Behandelaanbod buitenland

Naast het behandelaanbod zoals we dat in Nederland kennen, biedt het buitenland onderzoeken en behandelingen aan die in Nederland (nog) niet mogelijk zijn. Hieronder een greep uit de mogelijkheden.

Anonieme zaad- en eiceldonatie

Een deel van de mensen met vruchtbaarheidsproblemen is aangewezen op een donor, voor zaad- of eicellen. Dit kan in Nederland, maar de wachttijden zijn hier relatief lang en er wordt een leeftijdsgrens gehanteerd. In het buitenland ligt de leeftijdsgrens vaak hoger. Een ander belangrijk verschil: in Nederland moeten de gegevens van een donor altijd te achterhalen zijn, in verschillende andere landen kan (of moet) dit anoniem. Ben je geïnteresseerd in eiceldonatie in het buitenland, dan vind je hier aanvullende informatie.

Assisted hatching

Hatching is ‘uit de schil kruipen’ van het embryo, waarna het kan innestelen. Normaliter wordt deze schil rond het embryo verzwakt en opgelost door digestieve enzymen die na de ovulatie door het baarmoederslijmvlies geproduceerd worden. Bij sommige vrouwen lijkt dit niet goed te werken, ook is het mogelijk dat de schil ‘te hard’ is waardoor deze niet oplost. Bij assisted hatching helpt men het embryo enigszins door met een speciale laser een gaatje in de schil te maken. Deze techniek zou bij een goed geselecteerde groep patiënten mogelijk iets betere innestelingskansen kunnen geven. In een paar Nederlandse ziekenhuizen wordt assisted hatching momenteel uitgevoerd in het kader van wetenschappelijk onderzoek. Maar het is nog geen reguliere behandeling. Daarom heb je geen recht op vergoeding via de zorgverzekeraar van een IVF- of ICSI-behandeling in het buitenland, als deze gecombineerd wordt met assited hatching.

Gebruik van Prednison

In Nederland waarschuwen vrijwel alle artsen je voor de gevaren van het medicijn Prednison. In andere landen is het echter gebruikelijk om een lage dosis Prednison te slikken bij meerdere miskramen of bepaalde afwijkingen in het bloed.
Prednison kan het immuunsysteem stilleggen, met als gevolg dat je lichaam niet bezig is om eigen of vreemd weefsel aan te vallen (zoals een vruchtje). Het nadeel is hiermee ook meteen duidelijk: je kunt infecties oplopen omdat je immuunsysteem niet volledig functioneert. Daarom is het van belang om bij het gebruik van Prednison regelmatig je bloed op bacteriële infecties te monitoren. Deze testen kan je huisarts uitvoeren.

Immuunafwijkingen

Op het moment dat je met herhaalde miskramen te maken krijgt, kun je een aantal testen voor immuunafwijkingen doen. Deze testen zijn in Nederland – vergeleken met het buitenland – erg summier. Bij een immuunafwijking kan je lichaam het vruchtje afstoten, waardoor je dus een miskraam kunt krijgen. Maar misschien kunnen immuunafwijkingen er ook voor zorgen dat het vruchtje niet eens de kans krijgt om zich in te nestelen. Het aantal immuunafwijkingen dat bestaat, is te groot om in dit artikel te omschrijven. De meeste vrouwen zullen er in het dagelijkse leven ook niets van voelen. Sommige vrouwen kunnen wel bepaalde klachten hebben, zoals reumatische klachten, psoriasis en schildklierafwijkingen.

Flushing

UZ Gent past bij vrouwen die na stimulatie weinig follikels hebben flushing toe. Met deze methode worden er op zeer nauwkeurige wijze eicellen uit de follikels geprikt. Na het aanprikken van een follikel bekijkt een laborant ter plekke of de eicel is meegekomen. Is dit niet het geval, dan wordt de follikel ingespoten met vloeistof en probeert de arts die de punctie uitvoert opnieuw de eicel uit de follikel te halen. Deze handeling kan meerdere keren worden toegepast. Uiteraard kunnen follikels leeg zijn en is het mogelijk dat de arts nooit een eicel vindt. Toch blijken veel vrouwen wel baat te hebben bij flushing, omdat het toch één tot enkele eicellen meer kan opleveren dan bij een ‘gewone’ punctie. Deze extra eicellen zijn voor vrouwen die lastig te stimuleren zijn heel erg waardevol.

Pipelle (scratching)

Bij deze behandeling wordt een buisje (de pipelle) in de baarmoeder ingebracht. Deze wordt helemaal rondgedraaid in de baarmoeder, waardoor het een stukje van het baarmoederslijmvlies afschraapt. Er ontstaat dus een lichte beschadiging die de kans op innesteling verbetert. In het buitenland wordt de Pipelle behandeling (ook wel baarmoederscratching of baarmoederkrasjes genoemd) al vaker toegepast, in Nederland wordt er nu onderzoek naar gedaan.

DHEA

In een aantal buitenlandse ziekenhuizen krijgen vrouwen die moeilijk te stimuleren zijn (onder meer vanwege een lage eicelvoorraad) DHEA voorgeschreven voor een bepaalde periode. DHEA (dehydroepiandrosterone) is een natuurlijk hormoon dat wordt omgezet in mannelijke en vrouwelijke hormonen in het lichaam. In de gezondheidssector in de brede zin van het woord wordt DHEA verkocht als een supplement dat de veroudering afremt. Wie weinig DHEA aanmaakt, kan dit aanvullen. In het buitenland wordt hier regelmatig op getest, zodat je ook weet of je DHEA mogelijk te laag is. In Nederland wordt dit niet vaak onderzocht. Wel is het hormoonpreparaat gewoon te koop in Nederland, maar overleg voordat je dit gaat gebruiken beter even met je fertiliteitsarts.

Wil je meer lezen?