Wat doe jij eigenlijk voor werk?

De laatste periode heb ik veel mensen gesproken die ik al wel een tijdje ken, maar met wie ik niet veel persoonlijk contact heb. Een standaard vraag is dan: “En, wat doe jij eigenlijk voor werk?”. Ik blijf het fascinerend vinden hoe mensen reageren als ik zeg dat ik werk voor Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen.

Af en toe gebeurt het dat mensen vervolgens hun persoonlijke verhaal vertellen en dan komen we op mooie gesprekken en gemeenschappelijke trajecten. Zo bijzonder hoe je elkaar het ene moment nauwelijks kent en het volgende moment praat over de ervaringen in de medische molen! Heel vaak hoor ik van het verdriet dat mensen zien bij vrienden of familieleden bij wie zwanger worden niet lukt. Ook hoor ik dan de worsteling van de omgeving hoe ze hiermee om moeten gaan. Zo begrijpelijk, dat is ook niet makkelijk.

Soms ook gebeurt het dat mensen bijna verontschuldigend reageren als ik zeg waar ik werk. Alsof ze willen zeggen “Oh, het spijt me dat ik ernaar gevraagd heb!”. Dat zijn de momenten dat ik me realiseer dat vruchtbaarheidsproblematiek nog niet uit de taboesfeer is. En dan ben ik er extra trots op dat ik hier mag werken. Dat ik me – uiteraard samen met de collega’s en alle vrijwilligers – mag inzetten om ongewenste kinderloosheid een gezicht te geven en bespreekbaar te maken!

Marjolein

Geef een reactie