Zo steun je iemand met vruchtbaarheidsproblemen

Eén op de zes paren krijgt te maken met een vruchtbaarheidsprobleem. Als je om je heen kijkt is er zeker iemand in jouw omgeving die een kinderwens heeft, maar bij wie het niet lukt om zwanger te worden.

Misschien is het je kind, zus, broer, vriend(in), collega of een goede kennis. Je ziet het verdriet of de teleurstelling als een poging weer niet gelukt is. Of dat zij/hij het moeilijk heeft omdat het (definitieve) gemis van een kind zo veel invloed heeft op alle aspecten van het leven.

Hoe kun je iemand in die situatie steunen?

Wat werkt?

Elk mens is anders en gaat anders met lastige situaties in het leven om. Dus is de beste manier om te weten wat jij kunt doen: vragen waarmee je kan helpen of hoe je kunt steun kunt geven. Begrip, interesse en medeleven voor wat ze doormaken is heel fijn. Dat begint al met een enkel zinnetje ‘Ik begrijp dat het heel moeilijk voor je is’ of een kaartje met ‘sterkte!’

Blijf met elkaar communiceren over de behoefte en vul het niet zelf in. Soms is prettige afleiding zoeken, samen iets leuks doen, een gewenste manier van steun. En soms is praten het fijnst. Dat kan van moment tot moment verschillen.

De ‘medische molen’ kan lange tijd een deel van hun leven uitmaken. Misschien is het fijn om een keer mee te gaan naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld als de partner niet mee kan of er geen partner is. Vraag gewoon of dat op prijs gesteld wordt. Samen een Freya-dag bijwonen kan ook heel steunend zijn én kan jou meer begrip brengen voor de situatie van iemand met vruchtbaarheidsproblemen.

Heb jij zelf kinderen? Als het in de relatie met de betrokkene past, kun je vragen of degene die ongewild kinderloos is (extra) betrokken wil worden bij jouw gezin. Of ze wel of niet op een kinderverjaardag willen komen, of bijvoorbeeld eens als logeeradresje willen optreden. Sommige mensen vinden het fijn om op die manier mee te kunnen genieten van kinderen. Maar anderen staan daar niet voor open. Zorg er dus voor dat de betrokkene zich niet verplicht voelt!

Ben je zwanger? Vertel de betrokkene over je zwangerschap in een rustige omgeving, liefst voordat iedereen het weet. Een onverwachte aankondiging op een feestje kan voor de betrokkene de feestpret bederven. Niet omdat het jou niet gegund is, maar omdat ze het zichzelf net zo gunnen en geconfronteerd worden met hun verdriet.

Wat werkt niet?

Wat veel pijn en verdriet kan geven zijn de – vaak goedbedoelde! – opmerkingen. Hieronder een paar voorbeelden die heel pijnlijk kunnen zijn en echt niet helpen:

  • je kan toch een kind adopteren
  • dan neem je toch een hond
  • je kan lekker het hele jaar op vakantie, uitslapen en doen waar je zin in hebt
  • nou ik zou mijn kinderen wel eens achter het behang willen plakken

Geef geen ongevraagde adviezen over mogelijke behandelingen of acties. De dingen die jij bedenkt zullen vast ook al eens overwogen zijn.

Heb je zelf kinderen, dan weet jij toch als geen ander hoe waardevol kinderen in je leven zijn? Ga dat niet bagatelliseren. Daarmee maak je de pijn en het verdriet om het gemis niet minder! Tegelijkertijd is het fijn als het gesprek niet altijd over jouw kinderen gaat. Heb ook aandacht voor andere ‘volwassen’ onderwerpen.

Tot slot

Een zwangerschap, kraambezoek of een kinderverjaardag kan op sommige momenten te zwaar zijn om mee om te gaan. Het is dan een te pijnlijke confrontatie met hun eigen verdriet. In zo’n periode kan het te moeilijk zijn om langs te komen of heel enthousiast te zijn.

Wil je meer lezen?