Kinderwens en gezinswens

Veel paren hebben naast een kinderwens ook een zogenaamde gezinswens. Met de komst van je kindje is de kinderwens in vervulling gegaan: jullie zijn ouders geworden. Daarnaast is het echter ook heel normaal om een gezinswens te hebben. In jullie gewenste toekomstbeeld bestaat jullie gezin uit meer dan één kind. Als blijkt dat een volgende zwangerschap niet (makkelijk) volgt, is dit een verdriet dat niet ontkend mag worden.

Schuldgevoel

Soms kun je je schuldig voelen over je verdriet om het uitblijven van een volgende zwangerschap. Omdat andere mensen nog met lege handen staan. Omdat je vindt dat je allang blij moet zijn dat jij een kindje hebt. Omdat met jouw kindje niet je hele gezinswens vervuld is. Toch is schuldgevoel nergens voor nodig. Jouw verdriet mag er zeker zijn. Het kan heel goed naast elkaar bestaan: blij en gelukkig zijn met je kindje en verdrietig zijn omdat een broertje of zusje (nog) niet komt.

Praat erover

Misschien voel je je bezwaard om te praten over jouw verlangen naar een volgende kindje. Zeker bij mensen bij wie onzeker is of de kinderwens überhaupt vervuld wordt. Weet dat je met jouw verdriet om het uitblijven van een volgende zwangerschap zeker welkom bent bij Freya! Zo heeft Freya een besloten Facebookgroep, speciaal voor mensen met een volgende kinderwens. Hier kun je ervaringen uitwisselen en schrijven over wat jou bezighoudt. Meld je gerust aan!

Wil je meer lezen?