Niche ervaringsverhaal ‘Maar je hebt toch al een kind?’

Rachel had al een kindje gekregen, maar een volgende zwangerschap bleef uit. Onderzoek wees uit dat de keizersnede die ze had bij de geboorte van haar zoon, een zeldzame complicatie.

Je maakt je waarschijnlijk te veel zorgen”, zegt mijn huisarts in reactie op mijn mededeling dat het niet lukt om opnieuw zwanger te worden. Ik heb na de keizersnede van mijn zoon al tijden vage klachten, maar hij wuift ze weg. “Weet je wat, ik stuur je door naar de gynaecoloog. De meeste vrouwen die ik daarheen stuur worden al zwanger voordat de afspraak vaststaat.

Met een vaderlijke glimlach doet hij de deur voor me open. Ik wandel naar buiten.

Bijna vijf jaar later rijdt mijn man me uit het ziekenhuis in een rolstoel naar buiten. Hij heeft de auto gelukkig voor de deur staan, want ik loop moeilijk na mijn buikoperatie. Deze keer heeft de gynaecoloog alleen geen baby uit mijn buik gehaald. Wel mijn baarmoeder en eileiders.

Na drie mislukte IUI pogingen – waar ik me door de hormonen en behandelingen een chagrijnige koe voel – vraag ik om een second opinion bij een gerenommeerd ziekenhuis.

Ja, ik zie het duidelijk”, zegt de gynaecoloog tijdens het eerste onderzoek, “een bevrucht celletje zal zich nooit kunnen nestelen. Je baarmoederwand is niet schoon en is continu aan het schoonmaken. Dat verklaart jouw klachten. Kleed je eerst maar even aan dan vertel ik meer.

Zie je wel! Er is dus echt iets aan de hand”, roep ik verbeten. Ik schrik van mijn eigen reactie.

De gynaecoloog reageert vriendelijk: “Ja, als artsen moeten wij vaker en beter luisteren naar onze patiënten. Zij voelen vaak heel goed wat er niet klopt. Op dit gebied is alleen nog weinig onderzoek gedaan. Ik ben daar nu mee bezig. Wil je meedoen?

Voor de zoveelste keer lig ik weer op de stoel van de gynaecoloog. Ik plan de afspraken in tussen mijn werkafspraken door en voel me inmiddels thuis op de poli.

Deze keer is mijn arts aan het klooien. Hij moet een inwendige echo maken, foto’s maken van wat hij ziet én van alles opschrijven. Hij heeft handen tekort. Ik stel voor om het echo apparaat dan maar zelf vast te houden. Hij twijfelt, maar vindt het wel handig. We werken echt samen.

Mijn zusje vraagt later: “Heb je niet eens gevraagd of het apparaat een trilfunctie had?” We krijgen de slappe lach. Ik huil tranen met tuiten.

Een half jaar na de hersteloperatie en het afronden van het onderzoek mail ik het ziekenhuis. Om door te geven dat ik tot de 50% behoor waarbij de hersteloperatie niet heeft geholpen. Mijn gynaecoloog mailt gelijk terug. Hij wil een afspraak maken om verder te praten.

Kun je niet alles uit mijn buik plukken?”, vraag ik aan hem. Meer als grap. Ik schrik dan ook van zijn eerlijke antwoord: “Tja, dat is een heftige optie. Als artsen adviseren wij dat zelden. Maar in jouw geval zou dat wel eens de beste optie kunnen zijn.

Wat gebeurt er tijdens en na een keizersnede?

Bij een keizersnede maakt de arts een snee in de baarmoeder, haalt de baby eruit en hecht vervolgens het gat weer. Over het algemeen herstelt de wond vanzelf en zijn er geen negatieve gevolgen. Het komt alleen ook voor dat het litteken in de baarmoeder niet goed herstelt. In dat geval zit er een soort omgekeerde afgrond aan de binnenzijde: stel je een rits voor die als een V open staat. Gynaecologen noemen dat een niche.

En wat heeft dat met niet-zwanger-worden te maken?

De niche heeft vervelende gevolgen zoals heftige, tussentijdse, bloedingen en veel buikpijn.

Wat houdt het niche-onderzoek in?

Onderdeel van het onderzoek is het uitvoeren van een hersteloperatie. Er wordt dan geprobeerd om de niche af te vlakken. De klachten zouden daarmee ook moeten verdwijnen.

Wat is de kans van slagen?

De kans van slagen van de hersteloperatie is 50%. En omdat de klachten erg irritant waren, leek het mij goed om mee te helpen. Mijn huisarts en gynaecoloog in het streekziekenhuis wisten en weten nog van niets. Wie weet hoeveel vrouwen zij al hebben weggewoven? Hier moeten meer artsen vanaf weten.

Waarom ook niet? Je hebt toch al een gezond kind?

Ja, dat klopt. Dat is ook iets wat ik wat ik mijzelf heel vaak heb voorgehouden. Ik heb tenminste een kindje. Zo heeft één van mijn beste vriendinnetjes al twee keer een kindje verloren na 20 weken zwangerschap. Wat een immens verdriet.

Maar ik heb mij nooit beseft dat een tweede kinderwens zó sterk kon zijn. Ik wilde zó graag nog een keer zwanger zijn. Dat verlangen heb ik, ruim een jaar na de operatie, nog steeds. Mijn zoon is ongewenst enig kind.

En wat kan ik hiermee?

Als je vage klachten hebt na een keizersnede, zorg dan dat je zo snel mogelijk bij de juiste arts zit. Vraag hulp. Wil je weten wie mijn favoriete arts is, stuur dan een bericht naar Marjolein Gromminger. Zij kan je met mij in contact brengen.

Wil je meer lezen?