Omgaan met de omgeving

Beeld Martine van der Voort

‘Je moet het gewoon loslaten en lekker op vakantie gaan, je zult zien dat je zwanger terugkomt!’ Dit soort opmerkingen zijn pijnlijk en moeilijk om mee om te gaan. Moet je dan maar niet over je vruchtbaarheidsprobleem praten met de mensen in je omgeving? Bespaar je jezelf daarmee onnodige adviezen en kwetsende opmerkingen?

Te veel, te weinig, maar wat is goed?

Veel mensen met een onvervulde kinderwens lopen er tegenaan: een moeizaam omgaan met de omgeving. Meestal bedoelen mensen het goed, ze willen je helpen. Helaas weten ze niet goed hoe. Ze vragen te veel of juist te weinig en zeggen de foute dingen op het verkeerde moment. Terwijl je juist in deze spannende tijd wel wat steun kunt gebruiken van de mensen om je heen! Hoe haal je het beste uit het contact met de mensen om je heen?

Wat heb je nodig?

Praten is goed en kan helend zijn. Maar om te beginnen is het goed om van tevoren te overdenken en met je partner te bespreken wie je op de hoogte willen brengen van jullie traject. Kies dus je gesprekspartners met zorg. Bedenk daarbij ook welke steun jij denkt dat je nodig hebt. Gaat het om die arm om je heen als je verdrietig bent, wil je dat iemand er zelf actief naar vraagt, zoek je alleen een luisterend oor of wil je erkenning van je verdriet en begrip? Maak dit duidelijk aan de mensen om je heen. Vertel hen dat je weet dat zij jouw situatie niet kunnen veranderen, maar dat ze je op die manier het beste kunnen helpen.

Wat betekent de kinderwens voor jou?

Ongewild kinderloos zijn, wat betekent dat in je dagelijks leven? Dat het een gemis is, kan iedereen bedenken. Maar hoe diep het in je leven ingrijpt is vaak moeilijk onder woorden te brengen. Het ligt er natuurlijk deels aan hoe je er zelf mee omgaat, maar voor iedereen die het besluit heeft genomen om een gezin te vormen, is er de teleurstelling als dat niet zomaar lukt. Zoveel mensen, zoveel manieren om met dit probleem om te gaan. Er zijn mensen die het er dan maar niet meer over hebben en zich op iets heel anders storten. Er zijn ook mensen die tot het uiterste gaan omdat moeder of vader worden zo’n diepgewortelde wens is, omdat ze zich er geen voorstelling van kunnen of durven maken dat het niet zou lukken. En van alles daar tussenin.
Neem de mensen die dicht bij je staan en die je in vertrouwen wilt nemen, mee in jouw wens, in jouw proces, vertel wat het voor jou betekent. En vraag bijvoorbeeld of ze willen proberen begrip te hebben voor jouw situatie, zonder dat ze met mogelijke ‘oplossingen’ komen.

Dun lijntje

Ondanks jouw eigen zorgvuldigheid, kan het natuurlijk nog steeds gebeuren dat je gekwetst wordt. Je kunt niet verwachten dat mensen die er zelf nooit iets mee te maken hebben echt snappen wat jij voelt. Er is een dunne scheidslijn tussen wat ‘kan’ en ‘niet kan’ en die is bovendien heel persoonlijk. Zij kunnen dingen zeggen die in hun ogen onschuldig en goed bedoeld zijn, maar die bij jou totaal verkeerd overkomen. Wees je ook bewust van je eigen gevoeligheid op dit gebied. En maak het bespreekbaar als jij iets als kwetsend of vervelend ervaart.

Eigen keuzes

Iedereen maakt zijn eigen keuzes in het leven. In het geval van vruchtbaarheidsproblemen kunnen die keuzes ingrijpend zijn en soms ook moeilijk te begrijpen voor de omgeving. Sommige mensen proberen letterlijk alles en kunnen dan wel eens rekenen op reacties als ‘zou je er nou maar niet eens mee stoppen?’ Of als je er juist voor kiest geen behandeling te willen ondergaan of te stoppen met behandelen, krijg je de opmerking ‘dan had je je maar moeten laten behandelen’.
De redenen om door te gaan of juist helemaal niet te behandelen of te stoppen kunnen van uiteenlopende aard zijn. Voor mensen die stoppen of niet willen behandelen zijn dat bijvoorbeeld ethische bezwaren, de psychische druk van de behandeling niet meer aankunnen of een te geringe kans van slagen. Je stelt je eigen grenzen en je mag best van anderen vragen dat ze jouw keuzes respecteren.

Wederzijds respect

Begrip en respect moet natuurlijk niet van één kant komen. Blijf ook kritisch naar jezelf kijken. Dat wil echter niet zeggen dat je aan je eigen gevoel voorbij moet gaat! Vind jij het moeilijk om naar een kraamfeest of  kinderverjaardag te gaan? Bespreek het! Laat duidelijk merken dat je een ander z’n geluk gunt, maar dat je het nu even heel moeilijk hebt met je eigen emoties. Misschien kun je op een ander moment op bezoek komen.

Is een weblog iets voor jou?

Bij lotgenoten vind je vaak het begrip dat je bij anderen mist. Ook lezen over hoe een ander deze periode ervaart en omgaat met de omgeving is fijn. Je ervaringen opschrijven kan een ander helpen, maar ook jezelf. Want door het op te schrijven kun je je gedachten vaak beter op een rijtje zetten. Schrijf jij graag en wil je je schrijfsels met andere bezoekers van de Freya website delen? Neem dan contact met ons op!

Wil je meer lezen?