangstelling van de wijde omgeving: vrienden, familie, collega’s, kennissen. Zwangerschappen en geboortes zijn belangrijk voor meer mensen dan alleen de ouders. Dat dat ook geldt voor vruchtbaarheidsproblemen en kinderloosheid hebben we vaak niet zo door. Omdat de pijn en het verlies zo ingrijpend zijn, hebben we vaak het gevoel er alleen voor te staan; verdriet kan een gevoel van isolement versterken.
Maar ook voor familie en vrienden kan het pijnlijk zijn dat het bij hun kind, broer, zus of vriendin niet zo gemakkelijk gaat, of definitief niet lukt. Tegelijk is het voor hen niet altijd gemakkelijk om te snappen wat iemand met vruchtbaarheidsproblemen doormaakt. Ze hebben zelf gewoon kinderen gekregen of ze hebben er nooit naar verlangd, dus hoe moeten ze weten hoe het voelt? En daarnaast is het vaak lastig voor de omgeving om te weten hoe en wanneer ze het onderwerp ter sprake kunnen brengen. Stel dat ze niet de goede woorden gebruiken, of er op het verkeerde moment over beginnen?
Voor je het weet zijn vruchtbaarheidsproblemen of kinderloosheid een onderwerp waarbij iedereen op zijn tenen loopt, of dat maar helemaal vermeden wordt.

In deze interactieve lezing kijken we naar het effect van vruchtbaarheidsproblemen op de omgeving. Dat effect is groter dan je denkt. Bovendien proberen we een brug te slaan tussen degenen met de onvervulde kinderwens en de omgeving. Wat is behulpzaam, wat niet? Wat kun je van je omgeving verwachten en hoe geef je je wensen aan? Hoe blijf je met elkaar in gesprek over een onderwerp dat zo pijnlijk kan zijn en zo belangrijk is? Hoe blijf je met elkaar in verbinding?

Over Liesbeth de Wit
Liesbeth de Wit (1966) ondersteunt in haar praktijk ‘Licht op jou’ in Haarlem mensen met een (nog) onvervulde kinderwens. Ze is therapeut en ervaringsdeskundige.
‘Mijn leven lang heb ik geweten dat ik kinderen wilde. Dit was zo vanzelfsprekend dat ik er lange tijd niet aan heb getwijfeld dat ze er zouden komen. Langzaamaan, bij stukjes en beetjes, werd het duidelijk dat mijn man en ik kinderloos zouden blijven. Het proces dat we daarin doorliepen was pijnlijk en heel verdrietig. Maar dat niet alleen. Meer dan ooit heb ik in de tijd dat we hiermee bezig waren de liefde en steun van de mensen om ons heen gevoeld. Ik ervaar het nu, enkele jaren later, als vervullend en ontroerend dat ik diezelfde steun kan bieden in mijn praktijk, aan mensen die hetzelfde meemaken.’

Over Sandra Bruijne

Sandra Bruijne (1977) begeleidt mensen met een (nog) onvervulde kinderwens in haar praktijk Bruijst Therapie in Hilversum. Ze is psychosociaal therapeut en ervaringsdeskundige.

'Geconfronteerd met mijn eigen onvervulde kinderwens heeft therapie mij geholpen om te gaan met alle emoties die daarbij komen kijken. Ook heb ik dankzij therapie de voor mij juiste keuzes kunnen maken omtrent behandelingen en uiteindelijk het stoppen daarmee. Nu kan ik zeggen dat ik volledig heb geaccepteerd dat ik geen kinderen zal krijgen. Dat betekent niet dat het nooit meer pijn doet, wel dat mijn leven op een andere manier waardevol is geworden.

Mijn kennis en ervaring zet ik in om mensen die hetzelfde meemaken te ondersteunen en te begeleiden.'

