Zwanger na een vruchtbaarheidsbehandeling

Daar sta je dan met de test. Positief! Zeker als je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling, kan dit onwerkelijk zijn. Zo lang hopen jullie hier al op!

Verlengde wachtweken

Je hebt er vast wel eens over gefantaseerd hoe het zou zijn om een positieve test te hebben. Waarschijnlijk stelde je jezelf voor dat je door het dolle heen zou zijn. En misschien ben je dat ook wel, wat natuurlijk heerlijk is! Het kan ook dat het onwerkelijk voelt en je bijna niet durft te geloven dat je nu zwanger bent en er een kindje gaat komen. In het hele traject hebben jullie misschien al zo vaak teleurstellingen te verwerken gekregen. Niet voor niets noemen ze de periode tussen een positieve test en de eerste echo de verlengde wachtweken. De weken waarin je aan het idee went dat je zwanger bent en je ook nogal eens onzeker voelt. Weet dat ook deze gevoelens erbij kunnen horen, je hoeft er niet van te schrikken.

Verplicht genieten kan niet

Er bestaat niet zoiets als ´verplicht genieten´. Ook niet als je een positieve test hebt; iets waar je al zo lang naar verlangt. Wees niet te streng voor jezelf en erken de gevoelens die je hebt. Een zwangerschap duurt gemiddeld negen maanden, je hebt nog meer dan genoeg tijd om aan het idee te wennen!

Uitgerekende datum

Zodra de test positief is, wil je natuurlijk graag weten wanneer je bent uitgerekend. Wanneer je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling, werkt het berekenen van de uitgerekende datum anders dan wanneer je op natuurlijke wijze zwanger bent geworden. Freya heeft een rekenmodel ontwikkeld waarmee je eenvoudig kunt achterhalen hoe lang je zwanger bent en wat de uitgerekende datum is.

Begeleiding zwangerschap

Wanneer je zwanger bent na een vruchtbaarheidsbehandeling, maak je afspraken met het ziekenhuis over de begeleiding van de zwangerschap. Als er in de voorgeschiedenis/medische achtergrond geen aanleiding is om bij een gynaecoloog onder controle te blijven, kun je gewoon bij een verloskundige terecht. In veel gevallen zal de eerste echo wél op de fertiliteitsafdeling worden uitgevoerd. Deze wordt meestal ingepland als je 7 tot 8 weken zwanger bent.

Risico´s

In principe zijn er aan zwangerschappen die na een vruchtbaarheidsbehandeling zijn ontstaan geen extra risico´s verbonden. Als hier op basis van eerder onderzoek of medische achtergrond bij jullie wel sprake van is, zal de arts je hierover informeren.

Als je voor je vruchtbaarheidsbehandeling medicatie hebt gebruikt om eicelrijping te bevorderen, dan bestaat er een (kleine) kans dat je Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom (kort OHSS) ontwikkelt. Dit is een potentieel gevaarlijke complicatie. De klachten beginnen in de eerste 10 dagen na de eicelpunctie en kunnen in geval van zwangerschap soms weken aanhouden. Je herkent een dreigende overstimulatie aan de volgende signalen:

  • opgezette buik
  • buikpijn
  • misselijkheid of braken
  • sterke gewichtstoename
  • kortademigheid
  • duizelingen

Herken je bovenstaande signalen? Lees dan beslist deze aanvullende informatie en neem altijd contact op met de kliniek waar je behandeling plaatsvond.

Het is goed om je te realiseren dat veruit de meeste zwangerschappen tot een goed einde worden gebracht. Maar helaas kan ook een zwangerschap die tot stand is gekomen na een vruchtbaarheidsbehandeling, verdrietig genoeg vroegtijdig eindigen.

Moeders voor Moeders

Als je pril zwanger bent (spontaan of na een vruchtbaarheidsbehandeling) dan kun je meedoen met Moeders voor Moeders. Zij zamelen de urine in van prilzwangere vrouwen. Deze urine is de grondstof voor bepaalde vruchtbaarheidsmedicatie.

Geboorteberichten

In onze postbus en via e-mail ontvangt Freya regelmatig geboortekaartjes. Ieder kind, of het nu dankzij een medische behandeling, via adoptie of spontaan is gekomen, willen wij een eigen plekje in het Freya Magazine geven.

Heb jij onlangs een kindje gekregen en vind je het leuk om hiervan de aankondiging terug te zien in het Freya Magazine? Stuur dan het geboortekaartje per post naar:
Freya
Postbus 620
4200 AP Gorinchem

Of stuur een e-mail met het digitale kaartje naar Marjolein Grömminger.

Wil je meer lezen?