De eerste keer naar de gynaecoloog

Als je huisarts je doorverwijst naar de gynaecoloog of fertiliteitsarts voor vruchtbaarheidsonderzoeken, is dit best even spannend. Het is goed om te weten wat je te wachten staat tijdens dit eerste bezoek.

Persoonlijke vragen

Om een diagnose te stellen, zal de arts je allerlei vragen stellen. Ook persoonlijke en intieme vragen. Hij/zij zal bijvoorbeeld willen weten hoe je menstruatiecyclus eruit ziet, hoe de menstruatie verloopt, hoe je seksuele relatie is, etc. Het is niet gek dat je je hier ongemakkelijk bij voelt; dit zijn geen onderwerpen die je makkelijk met een vreemde bespreekt. De arts stelt deze vragen vanuit zijn/haar professionele achtergrond en met maar één doel voor ogen: jou helpen bij het zwanger worden!

Inwendig onderzoek

Een lichamelijk onderzoek kan onderdeel uitmaken van het eerste consult. Hierbij kijkt de arts uitwendig en inwendig naar de vagina. Voor het inwendige onderzoek gebruikt de arts een eendenbek (speculum of spreider). Dit dient om je vagina open te houden om van binnen iets te kunnen zien. Ook kan gebruik gemaakt worden van een zogenaamde ‘probe’. Dit is een apparaat dat wordt ingebracht in de vagina waarmee een echo wordt gemaakt van je baarmoeder, eileiders en eierstokken.

Het is goed mogelijk dat dit de eerste keer is dat je zo’n onderzoek krijgt en je kunt het als grensoverschrijdend en onplezierig ervaren. Vraag om uitleg van alle handelingen die gedaan worden, voor zover de arts dit niet uit zichzelf doet. Heb je angst of voel je je ongemakkelijk? Bespreek dit gerust met je arts. Hij of zij zal de tijd nemen om je zo goed mogelijk op je gemak te stellen en je te ondersteunen. Natuurlijk kun je ook je partner meenemen naar dit consult en vragen of deze bij het onderzoek bij je blijft.

Bloedonderzoek

Mogelijk laat de arts ook meteen bloed bij je prikken om de hormoonwaardes in je bloed te bepalen en de eventuele aanwezigheid van antistoffen aan te tonen. Deze bloedafname kan in veel gevallen direct na het consult in het ziekenhuis plaatsvinden.

Mannelijke of vrouwelijke arts

Veel vrouwen geven in eerste instantie aan dat zij liever een consult willen bij een vrouwelijke arts. Deze voorkeur is invoelbaar: wie kent het vrouwenlichaam nu beter dan een vrouw? Er is dan ook niks mis met het uitspreken van deze voorkeur. Toch is het goed om te weten dat vrouwen die vaker bij de gynaecoloog zijn geweest, in de meeste gevallen geen specifieke voorkeur meer hebben voor een man of een vrouw. Een gynaecoloog of fertiliteitsarts is een specialist die weet dat de onderzoeken ongemakkelijk kunnen zijn en zal hier zo goed mogelijk rekening mee houden.

Tips

Graag geven we je enkele tips om dit eerste bezoek aan de arts zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Het is handig om van tevoren te weten hoeveel tijd er wordt ingepland voor een consult. Dit kun je bij het maken van de afspraak navragen.
  • Overweeg of je iemand wilt meenemen naar de afspraak (je partner, je moeder, een goede vriendin).
  • Heb jij je menstruatiecyclus in de maanden voorafgaand aan de afspraak bijgehouden? Neem dit overzicht dan mee naar de afspraak.
  • Bereid het gesprek voor door van tevoren te bedenken welke vragen je hebt. Neem deze vragen mee op een briefje. Bekijk voordat je vertrekt uit de spreekkamer of al je vragen beantwoord zijn.
  • Geef het aan als je iets niet helemaal begrijpt of iets niet duidelijk is.
  • Zeg het altijd als je een onderzoek als vervelend of pijnlijk ervaart.
  • Vraag om uitleg over de handelingen tijdens het onderzoek als de arts dit niet zelf doet.
  • Vat de conclusie aan het einde in je eigen woorden samen. Zo kun je samen met de arts nagaan of je het begrepen hebt.

Wil je meer lezen?