Freya op Facebook

Openbare Facebook pagina

Freya heeft een openbare Facebook pagina waar we nieuws, uitnodigingen, achtergronden, persoonlijke verhalen en dergelijke delen. Je kunt deze pagina volgen, zodat de berichten in je eigen tijdlijn verschijnen. Op jouw profiel is dan te zien dat je de pagina geliked hebt. Wil je dat liever niet, ga dan zelf regelmatig naar de pagina om op de hoogte te blijven.

Besloten Facebook groepen

Freya biedt virtueel lotgenotencontact via een forum op de website en daarnaast hebben we acht besloten Facebook groepen, die elk een eigen doelgroep hebben. Hier kun je met lotgenoten schrijven over alles wat je bezig houdt in relatie tot vruchtbaarheidsproblemen en ongewilde kinderloosheid.
Je andere Facebook contacten kunnen zien dat je lid bent van deze groep. Zij kunnen niet de berichten binnen deze groep lezen (tenzij ze zelf ook lid zijn).

Wil je dit absoluut voorkomen, dan is de enige optie dat je een tweede Facebook profiel aanmaakt, waarmee je je voor de groep aanmeldt. Let op: als de beheerders zien dat het geen echt profiel is, dan zullen ze je eerst een PB sturen voordat je wordt toegelaten. Let dus op je (Messenger) berichtenbox in dat geval!

Dit zijn de negen besloten groepen:

 1. Algemene groep
  Deze groep is bedoeld voor iedereen die met vruchtbaarheidsproblemen te maken heeft.
 2. Groep voor eerste kinderwens
  Deze Freya groep is bedoeld voor mensen die proberen hun kinderwens voor een eerste kindje te verwezenlijken.
 3. Mannengroep
  In deze besloten groep kunnen mannen schrijven over wat hen bezighoudt op het gebied van vruchtbaarheidsproblemen.
 4. Groep voor mensen die al lang behandelen voor een eerste kindje
  Deze groep is alleen bedoeld voor mensen die (bijna) aan het eind van hun (lange) fertiliteitstraject staan en serieus rekening houden met het feit dat de kinderwens onvervuld blijft.
 5. Groep voor mensen die kinderloos blijven
  Je weet dat je kinderwens onvervuld zal blijven. Deel hier je ervaringen en gevoelens met mensen in dezelfde situatie.
 6. Groep voor zwangeren
  Deze Freya groep is bedoeld voor mensen die zwanger zijn na een fertiliteitstraject.
 7. Groep voor mensen met kind en volgende kinderwens
  Heb je al een kindje maar laat een volgende zwangerschap op zich wachten? Deel hier je ervaringen en gevoelens met mensen in dezelfde situatie.
 8. Groep voor mensen bij wie het bij één kind blijft
  Je hebt één kind. Je had er graag meer gehad maar door vruchtbaarheidsproblemen is dat niet gelukt. Je bent niet (meer) bezig met behandelingen.
 9. Groep voor de omgeving
  Iemand uit je omgeving heeft vruchtbaarheidsproblemen en je wilt hem/haar graag steunen. In deze groep kun je met andere mensen praten over wat jou bezig houdt in dit traject en wat het met je doet dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is voor iemand die je lief is.

Als je naar de groep toe gaat, kun je op ‘lid worden’ klikken. De beheerders beslissen of je in de groep past en laten je daarom pas toe nadat je de toelatingsvragen heb beantwoord. Soms sturen ze je een persoonlijk bericht via Messenger, om te checken of je je bij de goede groep hebt aangemeld. Als je niet binnen 2 dagen toegelaten bent, kijk dan even in je persoonlijke berichten (Messenger) op Facebook.

Regels

Zodra je bent toegelaten en in de groep komt, zie je het welkomstbericht. Hierin wordt verwezen naar de regels van de groep. Om te voorkomen dat mensen onnodig worden gekwetst of er problemen of ongewenste situaties ontstaan blijkt het nodig dat er regels voor de groep zijn. Neem alsjeblieft even de tijd om deze te lezen!

