Kwaliteitscriteria vanuit het perspectief van de patiënt

Kwaliteit is een belangrijk onderwerp in de zorg. Alle aspecten van kwaliteit zijn natuurlijk belangrijk, maar er zijn verschillende manieren om naar kwaliteit te kijken.

Natuurlijk wil je dat de zorg veilig en adequaat is. Vanuit het perspectief van zorgverleners zijn dat de leidende aspecten. Voor de overheid en zorgverzekeraars is betaalbaarheid belangrijk. Freya’s specifieke kennis ligt op het kijken naar de zorg vanuit het perspectief van de patiënt. Soms zie je als patiënt dingen net even anders dan zorgverleners en andere partijen. Daarom heeft het bestuur van Freya kwaliteitscriteria voor de fertiliteitszorg vanuit het perspectief van de patiënt opgesteld.

Deze kwaliteitscriteria zijn onder meer gebaseerd op gegevens die verzameld zijn bij de patiëntengroep door middel van WikiFreya* en via een enquête ten behoeve van de Monitor Fertiliteitszorg, aangevuld met de specifieke kennis en ervaring die Freya in de loop van de jaren heeft opgedaan.

* WikiFreya is een instrument dat deel uitmaakte van een project voor de ontwikkeling van een nieuwe multidisciplinaire netwerkrichtlijn subfertiliteit (2010). Met dit nieuwe instrument werden zo veel mogelijk patiënten bij de ontwikkeling van de richtlijn betrokken. Alle Nederlandse subfertiliteitspatiënten werden uitgenodigd om hun aanbevelingen voor goede fertiliteitzorg te geven door middel van een speciale website in een wiki-omgeving, genaamd WikiFreya.

 

Bent u geïnteresseerd in onze kwaliteitscriteria dan kunt u contact met ons opnemen via bestuur@freya.nl.

Wilt u meer lezen?

Monitor Fertiliteitzorg

Multidisciplinaire Netwerkrichtlijn Subfertiliteit