Wat vertel je tegen je kind als er geen volgend kindje meer komt?

Beeld Martine van der Voort

Als je een kindje hebt, is het heel normaal om nog een kindje te wensen. En jouw zoon of dochter wil misschien zelf ook wel heel graag een broertje of een zusje. Wat vertel je tegen je kind(eren) als een volgende kindje (lange tijd) niet komt?

Kinderwens en gezinswens

Naast de kinderwens is het heel normaal om een gezinswens te hebben. In jullie ideale toekomstbeeld was ruimte voor meer dan één kindje. Als blijkt dat dit toekomstbeeld onzeker is omdat een volgende zwangerschap uitblijft, brengt dit verdriet met zich mee. Dit verdriet mag er zijn en kan bestaan naast het geluk dat je voelt over de komst van je eerdere kindje(s).

Als je kindje geen vragen stelt

Voor jullie brengt het uitblijven van een volgende zwangerschap verdriet met zich mee. Dat wil niet zeggen dat je kindje hier ook verdriet om heeft. Voor hem of haar is het wellicht heel vanzelfsprekend dat hij of zij jullie enige kind is. Zolang je kind geen vragen stelt, hoef je hem of haar ook niet te vertellen over een uitblijvende volgende zwangerschap. Als je kind er zelf vragen over stelt, is het vroeg genoeg om hierover te praten.

Als je kind graag grote broer of zus wil worden

Niet alleen jullie kunnen verlangen naar een volgend kindje, ook je zoon of dochter kan de wens uitspreken voor een broertje of zusje. Dit kan een extra dimensie geven aan je verdriet omdat je naast je eigen verdriet, ook het verdriet voelt voor je kind. Je kunt je zoon of dochter uitleggen dat jullie ook graag een volgend kindje zouden willen, maar dat dat niet eenvoudig lukt. Je kunt uitleggen dat de dokter jullie hierbij probeert te helpen en dat je niet zeker weet of er een broertje of zusje komt.

Stem de boodschap af op de leeftijd van je kind

Wanneer een jong kind vraagt waarom hij/zij (nog) geen broertje of zusje krijgt, volstaat het vaak om te zeggen dat je het niet voor het zeggen hebt wanneer er kindje komt. Is je zoon of dochter al wat ouder, dan kun je uitleggen dat zwanger worden en een kindje krijgen voor jullie niet vanzelfsprekend is en dat het (nog) niet lukte om nog een keer zwanger te raken. Afhankelijk van de leeftijd van je kind, kun je meer of minder in detail treden.

Als je zeker weet dat er geen volgend kindje komt

Wanneer je bent uitbehandeld en zeker weet dat er geen volgend kindje komt, kun je dit aan je zoon of dochter vertellen als hij of zij hier vragen over heeft. Wees eerlijk tegen je kind maar probeer het antwoord op vragen wel aan te passen aan de leeftijd van het kind.

Wil je meer lezen?