KID – Kunstmatige Inseminatie Donorzaad

Bij mannelijke onvruchtbaarheid kan de kinderwens soms toch vervuld worden door gebruik te maken van kunstmatige inseminatie met donorsperma (KID), ofwel sperma van een andere man.

KID kan ook toegepast worden als de man een erfelijke ziekte heeft en die niet door wil geven aan zijn kind. Alleenstaande vrouwen en lesbische paren hebben door KID ook de mogelijkheid om kinderen te krijgen.

Insemineren

Bij de behandeling wordt donorsperma bij de vrouw ingebracht. De kans op een zwangerschap is het grootst als de inseminatie vlak voor de eisprong plaatsvindt. Het is daarom verstandig om de cyclus van de vrouw goed te volgen.
Er zijn verschillende manieren om te insemineren, allemaal in principe pijnloos. Soms wordt sperma ingebracht voor de baarmoedermond, vergelijkbaar met de manier waarop sperma na geslachtsgemeenschap de baarmoeder inzwemt. Dit kan eventueel thuis via zelfinseminatie. Soms wordt in de baarmoeder zelf geïnsemineerd, net als bij IUI. In dat geval wordt het sperma eerst bewerkt in het laboratorium. De kans op zwangerschap is per inseminatie zo’n 10 tot 15 procent. Uiteindelijk raakt zo’n 70 procent zwanger door middel van KID.

Geen makkelijke keuze

KID kan in Nederland via een bekende donor van de wensouders of via donorzaad uit een spermabank. Anonieme donatie is sinds 2004 bij wet verboden in Nederland. In het buitenland is het mogelijk om sperma van een anonieme donor te gebruiken.

Medisch gezien is het een vrij eenvoudige ingreep om gebruik te maken van het sperma van een andere man. Emotioneel is het echter vaak helemaal niet zo’n makkelijke keuze. Als vader ben je immers straks niet de biologische vader van het kind. Mannen kunnen het moeilijk hebben met het idee dat hun kind niet hun eigen genen heeft meegekregen. Vroeg of laat rijst ook de vraag of je je kind op de hoogte stelt van het feit dat het verwekt is met donorzaad. En hoe en wanneer je dat moet vertellen.

Stichting Donorgegevens

Deze stichting bewaart, beheert en verstrekt (zaad- en eicel)donorgegevens sinds de inwerkingtreding van de Wet Donorgevens KI (juni 2004). Ook geeft zij voorlichting en zorgt voor deskundige begeleiding bij de verstrekking van de gegevens.

Wil je meer lezen?