Uitwijken naar het buitenland: ja of nee?

Beeld Martine van der Voort

Zeker als je al langer in het medisch traject zit om zwanger te worden, kan het een aantrekkelijk idee zijn om een behandeling in het buitenland te ondergaan. Hoe besluit je of dit voor jullie een pad is om te bewandelen?

Positieve verhalen over het buitenland

Vooropgesteld: er is helemaal niets mis met de fertiliteitszorg in Nederland. Toch hoor je ook veel positieve geluiden over behandelen in het buitenland. En dat is terecht: ook daar wordt uitstekende fertiliteitszorg geleverd.

Als je vaker deze geluiden hoort, kun je het idee krijgen dat je beter af bent buiten Nederland. Dit is niet per definitie het geval. Lees ook het standpunt van Freya ten aanzien van behandelen in het buitenland.

Je wilt er alles aan gedaan hebben

Het kan zijn dat je de stap over de grens wilt wagen omdat je er voor jouw gevoel alles aan gedaan wilt hebben om zwanger te raken. Natuurlijk begrijpen wij als geen ander hoe diepgeworteld de wens is en hoe ver – in dit geval letterlijk – je hiervoor wilt gaan.

Maar bewaak ook je eigen grenzen en die van je partner. Een buitenlandtraject is intensief en vraagt veel van je: tijd, voorbereiding en in de meeste gevallen ook geld. Is dit een pad dat jullie willen bewandelen en waar jullie beiden achter staan? Zo ja: bereid je dan goed voor en lees je in. Bedenk ook wat de voordelen zijn van een behandeling in het buitenland ten opzichte van behandelen in Nederland. Denk hierbij aan zaken als:

  • worden er onderzoeken of behandelingen aangeboden die in jullie situatie een aangetoonde meerwaarde hebben?
  • is de behandeling die je ondergaat (wezenlijk) anders dan de behandeling die in Nederland wordt aangeboden?

Succespercentages

In tegenstelling tot in Nederland, tonen buitenlandse klinieken vaak hun succespercentages op de website. Deze lijken in eerste instantie vele malen hoger dan de percentages die in Nederland worden behaald. Toch is een kanttekening hierbij op zijn plaats; deze percentages kunnen niet één op één met elkaar worden vergeleken om de volgende redenen:

  • Wordt gerekend vanaf de eerste medicatietoediening of wordt gerekend vanaf de terugplaatsing? Uiteraard geeft het laatste een veel hoger succespercentage
  • Rekent de kliniek per terugplaatsing of worden bij een IVF-/ICSI-traject ook eventuele cryo-terugplaatsingen meegerekend bij de behandeling waaruit ze verkregen zijn?
  • Wanneer wordt een poging als geslaagd aangemerkt: bij een positieve zwangerschapstest, hartactie op de echo of bij de geboorte van een levend kindje?

Wanneer binnen de verschillende klinieken de succespercentages niet op dezelfde wijze tot stand komen, is het appels met peren vergelijken. Bovendien speelt de patiëntenpopulatie een belangrijke rol bij de kans op zwangerschap. Hierbij kun je denken aan de leeftijd van de vrouw, de duur van de kinderwens en de diagnose die is gesteld. Kortom: laat je niet (uitsluitend) leiden door hoge succespercentages.

Wil je meer lezen?