Vruchtbaarheidsmedicatie

Als onderdeel van het behandelplan wordt in veel gevallen vruchtbaarheidsmedicatie voorgeschreven. We vertellen je er graag wat meer over.

Medicatie

Na het oriënterend fertiliteitsonderzoek (kortweg: OFO), kan er een behandelplan worden opgesteld. In veel gevallen zal vruchtbaarheids medicatie worden voorgeschreven. Bijvoorbeeld om je cyclus (tijdelijk) stil te leggen, de eicelrijping te bevorderen of een ovulatie op te wekken. Voor verschillende doelen zijn diverse soorten medicatie beschikbaar. Dit kan in pilvorm zijn, maar ook als vaginaal in te brengen middel en vloeistof die je in de huid moet injecteren. Onderaan deze pagina vind je een overzicht van de meest voorgeschreven vruchtbaarheidsmedicatie. Wanneer je klikt op de merknaam, lees je aanvullende informatie over het bewuste medicijn.

Schema’s

Bij de verschillende soorten medicatie die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen is de timing heel belangrijk, dus moet je de instructies goed opvolgen. De klinieken gebruiken niet allemaal dezelfde medicatieschema’s, dus zorg dat je de juiste info van jouw kliniek toepast.

Bijwerkingen

Afhankelijk van de medicatie die je krijgt voorgeschreven, kan het zijn dat er bijwerkingen optreden. Lees van tevoren de bijsluiter door, zodat je weet wat je kunt verwachten. Bij alle soorten medicatie die geïnjecteerd wordt, kunnen lichte huidreacties optreden (roodheid, gevoeligheid, zwelling of jeuk). Het is wel belangrijk dit aan je arts te melden. Soms kan het beter zijn om over te stappen op een ander middel. Ernstige allergische reacties komen zelden voor.
Als je weet dat je overgevoelig bent voor bepaalde stoffen, soorten antibiotica of pijnstillers, is het belangrijk dit vóór de start van de behandeling door te geven aan je arts, zodat hiermee rekening gehouden kan worden.

Van lotgenoten horen we nogal eens dat zij last krijgen van stemmingswisselingen, als één van de bijwerkingen van hormonen. Deze bijwerking staat niet in de bijsluiters, omdat waarschijnlijk niet te bewijzen is dat het aan deze middelen ligt. Het is natuurlijk niet fijn als je in zo’n spannende tijd ook nog eens te maken krijgt met het gevoel dat je niet helemaal jezelf bent. Dat is ook voor je partner soms een hele uitdaging. Bedenk je dat het tijdelijk is en zorg goed voor jezelf en elkaar.

Merk je bijwerkingen op die niet in de bijsluiter worden vermeld, maar waar je je zorgen om maakt? Neem dan contact op met je behandelend arts.

Je kunt daarnaast bijwerkingen ook melden bij het bijwerkingencentrum Lareb.

Tips als je jezelf moet spuiten

Bepaalde medicijnen moeten met een spuitje onder de huid (subcutaan) worden toegediend. Dit kun je zelf doen; het ziekenhuis verzorgt hiervoor een instructie. Daarnaast is het vanzelfsprekend belangrijk dat je de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter leest. Natuurlijk is het heel spannend om jezelf te injecteren, zeker als je het voor de eerste keer doet. We geven je graag een paar tips om het wat makkelijker te maken:

  • Haal medicatie die koel bewaard moet worden, een half uur van tevoren uit de koelkast. Hierdoor is de vloeistof wat minder koud, wat prettiger is voor toediening
  • Je kunt de plek waar je de spuit gaat zetten vooraf inwrijven met een ijsklontje waardoor je de huid iets verdooft
  • Vind je het zelf eng om te spuiten, vraag dan aan iemand die je vertrouwt (je partner bijvoorbeeld) om de spuit bij jou te zetten. Op deze manier betrek je hem ook meer bij het traject
  • Is de spuit gezet? Wees trots op jezelf, dit heb je toch maar mooi even gedaan!

Ben jij erg bang voor naalden en het zetten van een spuit? Bezoek dan eens de website Prikpaniek. Zij doen onderzoek naar prikangst. Je kunt o.a. jouw steentje bijdragen aan dit onderzoek door hun (online) survey in te vullen.

Verkrijgbaarheid van vruchtbaarheidsmedicatie

De hormoonpreparaten voor een IVF- of ICSI-behandeling krijg je bij de behandelende kliniek mee, soms direct van de afdeling, soms via de ziekenhuisapotheek. Deze middelen zijn niet meer verkrijgbaar via de gewone apotheek!

Wil je meer lezen?

Overzicht medicijnen vruchtbaarheidsbehandelingen


Bemfola Follitropine alfa Finox Biotech AG FSH
Bravelle Urofollitropine Ferring BV FSH
Cetrotide Cetrorelix Merck Serono GnRH antagonist
Clomid Clomifeen Sanofi-Aventis Netherlands B.V. anti-hormoon
Crinone Progesteron Merck Serono progestageen
Decapeptyl Triptoreline Ferring BV GnRH agonist
Dostinex Cabergoline Pfizer BV anti-hormoon
Elonva Corifollitropine alfa MSD FSH
Fostimon Urofillitropine Goodlife Fertility FSH
Fyremadel Ganirelix Ferring GnRH antagonist
Gonal-F Follitropine Merck Serono FSH
Lucrin Leuproreline Abbott BV GnRH agonist
Lutinus Progesteron Ferring BV progestageen
Lutrelef Gonadoreline Ferring BV GnRH agonist
Luveris Lutropine Merck Serono LH
Menopur HMG Ferring BV FSH + LH
Meriofert Menotropine Goodlife Fertility FSH + LH
Nolvadex Tamoxifen AstraZeneca BV anti-hormoon
Norprolac Quinagolide Ferring BV anti-hormoon
Orgalutran Ganirelix MSD GnRH antagonist
Ovaleap Follitropine alfa Theramex FSH
Ovitrelle r-hCG Merck Serono LH
Pergoveris Follitropine, Lutropine Merck Serono FSH + LH
Pregnyl HCG MSD LH
Progynova estradiolvaleraat Bayer Weimar GmbH und Co. KG hormoonsuppletietherapie
Puregon Follitropine MSD FSH
Rekovelle Follitropine delta Ferring rhFSH
Serophene Clomifeen Sanofi-Aventis Netherlands B.V. anti-hormoon
Suprecur Busereline Aventis Pharma BV GnRH agonist
Suprefact Buselerine Aventis Pharma BV GnRH agonist
Synarel Nafareline Pfizer B.V. GnRH agonist
Triptofem Triptoreline Goodlife Fertility GnRH agonist
Utrogestan Progesteron Seid, S.A. progestageen
Zoladex Gosereline AstraZeneca BV GnRH agonist

Overzicht supplementen vruchtbaarheidsbehandelingen

Condensyl N-acetylcysteïne Goodlife Fertility voedingssupplement
Impryl N-acetylcysteïne Goodlife Fertility voedingssupplement
Proxeed L-carnitine sigma-tau HealthScience
International BV
voedingssupplement