Seksualiteit en vruchtbaarheid

Seksualiteit en vruchtbaarheid zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Er zijn seksuele problemen die de vruchtbaarheid in de weg staan. En vruchtbaarheidsproblemen kunnen de seksualiteit verstoren.

Geen seks, niet zwanger

Als je geen gemeenschap kunt hebben, is er ook geen kans op een spontane zwangerschap. Bij ongeveer één op de 20 tot 25 paren is een seksueel probleem de oorzaak van het niet zwanger worden.

Bij de vrouw gaat het dan meestal om een vorm van vaginisme. Als je last van vaginisme hebt, kun je je spieren rond de ingang van de vagina onvoldoende ontspannen. Het kan zijn dat je hiermee hebt leren leven en zonder gemeenschap toch plezier beleeft aan seks. Pas als je zwanger wilt worden kan dit een probleem worden. De penis kan niet in de vagina en dus komt het zaad niet bij de baarmoedermond. Een eenvoudige oplossing hiervoor is zelfinseminatie. Bij de meeste vrouwen is het wel mogelijk om met een spuitje het zaad in te brengen.

Het seksuele probleem kan ook bij de man liggen en dan gaat het voornamelijk om niet klaar kunnen komen. Sommige mannen kunnen niet klaarkomen bij gemeenschap, maar wel door masturbatie. In dat geval is zelfinseminatie eveneens een mogelijkheid. Het wordt ingewikkelder als de man helemaal niet kan klaarkomen. Dat gebeurt nogal eens bij mannen die te geremd zijn of te weinig opgewonden. Voor dit probleem is als oplossing vooral durf nodig. Durf om manieren te vinden om de remmingen te verminderen. De gordijnen dicht, een glaasje alcohol, fantasie, sexy lingerie en/of een vibrator kunnen hierbij misschien helpen. Lukt dat niet, dan is het verstandig om de hulp van een seksuoloog in te roepen.

Niet zwanger, geen seks

Als je net start met je kinderwens voelt de seks extra intiem. Samen een kindje maken brengt je dichter bij elkaar. Misschien doe je het ook wat vaker omdat het spannend is. Maar als het wat langer duurt, ga je je misschien meer concentreren op de timing van de seks. Je ‘plant’ het vrijen op de vruchtbare dagen rond de eisprong. Daarmee verdwijnt langzamerhand de ongedwongenheid en kan het gaan aanvoelen als ‘moeten’. Zo kan het prettige van seks na verloop van tijd achter de horizon verdwijnen, omdat je te gefixeerd bent op het doel: een zwangerschap.

Ook wordt soms gedacht dat man zijn zaad beter kan ‘sparen’ voor de ovulatieperiode. Die gedachte klopt niet, want de kwaliteit van het sperma wordt niet beter van opsparen, maar eerder slechter. Ook raak je hierdoor de seksuele spontaniteit kwijt.

Glijmiddelen

Als de opwinding wat minder makkelijk komt, kun je misschien overwegen om glijmiddelen te gebruiken. Maar let op: bijna alle glijmiddelen, maar ook speeksel, hebben een zaaddodende werking. Het beste glijmiddel, waarin het zaad het beste overleeft, is het vaginale vocht van de vrouw. Probeer met voldoende voorspel de vagina vochtig genoeg te laten worden. Heb je toch glijmiddel nodig, zoek dan naar een merk dat vruchtbaarheidsvriendelijk is.

Naar de huisarts en gynaecoloog

Omdat het zwanger worden niet lukt, ga je op een gegeven moment naar de huisarts en vervolgens naar de gynaecoloog. Hiermee verdwijnt de intimiteit van het samen zwanger worden. Voor de meeste vrouwen is hun vagina privégebied en daar zit nu ineens regelmatig een dokter naar te kijken en worden er onderzoeken en behandelingen uitgevoerd. Ook een gesprek met de arts over intieme details van je seksuele gedrag kan als storend worden ervaren. Voor de man verdwijnt het vrijblijvende en spontane van het vrijen omdat hij steeds duidelijker wordt dat hij moet presteren.

Presteren

Teleurstelling en twijfel over de vruchtbaarheid kan een deuk in je (seksuele) zelfvertrouwen geven. Vrouwen ervaren zichzelf soms ook als minder vrouwelijk, omdat ze niet zwanger raken. Vruchtbaarheid, potentie en mannelijkheid blijken voor veel mannen sterk bij elkaar te horen.  De zin in seks kan door deze factoren ver te zoeken zijn. En soms lukt het dan ook gewoon niet meer door de ‘prestatiedruk’.

Man/vrouw verschillen

Mannen en vrouwen kunnen in toenemende mate botsen door de spanning en teleurstelling, maar ook omdat zij zo verschillende reageren. Vrouwen neigen ertoe negatieve gedachten over het niet zwanger worden te herhalen en daar kunnen ze zich nogal depressief van voelen. Mannen daarentegen neigen ertoe om ‘negatieve gevoelens’ weg te stoppen. Als vrouw kun je daardoor denken dat je man zich niet echt betrokken voelt bij het probleem. Als man erger je je misschien aan haar omdat ze zich zo laat meeslepen door negatieve gedachten. Het is daarom heel belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven en ook om begrip te hebben voor de verschillen in omgaan met het probleem.

Besef dat het in het algemeen zo is dat mannen seks vaak niet automatisch koppelen aan liefde en romantiek. De gedachte aan seks kan voor mannen genoeg zijn om zin te krijgen. Bij de meeste vrouwen werkt dit iets anders. Vrouwen hebben meer nodig dan alleen de gedachte aan seks. De sfeer binnen de relatie, het moment, de aandacht en liefde voor elkaar, de romantiek zijn erg bepalend voor de seksuele stemming van de vrouw. Een liefdevol voorspel is vaak nodig om haar in de juiste stemming te brengen.

Zin in seks kun je maken!

Vrouwen hebben een goede relatie nodig om fijne seks te hebben, mannen hebben fijne seks nodig om een goede relatie te hebben.

Seks is een belangrijk bindmiddel voor een relatie. Het is belangrijk voor de intimiteit in je relatie. Het kan ook een manier zijn om te troosten en het kan veel plezier brengen. Het hoort bij het leven en er is niks mis met genieten om te genieten. En seks is trouwens gezonder dan de meeste andere genotmiddelen. Het ontspant en je slaapt er goed van. Genoeg redenen om er in te investeren en er samen je best voor te doen om (ook) seks te hebben zonder de agenda te raadplegen.

Wil je meer lezen?