Ervaringsverhaal door de zussen Aca en Ina-Lesi

Aca en Ina zijn zussen en beste vriendinnen.
Ooit droomden ze allebei van het moederschap en beloofden elkaar te helpen wanneer het niet zou lukken. ‘Dan dragen we de baby voor elkaar!’
Maar wat doe je als jaren later blijkt dat de weg naar een gezin bij één van hen écht lang en moeizaam is? Hoe ga je om met verlangen, hoop, teleurstelling en frustraties en wat voor invloed heeft dat op hun band? Aca en Ina vertellen openhartig over alle ups en downs van een onvervulde kinderwens.
Aca (31), is getrouwd met Koos en probeert sinds 2012 zwanger te worden. Ze is blogger op Simpelsap en heeft haar eigen schrijfbedrijf. Nadat ze in 2014 de diagnose endometriose krijgt, stapt ze samen met haar man het medisch traject in. Na 5 IUI-behandelingen hebben ze besloten het medisch traject te stoppen. Momenteel staan ze op de wachtlijst voor adoptie en proberen zo op de natuurlijke manier hun kinderwens in vervulling te laten gaan.

Ina (24) is samen met Fabian, in december gaan ze samenwonen. Ze studeert en zit in het laatste jaar van haar studie Maatschappelijk werk en Dienstverlening.
Een echte kinderwens is er nog niet, maar de angst dat het proces moeizaam zal gaan, leeft. Ondanks dat ze dit veel bespreekt met Fabian, voelt het alsof ze tast in de duisternis.

Impressie van de theatervoorstelling  “soms sneeuwt het in april” door Viève Buijs

Impressie van de theatervoorstelling “Soms sneeuwt het in april” door Viève Buijs

Viève Buijs besloot een solotheatervoorstelling te maken over ongewenste kinderloosheid. 18 jaar geleden kreeg zij te horen dat IVF nog de enige optie was om zwanger te raken. Haar verhaal is nu volwassen en mag de planken op…
'Soms Sneeuwt het in april' is een intieme en vooral hier en daar ook humoristische voorstelling over loslaten, over het leven zelf, over de streep zetten en het leven weer terugpakken. Universele thema's komen aan bod waarin ieder volwassen mens zich kan herkennen.
Hoe ga je om met gebroken dromen, verlies en dingen die anders lopen dan gehoopt. Hoe ver ga je mee in de medische supermarkt van hormonen, pillen, spuiten en diepvrieseieren. Pretparken, zwembaden, buurtfeestjes, verjaardagen, zie je maar te redden! Welke keuzes heb je eigenlijk en welke keuzes maak je. Wat is je veerkracht en hoe ga je verder.
Viève speelt een impressie van haar voorstelling die in oktober 2017 in première gaat. Het gedeelte van de voorstelling dat ze laat zien gaat vooral over de confrontatie van haar binnenwereld met de buitenwereld en hoe zich hierin te begeven. Na afloop is er een korte nabespreking.

 

Informatiemarkt

 • Algemene stand Freya: de Freya vrijwilligers zijn op tal van gebieden aanspreekbaar en staan natuurlijk ook voor je klaar als je behoefte hebt aan een praatje
 • Verzekeringsstand Freya: stel je verzekeringsvragen aan een lid van het Freya-verzekeringspanel
 • Verpleegkundigen: hier kun je terecht voor vragen over bijvoorbeeld het behandeltraject en de toediening van medicijnen
 • IVF Spain: bij IVF Spain kun je je vragen over eiceldonatie in Spanje stellen
 • Tara therapeuten: de samenwerkende therapeuten - allen met bijzondere expertise op het gebied van de (nog) onvervulde kinderwens - bieden gespecialiseerde hulp en begeleiding door het hele land
 • Endometriose stichting: deze stichting kan je alles vertellen over de ziekte endometriose. 
 • Therapeuten Liesbeth de Wit en Sandra Bruijne geven informatie over hun eigen praktijk en met hen kan je napraten over de door hen gegeven lezing in het ochtendprogramma