Je wilt geen vruchtbaarheidsbehandeling

Nadat de onderzoeken zijn uitgevoerd, kan de arts een behandelplan voorstellen. De keuze is aan jou/jullie om te bepalen of je dit wilt. Wanneer een behandeling voor de onvervulde kinderwens (nog) niet goed voelt, kun je deze uitstellen of er geheel van afzien.

Geen medisch ingrijpen

Als mensen liever de natuur op haar beloop te laten en niet de hulp van medici willen inroepen bij zoiets intiems als het zwanger worden, is dat een keuze die door iedereen gerespecteerd dient te worden. Helaas stuit deze groep mensen vaak op onbegrip van de omgeving. Je kunt dan te horen krijgen dat het je eigen schuld is dat je geen kindje krijgt, omdat je zelf afziet van behandeling. Het is belangrijk dat je je niet laat meeslepen. Het is jouw leven en jouw persoonlijke keuze of overtuiging.

Uiteenlopende redenen om af te zien van behandeling

De redenen om geen vruchtbaarheidsbehandeling te ondergaan of te stoppen met behandeling kunnen van uiteenlopende aard zijn: ethische bezwaren, de psychische druk van de behandeling niet meer aankunnen en een te geringe kans van slagen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden. Tenslotte geeft een behandeling ook nooit 100% kans op resultaat, dus kun je er ook voor kiezen je niet aan die ‘strohalm’ vast te willen houden. Dit betekent niet dat je er dan voor kiest om kinderloos te blijven! Het verdriet blijft even groot.

Wil je meer lezen?