Pleegzorg

Wanneer je weet dat je niet zelf zwanger zult worden, zijn er – als je hiervoor kiest – andere manieren om invulling te geven aan het ouderschap. Pleegzorg kan een alternatief zijn.

Pleegzorg is een vorm van hulpverlening aan kinderen van 0 tot 18 jaar, waarbij kinderen die gedurende korte of langere tijd niet bij hun eigen ouders kunnen wonen, ondergebracht worden bij pleegouders.

Verschillende vormen

Een pleegkind kan – langere of kortere tijd – bij jou/jullie worden geplaatst. Maar er zijn ook andere varianten, zoals weekend- en vakantieopvang.

Past pleegouderschap bij jou?

Je aanmelden als pleegouder kan een hele stap zijn. Dan is het goed om eerst een inschatting te maken of pleegzorg bij jou past. Op de site van de Pleegzorg staat een online tool waarmee je de pleegoudertest kunt doen. Aan de hand van enkele stellingen kun je inschatten of pleegouderschap iets voor jou is.

Pleegzorg Nederland

Voor goede en uitgebreide informatie over pleegzorg verwijzen we je naar de website van Pleegzorg Nederland. Dit is de overkoepelende organisatie in Nederland. Je kunt via hun website ook een informatiepakket aanvragen.

Wil je meer lezen?