Wat vertel je jouw kind over zijn/haar ontstaan?

Als je kindje is geboren na een vruchtbaarheidsbehandeling, kun je hem of haar hierover vertellen. We zetten enkele tips voor je op een rij.

Stem je boodschap af op de leeftijd van het kind

Wil je graag dat je kindje weet over zijn ontstaan, praat hier dan gerust al op jonge leeftijd over met je kindje. Hoe langer je wacht, hoe beladener de boodschap wordt. Zorg er wel voor dat je het verhaal afstemt op de leeftijd van het kind. Is je kindje nog erg jong, vertel dan dat jullie zo graag een kindje wilden, en dat de dokter daarbij heeft geholpen. Is je kindje al wat ouder, dan kun je meer inhoudelijk ingaan op de behandeling. Luister hierbij goed naar je kindje; hij of zij kan zelf aangeven wat hij erover wil weten. Laat – zeker als het jong kind betreft – onnodige details achterwege. Je kunt het verhaal in de loop der tijd verder uitbreiden, als je merkt dat je kind hieraan toe is.

Beantwoord vragen eerlijk

Luister goed naar de vragen die je kind stelt en geef eerlijk antwoord. Door het stellen van vragen geeft het kind aan wat hij of zij wil weten over zijn/haar ontstaan. Bij de beantwoording van de vragen kun je er zelf voor kiezen hoezeer je in detail treedt. Ook hierbij pas je het verhaal aan aan de leeftijd van het kind. Het antwoord ‘Dat vertel ik je later wel’ zal voor een kind onbevredigend zijn. Denk van tevoren over de mogelijke vragen die kunt verwachten en bedenk welk antwoord je wilt geven.

Kinderboeken ‘Wereldwondertjes’

Vind je het moeilijk om het onderwerp aan te snijden? Wellicht heb je iets aan de kinderboekenreeks ‘Wereldwondertjes‘. Deze boekjes zijn speciaal geschreven om kinderen te vertellen over hun ontstaan. Deze boekjes zijn mooi vormgegeven en geven de mogelijkheid om spelenderwijs het onderwerp aan te stippen. Binnen deze serie zijn boekjes voor kinderen zijn ontstaan na IVF, eiceldonatie, spermadonatie en spermadonatie in een lesbische relatie.

Aflevering Klokhuis over IVF

Het kindertelevisieprogramma Klokhuis heeft ook een aflevering gemaakt over (verminderde) vruchtbaarheid en IVF. Hierin wordt op eenvoudige manier uitgelegd hoe de menselijke vruchtbaarheid werkt en hoe een IVF-behandeling in zijn werk gaat. Deze is geschikt voor iets oudere kinderen. Deze aflevering kun je hier bekijken.

Wil je meer lezen?