Borstvoeding en vruchtbaarheidsbehandelingen

Je geniet van het (langverwachte) kindje, maar je wens voor een volgend kindje is groot. Alleen: je geeft nog borstvoeding. Gaat dat samen: borstvoeding geven en een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaan?

Borstvoeding en vruchtbaarheid

Als een normaal vruchtbare vrouw borstvoeding geeft, en blijft geven, komt gemiddeld na ruim een jaar (14,6 maanden) de menstruatie weer op gang. Dit is een gemiddelde: bij sommige vrouwen is dit al na een paar weken en soms komt het niet terug zolang er gevoed wordt. Het terugkomen van de vruchtbaarheid gaat vaak in fases. Vooral als de cyclus relatief snel weer op gang komt is er vaak sprake van een of meerdere menstruaties zonder dat hier een ovulatie (eisprong) aan vooraf gaat.

Na enige tijd vindt er maandelijks wel een eisprong plaats maar is in het tweede deel van de cyclus, tussen eisprong en menstruatie in, de baarmoederwand nog niet goed genoeg voor implantatie van een eventueel aanwezig embryo. Na nog een aantal cyclussen is de implantatie wel mogelijk tijdens het geven van borstvoeding. Middels ovulatietesten en of de temperatuurmethode is na te gaan of een vrouw een eisprong heeft en kan ook gekeken worden of de fasen van de cyclus lang genoeg zijn. Het tweede deel van de cyclus na de eisprong, de luteale fase, moet in het algemeen minimaal tien dagen, maar het liefst twaalf tot veertien dagen duren om het embryo voldoende tijd te geven om in te nestelen.

Als een zwangerschap eenmaal een feit is, staat borstvoeding de verdere ontwikkeling van de foetus niet in de weg en is er bewezen geen vergrote kans op een miskraam. Kortom: als je cyclus weer terug en regelmatig is, is de kans groot dat borstvoeding geven de vruchtbaarheid niet beïnvloedt. Bij normaal vruchtbare vrouwen lukt het in de meeste gevallen prima om dan zwanger te raken.

Invloed van prolactine

Prolactine is het borstvoedingshormoon dat wordt aangemaakt in de hersenen in reactie op het zuigen van het kind. Het zorgt er voor dat vrouwen de eerste tijd na de bevalling tijdens de borstvoeding nog niet ongesteld worden. Prolactine verhindert de ovulatie en de ontwikkeling van het baarmoederslijmvlies. Na verloop van tijd wordt de prolactine-hormoonspiegel weer lager. Alleen tijdens het voeden schiet hij weer even omhoog om de moedermelk aan te maken. Het lichaam is dan gewend aan het voeden, en daarom is de prolactine-waarde niet meer zo hoog. Zo kan het dat veel vrouwen na verloop van tijd weer ongesteld worden en een normale cyclus hebben.

Borstvoeding en IVF-medicatie

Er is geen enkel wetenschappelijk onderzoek te vinden over de combinatie borstvoeding en IVF. Toch wordt in het algemeen door artsen aangegeven dat het niet mogelijk is om een IVF-behandeling te ondergaan wanneer je een kindje aan de borst hebt. De redenen die artsen geven zijn dat de medicatie niet samen gaat met borstvoeding en dat de slagingskans negatief beïnvloed wordt. Ook de moeders zelf zijn bang dat de medicijnen gevolgen zouden kunnen hebben voor hun kind aan de borst.

Voor de moeders die ongerust zijn over het effect van de medicijnen op hun kindje is er een antwoord: van IVF-medicatie is niet te verwachten is dat ze van het bloed naar de moedermelk kunnen komen. En als er een residu in de borstvoeding zou komen is bij een kind ouder dan een jaar de kans groot dat het in de maag of darmen wordt afgebroken en niet terecht komt in de bloedbaan van het kind. Het belangrijkste risico dat de moeder loopt bij het gebruik van IVF-medicijnen is een (tijdelijk) teruglopende melkproductie.

Wanneer het kind ouder is dan een jaar en niet meer dan drie tot vier maal per dag de borst krijgt is het mogelijk om de medicijnen juist na een voeding te spuiten zodat er zoveel mogelijk tijd zit tussen het medicijngebruik en de volgende voeding waardoor de hoeveelheid medicijnen in het bloed (en dus in de voeding) zo laag mogelijk zijn.

Volg je gevoel

Er zijn ziekenhuizen die als voorwaarde stellen dat je bent gestopt met borstvoeding voordat je een behandeltraject start. Er zijn ook klinieken die jou de keuze geven en waarbij de combinatie borstvoeding en een vruchtbaarheidsbehandeling wel wordt toegestaan. Bedenk waar jij zelf een goed gevoel bij hebt. Heb je twijfels? Bespreek deze dan met je arts zodat je komt tot een voor jou goede keuze.

Wil je meer lezen?