Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen
Terug naar boven
Terug naar beneden

Open Forum Lees Bericht

OnderwerpTitelTypeDatum
Baarmoeder afwijkingen 2 Baarmoeders en 2 baarmoedermonden Nieuw 2008-06-27 00:00:00

Hallo alle,

Ik wil ook even iets plaatsen over een onderwerp waar je vrij weinig over kunt vinden.

Ik ben nu zo'n bijna 2 jaar bezig om zwanger te worden. Eerst met de pil gestopt en werd niet zwanger, ook toen het eerste jaar voorbij was werd ik schijnzwanger, heel raar. Toen is eigenlijk het balletje gaan rollen; eerst werden er cystes ontdekt en dachten ze dat ik PCO had. Ook toen ik bij de gynaecoloog liep, heb ik ook vele echo's gehad. Ik bleef maar vragen of ik kinderen kon krijgen en ze verwezen mij door naar de voorplantinggeneeskunde afdeling. Daar de nodige echo's en bloedtesten, samenlevingtesten gehad: alles bleek goed.

Ik snapte er niets van. Toch bleef ik terug komen met het verhaal: kinderen. Ook waarom ik steeds pijn had en toen bij de zoveelste echo werd er bij toeval een septum ontdekt (septum tussenschot) die liep van mijn vagina tot mijn baarmoedermond. Ook ontdekte ze dat mijn baarmoeder niet geheel normaal was.

Uiteindelijk ben ik 12 juni met een kijkoperatie de septum weggehaald en ontdekte ze ook dat ik twee baarmoeders heb + twee baarmoedermonden: 1 vagina, 2 eierstokken dus verder alles normaal, alleen dat in twee.

Nu moet ik terug komen voor hoe verder. Ik hoop dat er vrouwen zijn die dit kennen en ook hun ervaringen willen vertellen!?
2x2

  Antwoord 2008-06-30 00:00:00

Hai 2x2 (grappig!)

Ik heb hetzelfde, ook wel 'uterus bicornis bicollis' genoemd. Mijn
moeder heeft het ook, dus het is erfelijk. Zij heeft 4 kinderen gekregen, dus
HET bewijs dat zwanger worden (en blijven) geen probleem hoeft te zijn.

De kans om zwanger te worden schijnt hetzelfde te zijn als bij anderen, maar de kans op een miskraam en vroeggeboorte is groter.

Wij zijn ook al bijna 2 jaar bezig, de zaadkwaliteit van mijn man is niet goed helaas, wat betekent dat we eigenlijk een 'dubbel' probleem hebben. We hebben de 1e ICSI poging (en 2x een cryo TP) achter de rug, helaas niet gelukt.

Het lastige bij deze baarmoeder-afwijking is dat je altijd vast zit aan maximaal 1 TP omdat een tweeling zwangerschap gewoon veel te riscio vol zou zijn. Bij mij zijn de 2 baarmoeders precies even groot, bij jou?

Succes!

Groetjes.
Doortje

  Antwoord 2008-07-02 00:00:00

Ken iemand die ook twee baarmoeders heeft en die heeft een "tweeling"
gekregen. 1 in de ene baarmoeder en 1 in de andere baarmoeder (op natuurlijke
wijze) ene helft van de "tweeling" bleek een maand later verwekt dan de
andere helft. Zijn nu gezonde kinderen van een jaar of 17. De moeder heeft
overigens nog 2 kinderen op natuurlijke wijze zonder problemen gekregen.

  Antwoord 2008-07-03 00:00:00

Hallo,

Helaas kan ook ik over baarmoederafwijkingen meepraten. Bij mij is ca. 2,5 jaar geleden een zgn. uterus dydelphus geconstateerd.

Ik kwam met spoed in het ziekenhuis terecht omdat ik ernstige endometriose
bleek te hebben en bij de operatie van de cyste die hierdoor was ontstaan (8,5
cm) werd ook een septum in de vagina ontdekt, maar de bovenkant van mijn baarmoeder is wel 1 geheel. Bij nader onderzoek van het septum d.m.v. hysteroscopie (kijkoperatie via de vagina zonder verdoving) bleek het septum idd helemaal door te lopen tot bovenin de baarmoeder.

Ik heb dus 2 baarmoederhelften, rechterhelft ca. 70% en een heel slecht uitziende linkerhelft van ca. 30% en tevens ook 2 baarmoedermonden waarvan links bijna niet toegankelijk is (hier zijn ze alleen bij het onderzoek naar binnen geweest, waarbij ik bijna tegen het plafond zat van de pijn en verder is het met echo's gezien). Vanwege dit en de endometriose hebben wij al 4 IVF-pogingen achter de rug, allen mislukt. Bij de operatie is een gedeelte van de rechtereierstok weggehaald en links is dus mijn baarmoeder niet in orde. De
doktoren stellen dus dat de kans op een natuurlijke zwangerschap voor ons 0% is.

Dus zwanger worden lukt niet en als het al zou lukken is mij wel verteld dat
zwanger blijven ook een probleem zou kunnen zijn door de baarmoederafwijking. Er wordt idd ook altijd maar 1 embryo teruggeplaatst (meer hebben we er meestal ook niet)in mijn rechterbaarmoederhelft.

Helaas is het ons dus niet gelukt om zwanger te worden. We hebben nog 1 cryo in de vriezer die we gaan gebruiken en daarna houdt het voor ons op. De fysieke pijn (door endometriose) en het verdriet zijn genoeg geweest!

Ik wens je veel sterkte en vooral succes en wil nog wel even zeggen dat er idd zat vrouwen zijn die met een baarmoederafwijking wel zwanger worden, alleen het vaak nogal rustig aan moeten doen en soms enige tijd 'plat' moeten.
Helaas heb ik dus 2 afwijkingen en dan dalen je kansen enorm.
Daphne

  Antwoord 2008-07-03 00:00:00

Ik las het en dacht laat ik ook eens reageren.

Ik ben vijf jaar geleden bevallen middels keizersnede, daar zagen ze dat ik een asymetrische baarmoederwand had. Maar hebben er verder niets aan gedaan of het mij verteld. Deze zwangerschap was spontaan.

Nu zijn we inmiddels drie jaar bezig voor een tweede, pas bij de tweede icsi
behandeling zagen ze een soort afwijking middels in en uitwendige echo. Er word tot nu toe gesproken over een uteris bicornis, een tweehoornige baarmoeder.

Onze laatste icsi poging staat geplant in België, hier gaan ze ook onderzoeken
hoe de baarmoeder er precies uit ziet. Misschien dat er een tussenschot in zit.
Dit gaat middels kijkoperatie en eileider onderzoek gebeuren. Pas vanuit daar wil België verder met de behandeling.
MaikeG

  Antwoord 2008-07-09 00:00:00

Hoi meiden,

Ook ik heb een uteris bicornis en 2 baarmoedermonden waarvan rechts dicht zit en de rechter baarmoeder is ook erg klein. Septum is een aantal jaar geleden
weggehaald.
We hebben inmiddels 5 iui's gehad en gaan in sept starten met icsi. Wij hebben ook een dubbel probleem want het zaad van mijn vriend is zeer slecht. Zo slecht dat iui geen zin had maar dat is toch eerst wel geprobeerd.

Zelf heb ik een trage cyclus. Hebben jullie dat ook? Of een cyclus van 28 dagen?
Mijn cyclus varieert van 5 weken tot 8 weken.

Succes allemaal, fijn om ook eens verhalen van "lotgenoten"te lezen.

Groetjes,
Door