Onbegrepen verminderd vruchtbaar

Wanneer geen oorzaak wordt gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap, wordt gesproken van onbegrepen verminderde vruchtbaarheid.

Oriënterend Fertiliteitsonderzoek (OFO)

Wanneer je naar de huisarts gaat in verband met een uitblijvende zwangerschap, zal doorgaans het oriënterend fertiliteitsonderzoek (kort: OFO) worden gestart. In 10% van de gevallen wordt geen oorzaak gevonden waarom er geen zwangerschap optreedt. Er wordt dan gesproken over onbegrepen verminderde vruchtbaarheid of onbegrepen subfertiliteit. Het feit dat er geen oorzaak gevonden wordt wil niet zeggen dat er ook geen reden is voor het uitblijven van een zwangerschap. Het proces van bevruchting en innesteling is gecompliceerd en de wetenschap is (nog) niet in staat alle aspecten in dit traject te onderzoeken.

Geen oorzaak. Wat nu?

Wanneer uit de onderzoeken geen reden naar voren komt waarom zwanger worden niet lukt, is dit een dubbele boodschap. Enerzijds kun je opgelucht zijn dat er niets (ernstigs) is gevonden. Aan de andere kant kan het je ook onzeker maken: waarom ben je nog niet zwanger geworden als er geen oorzaak gevonden wordt?

Geen behandeling

Soms duurt het simpelweg wat langer voordat je zwanger wordt. Het kan dan ook zijn dat de arts besluit om geen behandeltraject te starten omdat de kans op een spontane zwangerschap even groot is als wanneer wel wordt behandeld. Dit wordt afwachtend beleid genoemd. Soms ervaren patiënten dit als een vervelend plan van aanpak. Zeker als je al (meer dan) een jaar zonder succes zwanger probeert te worden, verlies je het vertrouwen dat een spontane zwangerschap nog mogelijk is. Het voelt als uitstel van een behandeltraject, terwijl je niets liever wilt dan snel zwanger worden. Deze gevoelens zijn heel begrijpelijk, maar niet helemaal terecht. Ook nu kun je nog steeds zwanger worden!

Behandeltraject

Het kan ook zijn dat de arts besluit om wel direct een behandeling te starten, bijvoorbeeld vanwege de leeftijd van de vrouw of de duur van de kinderwens. In veel gevallen zal begonnen worden met Intra Uteriene Inseminatie (IUI). Hierbij wordt het sperma ‘opgewerkt’ in het laboratorium waardoor alleen de beste zaadcellen overblijven. Deze worden vlak voor de ovulatie in de baarmoeder gespoten. Dit kan in de natuurlijke cyclus of met behulp van hormonen, waardoor de ovulatie beter wordt getimed / opgewekt. Als deze behandeling (vaak na een reeks van 6 pogingen) niet succesvol blijkt, dan zal de arts in veel gevallen een IVF-traject voorstellen.

Wil je meer lezen?