Aanvullende geneeswijzen

Eén op de drie stellen die te maken krijgt met vruchtbaarheidsproblemen, besluit op enig moment alternatieve of aanvullende geneeswijzen uit te proberen. Soms als aanvulling, soms als vervanging van een reguliere behandeling. Het gaat dan bijvoorbeeld over acupunctuur, het gebruik van Chinese kruiden of voetreflexologie, maar ook manuele therapie of een bezoek aan een paranormaal genezer.

De meningen over het gebruik en het effect van deze geneeswijzen lopen nogal uiteen. In elk geval wordt het gebruik van alternatieve geneeswijzen meestal niet aanbevolen door artsen in het ziekenhuis. Voor- en tegenstanders bestrijden elkaar met onderzoeken over de al dan niet vergrote kans op een zwangerschap door het gebruik van alternatieve geneeswijzen. Vaak geven mensen wel aan zich beter te voelen door bijvoorbeeld een acupunctuurbehandeling. En dat is ook een belangrijke overweging.

Een paar tips voor mensen die een behandeling of therapie in het alternatieve circuit overwegen:

  • Voelt het goed voor jou? Als het niet goed voelt, is het meestal niet verstandig om er aan te beginnen of mee door te gaan.
  • Probeer te achterhalen of de genezer die je in gedachten hebt voldoende geschoold en gespecialiseerd is. Voor diverse vormen van complementaire geneeswijzen zijn er beroepsverenigingen. Geen garantie, wel een extra check.
  • Lang niet alle complementaire geneeswijzen worden door verzekeraars vergoed, houd daar rekening mee. Acupunctuur zit bij de meeste zorgverzekeraars voor een deel in het aanvullende pakket.

Verschillende aanvullende geneeswijzen

  • Acupunctuur – onderdeel van de traditionele Chinese Geneeskunde. Iemand wordt behandeld met naalden op specifiek daarvoor uitgekozen plaatsen (acupunten) op het lichaam met als bedoeling de energiestroom in de energiemeridianen weer op gang te krijgen.
  • Chinese kruiden – Traditionele geneeswijze van duizenden jaren oud, waarbij helende krachten aan verschillende kruiden worden toegekend. De kruidenformule verschilt per individu. Het is verstandig om de kruiden via een gecertificeerd kruidenbedrijf of apotheek te bestellen.
  • Voetreflexologie – Uitgangspunt hierbij is dat het lichaam en de geest van de mens een eenheid is. Als dit in evenwicht is, voelen we ons gezond, maar wordt dit verstoord dan voelen we ons ziek. De massage van de voeten zou het lichaam helpen te ontspannen waardoor eventuele blokkades verdwijnen en de energiedoorstroming verbetert, waardoor lichaam en geest weer in evenwicht raken.
  • Paranormale geneeswijzen – Overkoepelende naam voor een groot aantal therapieën die ervan uitgaan dat er buiten het zichtbare ook onzichtbare krachten werkzaam zijn die effect hebben op de gezondheid. Vormen hiervan zijn helderziendheid, gebedsgenezing, healing en magnetiseren.
  • Bioresonantie therapie – Met een apparaat wordt ingewerkt op het trillings- en energieniveau van het lichaam.

Wil je meer lezen?