Tijdelijk tekort aan hormoonpreparaat Pregnyl

Als je met een vruchtbaarheidsbehandeling bezig bent kun je te maken krijgen met een tekort aan Pregnyl, het hormoonmiddel dat de eisprong stimuleert en zorgt het dat een bevruchte eicel zich kan nestelen in de baarmoeder. Er is gelukkig een alternatief.

 

Er is momenteel een tekort aan het middel Pregnyl (werkzame stof humaan choriongonadotrofine). doordat de Pregnyl ampullen uitverkocht zijn. Deze ampullen worden vervangen door flacons. Maar helaas zijn de flacons nog niet beschikbaar. Dit geldt zowel voor de 1500iE als de 5000iE ampullen.

Beide varianten (1500iE en 5000iE) van Pregnyl zijn momenteel niet leverbaar en volgens de fabrikant MSD is de levertijd onbekend. MSD laat weten dat zij op dit moment geen uitspraken kunnen doen over de termijn waarop Pregnyl beschikbaar komt.

De leveringsinformatie waarover wij eerder berichtten (weer beschikbaar in resp. wk 17 en 19), op grond van informatie van de website van de KNMP, was helaas onjuist. De KNMP heeft de info op hun website inmiddels ook aangepast.

Intussen zul je een ander merk verstrekt krijgen van je apotheker, zoals Choriogonadotrofine alfa, Ovitrelle of Brevactid.

Heb je vragen over dit tekort voor jouw medicijngebruik? Neem voor meer informatie contact op met je eigen apotheek. Zij adviseren je over de beste oplossing voor jouw situatie.

 

3 gedachten over “Tijdelijk tekort aan hormoonpreparaat Pregnyl

 1. Ik heb zojuist van onze poli-apotheek begrepen dat het helemaal niet bekend is wanneer (en dat het ook maar de vraag is of) Pregnyl weer beschikbaar wordt. In hun systemen worden de weken 17 en 19 i.i.g. niet gemeld.

  Dit zorgt bij ons wel voor een groot probleem. Mijn man is onvruchtbaar (hij maakt geen FSH aan) en hij gebruikt sinds november Pregnyl; om de dag 1500iE. (En op de andere dag Gonal.) Hij zal nog ruim een half jaar door moeten prikken voordat ’t werkt.

  Omdat 1500iE al een tijd niet beschikbaar was, moesten we onlangs overstappen op 5000iE, waarbij we zelf de juiste dosering moeten samenstellen.
  We hebben nu nog voor 1 week voorraad en daarna is het onbekend wat we moeten doen. De arts heeft hier (nog) geen antwoord op. Een alternatief middel zou namelijk niet werken!!!
  (En als we 1 dag prikken overslaan kunnen we (in theorie) weer opnieuw beginnen, dus dan stappen we weer een half jaar terug in de tijd. En als er geen goed alternatief is, dan komt het traject helemaal stil te liggen…)

  Mijn vraag is dan ook of er mannen zijn die ervaring hebben met het maanden lang prikken van Pregnyl? En was (tijdelijk) overstappen op een ander middel ook een optie?

  1. Beste Sanneke,
   Naast de informatie die we je al in een email stuurden, moeten wij helaas melden dat we het bovenstaande bericht zojuist aangepast hebben. Volgens fabrikant MSD is de levertijd onbekend. MSD laat weten dat zij op dit moment geen uitspraken kunnen doen over de termijn waarop Pregnyl beschikbaar komt. De informatie waarover we eerder berichtten, op grond van de website van de KNMP is helaas onjuist.

Geef een reactie