Spontane zwangerschapskans

Als je zwanger wilt worden is het van belang om gezond te leven om de kans op een spontane zwangerschap zo groot mogelijk te maken.

Foliumzuur

Vanaf het moment dat je zwanger wilt worden, doet er goed aan dagelijks extra foliumzuur in te nemen. Foliumzuur (vitamine B11) zorgt ervoor dat je minder kans hebt op een kindje met een open rug of een andere vorm van neuraalbuisdefect.

Het advies is om minimaal 4 weken vóór de bevruchting te starten met het slikken van 0,4 of 0,5 milligram foliumzuur en hiermee door te gaan tot 8 weken ná de bevruchting. Foliumzuur is vrij te koop bij de drogist of apotheek. Mocht een zwangerschap onverhoopt langer op zich laten wachten dan kun je foliumzuur zonder problemen langdurig slikken.

Roken en drugs

Roken en drugs passen niet in een gezonde leefstijl. Drugsgebruik vermindert niet alleen de zwangerschapskans maar is ook zeer schadelijk voor het ongeboren kind.

De kans op zwangerschap neemt af wanneer één of beide partners rookt en roken is niet zonder gevaar voor de zwangerschap en het ongeboren kind. Wees je ervan bewust dat ook het zogenaamde ‘meeroken’ schadelijk kan zijn. Bovendien wordt de spermakwaliteit aangetast door roken. Het is dus verstandig dat jullie allebei stoppen met roken als jullie een kinderwens hebben.

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken, dan kun je overwegen hulp in te schakelen. Je huisarts kan je hierover adviseren.

Alcohol

Als je zwanger wilt worden, is het advies alcohol tot een minimum te beperken. Een enkel glaasje wijn tast je vruchtbaarheid niet direct aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveel oestrogeen in je bloed. Dit kan gevolgen hebben voor je menstruatiecyclus.

Wanneer je zwanger bent is uiteraard het dringende advies om alcohol volledig te vermijden. De alcohol komt namelijk ook in het bloed van het kind.

Ook mannen doen er verstandig aan hun alcoholconsumptie te minderen bij een kinderwens. Alcohol remt de aanmaak van het mannelijk hormoon testosteron en bevordert de afbraak ervan. Hierdoor neemt het aantal zaadcellen af. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe.

Gezond gewicht

De kans op een zwangerschap is het grootst als de vrouw een gezond gewicht heeft. Zowel over- als ondergewicht zijn nadelig voor je zwangerschapskans. Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen door je Body Mass Index (BMI) te berekenen. Dat kun eenvoudig door je gewicht en lengte in te voeren in deze module.

Medicijngebruik

Gebruik je medicatie? Overleg dan vóórdat je zwanger probeert te worden met je huisarts of je deze medicijnen veilig kunt blijven gebruiken tijdens een eventuele zwangerschap.

Let op! Ook medicatie die vrij verkrijgbaar is (dus zonder recept), is niet altijd veilig te combineren met een zwangerschap. Lees de gebruiksaanwijzing van deze middelen en overleg bij twijfel met de apotheker of je arts. Hetzelfde geldt voor homeopathische middelen.

Sporten

Bewegen is gezond en past natuurlijk prima bij een gezonde leefstijl. Je kunt hiermee doorgaan in de periode dat je probeert zwanger te worden. Overmatig sporten kan de vruchtbaarheid van de vrouw wel negatief beïnvloeden. Er is dus niets mis met regelmatig bezoek aan de sportschool, maar overdrijf het niet. Verder is het belangrijk om te luisteren naar je lichaam. Als het niet goed voelt om te sporten, kun je het beter laten.

Vrijen

Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het natuurlijk van belang dat je op het juiste moment vrijt. Hier lees je hoe je je vruchtbare periode kunt bepalen. Als je ongeveer vier keer per week gemeenschap hebt, is de kans op conceptie vier tot vijf keer groter dan bij één keer of minder per week. Bij een regelmatige cyclus is twee tot drie keer per week gemeenschap aan te raden.

Mannen

Bij normaal zaad is té vaak klaarkomen niet goed. Aan de andere kant is ook ‘sparen’ (dus lange tijd niet klaarkomen) niet goed, omdat daarmee de kwaliteit van het zaad achteruitgaat. Waarschijnlijk ligt de optimale frequentie rond eenmaal per anderhalve dag. Alleen bij mannen met oligo- en/of asthenozoöspermie (dat zijn vormen slecht zaad) lijkt het er op dat de kwaliteit van het zaad wél beter wordt bij meer frequent klaarkomen. Een hogere mate van opwinding lijkt gepaard te gaan met betere kwaliteit van het sperma. Daarbij helpen onder andere de volgende factoren:

  • opbouwen van de opwinding over langere tijd (dus niet meteen klaarkomen)
  • visuele stimulatie, omdat mannen op seksueel gebied doorgaans sterk visueel zijn ingesteld (dus minstens vrijen met het licht aan)
  • de opwinding van de vrouw (dat is doorgaans het beste seksuele pepmiddel voor de man)

Vrouwen

Naarmate haar opwinding toeneemt, maakt een vrouw meer vaginaal vocht aan. Dat ‘nat worden’ is goed voor de overlevingskansen van het zaad. Bovendien glijdt de penis dan beter, zodat vrijen geen pijn doet. Daarmee wordt voorkomen dat een glijmiddel moet worden gebruikt. Bijna alle glijmiddelen (inclusief speeksel) hebben namelijk een zaaddodende werking!
Of het orgasme bijdraagt aan de conceptie is vooralsnog niet duidelijk. Na de zaadlozing blijven de zaadcellen eerst enige uren in de baarmoedermond om daar te rijpen. Alleen voor die gerijpte zaadcellen zou het orgasme zin hebben omdat door het klaarkomen het transport van de zaadcellen naar de eicel wordt verbeterd. Misschien ligt daar het voordeel van regelmatig vrijen met orgasme, omdat daardoor meer gerijpte zaadcellen van de vorige vrijage bij de eicel arriveren.

Seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s)

Seksueel overdraagbare aandoeningen zijn infecties die door seksueel contact worden overgebracht. Chlamydia en gonorroe zijn de belangrijkste in verband met de vruchtbaarheid. Deze beide SOA’s kunnen een eileiderontsteking veroorzaken. Hierdoor kunnen verklevingen ontstaan aan de eileiders, waardoor je eileiders afgesloten kunnen raken. Iedereen kan een SOA oplopen door onbeschermde seks met een partner die een SOA heeft. Je kunt een SOA hebben zonder het te merken. Heb je (in het verleden) onveilige seks gehad, dan kan dit je vruchtbaarheid negatief beïnvloed hebben. Via je huisarts of de GGD kan je je laten testen op SOA’s.

Bereken je spontane zwangerschapskans

Met het ‘model van Hunault‘ kun je bepalen wat de kans is op een natuurlijke zwangerschap binnen een jaar. Dit model houdt rekening met verschillende factoren, zoals leeftijd van de vrouw, de duur van de kinderwens, of er sprake is van een eerdere zwangerschap en de beweeglijkheid van van het zaad. Je kunt het model hier invullen.

Wil je meer lezen?