Vergoeding ziektekosten bij behandelen buitenland

Overweeg je een behandeltraject in het buitenland, dan is het van belang dat je je goed voorbereidt. Ook wat betreft de vergoeding van het traject.

Vraag vooraf toestemming bij de zorgverzekeraar

Wie voor een vruchtbaarheidsbehandeling overweegt naar het buitenland te gaan, doet er verstandig aan om dit vooraf te melden bij zijn/haar zorgverzekeraar. Deze moet namelijk op voorhand toestemming geven voor het behandeltraject als je voor vergoeding in aanmerking wilt komen. Met toestemming van je verzekeraar loop je niet het risico dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Het kan wel zo zijn dat je alsnog moet bijbetalen omdat sommige behandelingen in het buitenland duurder zijn dan hier. Je krijgt maximaal het Nederlandse tarief voor een behandeling vergoed; extra kosten moet je zelf bijbetalen. Daarom is het raadzaam om voorafgaand aan een behandeling in het buitenland een kostenopgave aan te vragen bij de kliniek.

Vruchtbaarheidsbehandelingen als IVF en ICSI worden bij de verzekering van de vrouw gedeclareerd, ook als de oorzaak bij de man ligt. Maar onderzoek of een behandeling bij de man komt voor rekening van de zorgverzekering van de man.

Niet-vergoede zorg

Wees ook alert op extra’s die gedurende de behandeling worden aangeboden, zoals onderzoeken en (deel)behandelingen die in Nederland niet (standaard) worden uitgevoerd. In veel gevallen hangt hier een prijskaartje aan en komt dit niet in aanmerking voor vergoeding.

Wil je meer lezen?