Freya logo

 

 

(oude) Open Forum Lees Bericht

OnderwerpTitelTypeDatum
Operaties Kijkoperatie Nieuw 2006-08-31 00:00:00

Hallo,

Ik heb een vraag over laparascopie (kijkoperatie).

Aanstaande woensdag word ik opgenomen in het ziekenhuis. Ik krijg een vruchtbaarheidsonderzoek. Nu heb ik wel informatie gelezen over het kijkoperatie gebeuren, maar ik zou graag willen weten van mensen die ook een laparascopie mee hebben gemaakt!

En mijn vraag is:

Als de kijkoperatie achter rug is, heb je dan de dag erna nog een opgezette buik of is dat na een dag alweer gezakt of houdt een opgezette buik hooguit een week aan? Wie weet hierop antwoord, ik zou het graag willen weten.

Alvast bedankt.

Groet,
Miranda

  Antwoord 2006-08-31 00:00:00

Hai,

Ik heb in november 2003 een kijkoperatie gehad in Voorburg. Na de operatie had ik vooral last van mijn schouder en pijn rond mijn navel. De opgezette buik was na een dag of drie bij mij verdwenen.

Heel veel sterkte en geluk!

  Antwoord 2006-08-31 00:00:00

Ik zag wel op tegen de operatie. Gelukkig werd ik 's ochtends vroeg geholpen. Nadat de narcose ingespoten was, was ik meteen van de wereld. Ik werd wakker op de uitslaapkamer en had toen wel last van buikpijn. Daar kreeg ik in 1e instantie een zetpil voor. Die hielp niet dus mocht ik wat morfine via een spuit in mijn bil. Ik heb nog een halve dag op de afdeling gelegen omdat ik nog wat buikpijn hield. Ook moet je eerst zelf plassen voordat je weg mag. Later op de dag ging het wel weer en mocht ik naar huis. Ik heb geen last van een opgezette buik gehad of pijn in mijn schouder (door dat gas wat ze tijdens de operatie inbrengen). Gewoon lekker thuis op bed wat bijkomen en de dag erna kalm aan doen. Ik voelde me de volgende dag al heel wat beter. Tuurlijk ziet iedereen op tegen een operatie maar het is geen grote ingreep en achteraf viel het me mee.

  Antwoord 2006-08-31 00:00:00

Hoi Miranda,

Wat ik gezien heb na laparoscopische operaties (om verschillende redenen) verschilt sterk. Dit is van meerdere factoren afhankelijk zoals de duur van de ingreep, hetgeen ze doen eventueel in je buik behalve kijken, jouw eigen gesteldheid op dat moment, enz.

De ene persoon had meer last dan de ander en er was dus ook verschil in de duur van een opgezette buik. Ik heb zelf na een vaginale operatie een week een opgezette buik gehad en daarbij was dus geen gas gebruikt.

Bekend bij de laparoscopie is vooral de schouderpijn door het koolzuurgas, die kan echt heel heftig zijn. Houd ook rekening met wat naweeen van de narcose (ook weer afhankelijk van de duur van de narcose, je eigen gesteldheid, etc)

Ik zou als ik jou was zorgen dat je ruimst zittende broeken schoon gewassen zijn en klaarliggen ;-) en plan diezelfde week zo weinig mogelijk. Met rust knap je sowieso het snelste weer op.

Sterkte!

Groetjes,
Wendy

  Antwoord 2006-08-31 00:00:00

Hoi Miranda,

De opgezette buik na de laparascopie was bij mij binnen een paar dagen helemaal verdwenen. Het viel me zelfs mee vlak na de operatie, ik dacht dat het veel erger zou zijn.

Ik heb wel een week of 2 last gehad van schouderpijn, maar dit nam gelijdelijk aan steeds verder af.

Succes! Groetjes,
AnneM

  Antwoord 2006-09-01 00:00:00

Hoi Miranda,

Ik heb net zelf een kijkoperatie achter de rug in het VU ziekenhuis in Amsterdam. Het is me echt reuze meegevallen! Ik zat er in eerste instantie erg tegenop (nog nooit eerder opgenomen voor een operatie)en toch ook voor de uitslag.

Zoals je weet ga je onder volledige narcose. De anestesist stelt je op je gemak en voordat je het weet ben je weg. Je wordt op de uitslaapkamer weer wakker en na een half uurtje ofzo ga je terug naar de afdeling. Aangezien ze bij wat hadden weggelaserd, moest ik een nachtje blijven. Je krijgt twee kleine sneetjes, een in je navel en een in je bikini lijn.

Om even op je vraag terug te komen; je buik is een paar dagen (2) wat opgezet vanwege het gas dat ze erin pompen. Je voelt je de nacht na de operatie en de dag erna een beetje beurs van binnen vooral bij je midderif en schouders. Bij je buik voel je dat die hechtingen een beetje trekken. Ik zou de eerste nacht paracetamol slikken en de dag erna ook. Verder zou ik 1 a 2 dagen even wat wijdere kleding dragen, want dat zit gewoon lekker.

Ik wens je heel veel sterkte toe a.s. woe en je weet erna tenminste of ze iets vinden of dat alles goed is. Achteraf vond ik het enorm meevallen allemaal!

Groetjes,
Desiree

  Vervolg bericht 2006-09-02 00:00:00

Hartelijk dank allemaal, ik voel me nu wel een beetje gerustgesteld.

Dus het valt op zich mee gelukkig, ik kan weer rustig slapen. Nogmaals dank jullie allemaal.
Maranda

  Antwoord op Vervolg 2006-09-03 00:00:00

Hoi Miranda,

Ik wil je nog even een tip geven voor je operatie, misschien had je er zelf al aan gedacht, maar zorg dat je partner of iemand anders erbij is als je de uitslag krijgt van de arts. Je kunt zelf namelijk nog een beetje suf zijn en niet alles goed opnemen en 4 oren horen meer dan 2, plus mocht je uitslag niet best zijn, is het wel zo fijn als er iemand voor je is (mijn ervaring).

Succes woensdag!
Groetjes,
Lizzy