Praten over je onvervulde kinderwens

Als je wilt praten over je onvervulde kinderwens, bereid dat dan voor. Denk erover na en bespreek het met je partner. Wat vertel je? Met wie wil je erover praten? Vertel je het aan iedereen, of alleen de belangrijkste mensen om je heen? Familie en (goede) vrienden? En wat doe je met je collega’s, wil je hen inlichten?

Als je ervoor kiest het te vertellen, dan kan die openheid je helpen omdat je steun krijgt en mensen rekening met je kunnen houden. Maar het kan ook dat je opmerkingen krijgt die pijnlijk voor je zijn. Dat kun je natuurlijk nooit helemaal voorkomen, maar probeer dit in perspectief te zien. Opmerkingen die jou pijn doen, worden vaak met de beste bedoelingen uitgesproken door de mensen die je lief zijn. Zij weten niet hoe het voor jou voelt.

Er zijn twee manieren om te praten over je onvervulde kinderwens.

‘Zakelijke’ benadering

Je kunt het ‘zakelijk’ houden en alleen vertellen over de technische kant van je traject. Hierbij vertel je over de behandelingen die je ondergaat, wat dit inhoudt en wanneer dit plaatsvindt. Dat is prima als je iemand op de hoogte wilt houden en verder de emotionele kant van het verhaal buiten beschouwing wilt laten. Meestal reageert iemand dan ook wat ‘zakelijk’ of oplossingsgericht. Deze benadering kan bijvoorbeeld handig op je werk zijn.

Wat het traject met je doet

Je kunt er ook voor kiezen te vertellen hoe het voelt dat je (nog) geen kinderen hebt. Wat de hoop, teleurstelling en behandelingen met je doen. Je stelt je daarmee kwetsbaar op en er komen misschien emoties los, tranen kunnen rollen. Dat is een persoonlijke afweging wanneer (en bij wie) je dat wel of niet wilt. Denk er dus over na bij wie je jouw emoties wilt en durft te tonen, bij wie je je vertrouwd en veilig voelt en van wie je verwacht dat diegene goed zal reageren. Vind je het spannend om hierover te praten? Spreek ook dat gewoon uit!

Spreek verwachtingen uit

Van tevoren kun je nadenken over de manier waarop je steun wilt ontvangen. Wil je dat iemand alleen luistert, een arm om je heen slaat, jou erkent in je verdriet of wil je begrip (op welke manier)? Het is namelijk moeilijk voor je gesprekspartner te weten op welke manier zij/hij jou tot steun kan zijn. Veel mensen hebben de neiging om te proberen te helpen door oplossingen voor jou te gaan bedenken. Maar die oplossingen heb je meestal zelf ook al eens overwogen en hun suggesties geven jou misschien het gevoel dat je je moet verdedigen. Neem het mensen niet kwalijk, want ze doen dit uit onmacht, maar vertel hen hoe ze jou beter kunnen steunen.

Kies het moment en de plek

Heb je besloten dat je mensen uit je omgeving wilt inlichten over jouw/jullie situatie, dan is het goed om het moment goed te kiezen. Zorg ervoor dat jullie beiden ruim de tijd hebben. Het is vervelend als de klok op een bepaald moment een goed gesprek tot een eind dwingt. Het is ook verstandig om een plek te kiezen waar je zo rustig mogelijk kunt praten zonder afgeleid te worden of rekening moet houden met anderen.

Contact met lotgenoten

Praten met lotgenoten kan ook heel fijn zijn. Bij niemand vind je meer herkenning en begrip! Freya organiseert zowel online als offline manieren om met lotgenoten in contact te komen. In onze agenda vind je bijvoorbeeld een overzicht van alle events die worden georganiseerd voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Meld je vooral aan en ervaar hoe prettig zo´n bijeenkomst kan zijn! Je kunt ook online in contact komen met anderen in een soortgelijke situatie. Schrijf mee op ons forum of volg ons op de social media kanalen die Freya gebruikt:

Twitter
Facebook (openbare pagina)
Facebook (besloten groep algemeen)
Facebook (besloten groep voor mensen die in behandeling zijn voor een eerste kindje)
Facebook (besloten groep mensen met kindje(s)/volgende kinderwens)
Facebook (besloten groep mensen die definitief ongewenst kinderloos zijn)
Facebook (besloten groep voor mannen)

Contact met een deskundige

Soms is het ook fijn met een deskundige te praten als het moeilijk blijft om het in je omgeving te delen. Ook kan een deskundige jou/jullie helpen bij het maken van keuzes in het behandeltraject.

Wil je meer lezen?