Vrijen: hoe houd je het leuk in de slaapkamer?

Hoe houd je de seks goed als je te maken hebt met het ‘timen’ van seks en je relatie onder druk staat omdat zwanger worden niet lukt?

Waar is de romantiek gebleven?

Als je besluit dat dat een kindje welkom is, wordt de seks spannender. Het geeft een extra dimensie aan het vrijen; laat die liefdesbaby maar komen! Naarmate de maanden verstrijken, ebt de oorspronkelijke romantiek weg. De vrijpartijen worden beter getimed en de spontaniteit is ver te zoeken. Vrijen tijdens de eisprong wordt steeds vaker een ‘moetje’; buiten de vruchtbare periode blijft het akelig stil in de slaapkamer.
Klinkt dit bekend? Je bent niet de enige! Voor veel mensen is het lastig om een gezonde seksuele relatie te onderhouden als zwanger worden niet lukt. We geven je enkele tips hoe jullie het samen ook op dit gebied leuk houden.

Accepteer dat de passie (even) wat minder is

Wees niet te streng voor jezelf en elkaar. Als je te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, ga je door een moeilijke tijd. Daarnaast wordt een kindje krijgen verplaatst van de slaapkamer naar een steriele ziekenhuisomgeving. Dat dit gevolgen heeft voor jullie beleving van seksualiteit is niet vreemd. Natuurlijk is het goed om hier samen een weg in te vinden die bij jullie past. Maar realiseer je ook dat dit – hoe vervelend ook – onderdeel is van het proces.

Intimiteit is meer dan alleen seks

Bij intimiteit tussen twee partners denken we al gauw aan seks. Maar je kunt ook op andere manieren intiem zijn met elkaar, zonder dat het meteen draait om gemeenschap. Denk bijvoorbeeld aan:

  • strelen
  • samen in bad
  • massage
  • dansen

Zoek naar manieren om fysiek met elkaar in contact te blijven die bij jullie passen. Ga op zoek naar wat je allebei fijn vindt en geniet weer van elkaar.

Maak tijd voor elkaar

Het leven is druk. Werk, familie, vrienden. En daar bovenop ook nog de ziekenhuisbezoekjes voor de vruchtbaarheidsbehandelingen. En niet te vergeten de stress die dit traject met zich meebrengt! Het kost vaak moeite om alle ballen in de lucht te houden. Maar vergeet elkaar niet! Het fertiliteitstraject vraagt veel van je, dan is het juist belangrijk om ook bewust tijd voor elkaar vrij te maken. Spreek bijvoorbeeld een vaste avond per week af waarop jullie samen iets leuks doen. Samen een film kijken, uitgebreid tafelen, vul maar in! En misschien volgt dan de ontspannen seks vanzelf. Maar maak het ook op zo’n avond geen ‘moeten’.

Blijf in gesprek

Wellicht een open deur, maar blijf met elkaar praten. Benoem je angsten, frustraties, doemscenario’s. Wat doet het met je dat zwanger worden bij jullie niet (makkelijk) lukt? Hoe ervaren jullie dit individueel, maar ook als stel? Maar vertel ook wat je blij maakt, deel je geluksmomenten en zeg waarvan je geniet. Je kunt er een gewoonte van maken om iedere dag aan elkaar te vertellen waar je die dag blij van werd.

Pikante boeken of films

Sinds de reeks Fifty Shades Of Grey is verschenen, staat pikante literatuur volledig op de kaart. Is het iets voor jou, ben jij er (heimelijk) wel in geïnteresseerd? Geef er gerust aan toe! Wie weet doet het iets met je en geeft het een impuls aan jullie liefdesleven. Hetzelfde geldt voor stimulerende films of andere hulpmiddelen. Als jullie hier allebei voor open staan is er niets mis mee om hier samen van te genieten. Zin in seks kun je maken!

Wil je meer lezen?