Zwangerschappen in je omgeving

Als je bezig bent met vruchtbaarheidsbehandelingen, je net een miskraam hebt gehad of aan het verwerken bent dat je geen vader of moeder zal worden, kunnen zwangerschappen in je omgeving confronterend zijn. Het lijkt wel of je overal dikke buiken en kinderwagens ziet. Je vriendinnen en collega’s praten over niets anders dan hun zwangerschapskwaaltjes of luiers en slaapgebrek en hebben vaak niet in de gaten dat dat voor jou moeilijk is.

“Ik moet je iets vertellen”

Hoe vaak heeft een vriendin, buurvrouw, (schoon)zus of collega deze woorden naar jou toe uitgesproken? Daarna komt vaak dé boodschap: de zwangerschapsaankondiging. Een boodschap die dubbele gevoelens kan oproepen. Enerzijds gun je haar het grote geluk van een kindje, maar anderzijds steekt het ook. Zij heeft iets waar jij misschien al jaren voor strijdt.

Hoe ga je om met die gemengde gevoelens? Spreek je ze uit of niet? De sleutel zit vaak in wederzijds respect. Als je samen uitspreekt dat alle gevoelens er mogen zijn en je dit van elkaar respecteert, dan vinden jullie vast samen een weg waarbij ruimte is voor de blijdschap van het kindje-op-komst, maar ook de gemengde gevoelens die dit bij jou oproept.

Emoties

Als anderen hebben wat jij ook zo graag zou willen, kan dat gepaard gaan met gevoelens van afgunst. Je gunt hen dit geluk wel, maar zou het zelf ook zo graag meemaken. Zwangere vrouwen die klagen over hun kwaaltjes kunnen je boos maken, want jij zou die kwaaltjes graag voor lief nemen. Boosheid, jaloezie, een gevoel van onrecht zijn gevoelens die veel voorkomen en begrijpelijk zijn.

Tips

  • Probeer jezelf niet te veroordelen voor de gevoelens die je hebt. Je hebt gevoelens, je bent ze niet. Neem eens de tijd om stil te staan bij je gevoelens. Gevoelens die er niet mogen zijn kosten meer energie dan gevoelens die gevoeld mogen worden. Dat betekent natuurlijk niet dat je ook naar je gevoelens zult handelen.
  • Laat anderen weten hoe jij je voelt. Je kan dat doen door middel van ik-boodschappen (ik zie, ik denk, ik voel, enz) of door hen te vertellen wat ze kunnen doen om het voor jou een beetje gemakkelijker te maken. Hulp vragen mag!
  • Word je uitgenodigd voor een babyshower of kraambezoek? Bekijk per keer of je het aan kan. Soms is het beter om niet te gaan. Het is jouw keuze om al dan niet transparant te zijn over de reden dat je niet komt. In de meeste gevallen waarderen mensen het als je daar eerlijk over bent. Als je bang bent dat je tijdens een kraambezoek emotioneel wordt, kan het vaak helpen als je van tevoren aangeeft dat dat kan gebeuren. Als het voor jou goed voelt om er open over te zijn, zal je merken dat er begrip ontstaat, soms uit onverwachte hoek.

Wil je meer lezen?