Checklist: een goede voorbereiding is belangrijk

Overweeg je een behandeling in het buitenland? Zorg dan dat je je goed voorbereidt zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verzekering

Wie voor een vruchtbaarheidsbehandeling overweegt naar het buitenland te gaan, doet er verstandig aan om dit eerst te melden bij zijn/haar zorgverzekeraar. Deze moet namelijk vooraf toestemming geven om voor vergoeding in aanmerking te komen. Met toestemming van je verzekeraar loop je niet het risico dat je achteraf voor verrassingen komt te staan. Het kan wel zo zijn dat je moet bijbetalen omdat sommige behandelingen in het buitenland duurder zijn dan hier en die extra kosten moet je zelf bijbetalen.
Voordat je een behandeling ondergaat in het buitenland is het altijd verstandig om een kostenopgave aan de kliniek te vragen. Wees ook alert op extra’s die gedurende de behandeling worden aangeboden, hier hangt vaak een prijskaartje aan.

Oriënteer je goed op land en kliniek

Ga niet zomaar met elke buitenlandse kliniek in zee. Verdiep je in de wetgeving van het land (bijvoorbeeld: tot welke leeftijd is IVF toegestaan, hoeveel embryo’s mogen er worden teruggeplaatst en is eiceldonatie anoniem of juist niet).

Eigen actieve rol

Als je in Nederland onder behandeling bent, val je veelal onder een ‘standaardprotocol’ dat met je wordt afgestemd en waar alle artsen en apotheken mee bekend zijn. Als je in het buitenland een vruchtbaarheidsbehandeling ondergaat, maar je wilt bijvoorbeeld medicijnen bij een Nederlandse apotheek halen of je gaat voor echo’s naar een Nederlands ziekenhuis, vraagt de onderlinge communicatie tussen de zorgverleners veel aandacht. Ook voor jou als patiënt. Dat moet je willen en kunnen. Je zult soms zelf actief en alert moeten zijn om er voor te zorgen dat de nodige informatie wordt gedeeld en duidelijk is.
Medicijnen voor een vruchtbaarheidsbehandeling worden tegenwoordig verstrekt door het behandelend ziekenhuis. Als je met een buitenlands recept in Nederland komt, loop je vrijwel zeker tegen een probleem aan. Een mogelijke oplossing is er voor te zorgen dat je de medicijnen in het buitenland krijgt.

Medicatie

Voor de behandeling die je ondergaat, moet je in de meeste gevallen medicatie gebruiken. Deze medicijnen moet je doorgaans bij de kliniek of apotheek in het land van behandeling aanschaffen.

  • Je krijgt alle medicatie mee van de buitenlandse kliniek en dient de rekening in bij de zorgverzekeraar
  • Je betaalt de medicatie zelf en dient de rekening in bij je zorgverzekeraar

Bekijk voor vertrek naar het buitenland hoe het in jouw geval geregeld wordt. Hou er rekening mee dat de meeste banken een maximum hebben gesteld aan het bedrag dat je in het buitenland kunt pinnen! Om voor onaangename verrassingen te komen staan, doe je er goed aan voor vertrek uit te zoeken hoe dit bij jouw bank is geregeld.

Ben je lid van Freya en wil je, voordat je de keuze maakt om naar het buitenland te gaan, graag jouw medische traject nog eens doornemen met een Nederlandse specialist, dan kun je terecht bij FertilityConsult.

Wil je meer lezen?