Gedragsregels en disclaimer

 1. De informatie die in deze groepen wordt gedeeld, is niet op juistheid gecontroleerd. Freya draagt hier dan ook geen verantwoordelijkheid voor. De groepsleden zijn geen artsen. Adviezen die je krijgt of geeft worden gegeven vanuit eigen persoonlijke ervaringen. Iedereen bepaalt zelf wat hij/zij met de tips en adviezen doet. Bij twijfel of ongerustheid over je fysieke situatie is het verstandig een arts te raadplegen in plaats van deze groep.
 2. Deze groepen zijn uitsluitend bedoeld voor het uitwisselen van persoonlijke ervaringen. Freya accepteert geen reclame, links en/of oproepen van andere organisaties of privé-personen. Die berichten zullen zonder overleg worden verwijderd.
 3. Berichten over het doorgeven van medicijnen zijn hier op geen enkele manier toegestaan en worden direct verwijderd. Lees hier waarom wij dit niet faciliteren: https://www.freya.nl/alle-fora/open-fora/doorgevenverkopen-van-vruchtbaarheidsmedicatie/
 4. Een voorwaarde om lid te kunnen worden is dat de beheerders je per PB (persoonlijk bericht) kunnen bereiken.
 5. Je kunt in deze groep ervaringen uitwisselen over alles wat te maken heeft met vruchtbaarheidsproblemen. Andere berichten – zoals andere niet relevante aandoeningen, algemene plaatjes en foto’s – worden verwijderd.
 6. Houd rekening met ieders privacy. Verspreid geen persoonlijke informatie die binnen deze groep gedeeld wordt.
 7. Plaats alleen foto’s van jezelf. Omdat het de bedoeling is dat deze groep een veilige plek biedt voor iedereen, ongeacht de fase waarin je zit, willen wij als beheerders jullie het volgende verzoeken: als je bij je bericht een foto wilt plaatsen van bijvoorbeeld een positieve zwangerschapstest of andere beelden die mogelijk confronterend kunnen zijn, schrijf dan eerst je bericht (vermeld dat de foto volgt) en post die eerst. Vervolgens reageer je op je eigen bericht met de bijbehorende foto. Zo komt de foto niet direct in de tijdlijn en kunnen mensen die het niet willen zien er gemakkelijk voorbij scrollen.
 8. Nieuwe groepsleden: Houd er rekening mee dat in deze groep verhalen van mensen met een lange geschiedenis en veel problemen voorbij kunnen komen. Ieders verhaal heeft ups en downs, maar soms kunnen verhalen van mensen die al veel achter de rug hebben een vertekend beeld geven van de ‘gemiddelde fertiliteitspatiënt’.
 9. Respecteer elkaar(s mening) en val mensen niet aan. Geen grof/beledigend taalgebruik en ruzies, niet schelden en vloeken.
 10. Bij discussies over de groep zelf behouden wij ons het recht voor deze te beëindigen door de berichten te verwijderen.
 11. Iemand die zich niet aan deze regels houdt, krijgt een waarschuwing van een beheerder. Bij een tweede keer kan een beheerder iemand uit de groep verwijderen. Het blokkeren van beheerders is niet toegestaan.
 12. Bij herhaalde problemen met dezelfde persoon zal deze uit de groep worden verwijderd.

Bedenk je dat iedereen anders is en dat die verschillen – maar ook het gebruik van hormonen waardoor sommigen licht ontvlambaar worden – kunnen leiden tot situaties waarin het lijkt of iemand je niet wil begrijpen of je (al dan niet bewust) kwetst. Bedenk daarbij ook dat je bij geschreven taal dingen soms heel anders opvat dan hoe het door de schrijver bedoeld is. Aandachtspunten in dit soort situaties:

 • Neem even iets meer afstand.
 • Tel eerst (minstens) tot 10 voordat je reageert.
 • Lees je post/reactie nog een keer door voordat je op verzenden drukt.
 • Ga uit van ieders goede intenties! We zijn hier om elkaar te steunen.
 • Leg niet op alle slakken zout.
 • Toon respect, dan zul je het ook ontvangen.

Deze groep is opgezet door Freya. Leden van deze lotgenotengroepen hoeven geen Freya-lid te zijn, maar we stellen het natuurlijk wel enorm op prijs als je lid wordt. Freya is een vereniging en wij hebben leden nodig om ons werk voor jullie te blijven doen. Daarnaast brengen wij vier keer per jaar het mooie glossy tijdschrift Freya Magazine uit. Dat wil je toch niet missen? Neem in ieder geval eens een kijkje op onze pagina over lidmaatschap.

Heb je opmerkingen over de groep of suggesties voor verbetering van de groep? Zet dit niet in de groep, maar stuur dan een persoonlijk bericht aan een van de beheerders. Dank je wel!

De beheerders van de Freya Facebookgroepen zijn:
Marjolein Grömminger,
José Knijnenburg,
Judy Kreft

versie 01-2019