Overwegingen om naar het buitenland te gaan

Naar het buitenland voor medische zorg komt steeds vaker voor. Ook voor vruchtbaarheidsbehandelingen wordt de stap naar het buitenland regelmatig gemaakt. Maar waarom kiezen mensen voor een buitenlands traject?

Redenen om naar het buitenland te gaan

Er zijn uiteenlopende redenen waarom mensen ervoor kiezen in het buitenland te behandelen. We zetten de belangrijkste overwegingen voor je op een rij:

  • de wachttijden voor bepaalde behandelingen zijn korter (denk aan een behandeling met donormateriaal)
  • het behandelaanbod is breder; er worden behandelingen aangeboden die in Nederland niet worden geboden of niet zijn toegestaan
  • in het buitenland wordt meer diagnostisch onderzoek verricht naar de oorzaak van een uitblijvende zwangerschap
  • er worden andere technieken/medicijnen toegepast die in Nederland (nog) niet zijn goedgekeurd of onvoldoende zijn onderzocht
  • soms willen paren – vaak bij herhaalde mislukte pogingen in Nederland – hun geluk beproeven bij een kliniek over de grens

Dat je voor sommige behandelingen niet in Nederland terecht kunt, heeft natuurlijk wel een reden. Zo zijn er te weinig donoren beschikbaar. Daarnaast vinden Nederlandse gynaecologen het belangrijk dat de veiligheid en het nut van een nieuwe behandeling eerst bewezen is. In het buitenland is de zorg vaak commerciëler, waardoor men sneller geneigd is nieuwe dingen aan te bieden.

Freya werkte in oktober 2019 mee aan een artikel in FertiFocus over behandelen in het buitenland. In dit artikel gaan gynaecoloog Jesper Smeenk en Marjolein Grömminger (Freya) met elkaar in gesprek over dit thema.

Ben je lid van Freya en wil je, voordat je de keuze maakt om naar het buitenland te gaan, graag jouw medische traject nog eens doornemen met een Nederlandse specialist, dan kun je terecht bij FertilityConsult.

Wil je toch een second opinion/consult in het buitenland? Veel Nederlandse patiënten gaan hiervoor naar UZGent, UZ Leuven, UZ Brussel (België) of naar Kinderwunschzentrum Heinsberger Höfe (Duitsland).
Voor info over eiceldonatie, ga naar deze pagina.

Wil je meer lezen?