Asherman Syndroom

Bij vrouwen die het Asherman syndroom hebben, zitten er verklevingen in de baarmoeder.

Wat is het Asherman syndroom?

Er is sprake van littekenweefsel in de baarmoeder, waarbij de wanden van de baarmoeder aan elkaar verkleefd zitten. Deze verklevingen komen door een beschadiging van het baarmoederslijmvlies, meestal door een operatie. De verklevingen maken het erg moeilijk om zwanger te worden en kunnen bij een zwangerschap zorgen voor een miskraam of vastzittende placenta.

Oorzaken van Asherman

Oorzaken van Asherman kunnen zijn:

  • een curettage (dat is het weghalen van weefselresten uit de baarmoeder na een zwangerschap, miskraam of abortus)
  • het weghalen van de placenta
  • een keizersnede
  • het weghalen van vleesbomen of poliepen
  • een operatie aan de baarmoeder
  • een infectie van de binnenwand van de baarmoeder (endometritis) of tuberculose
  • een infectie aan de baarmoeder door chlamydia

Het baarmoederslijmvlies is erg kwetsbaar en bestaat uit diverse lagen. Er is nog maar weinig informatie over waarom sommige vrouwen de ziekte van Asherman krijgen en anderen niet. Het lijkt erop dat de meeste vrouwen met deze aandoening al om te beginnen een wat dunner slijmvlies hebben. De meeste problemen ontstaan bij de eerste zwangerschap. Als je eerder een ongestoorde zwangerschap of een miskraamcurettage hebt gehad en daarna weer gewoon zwanger bent geworden, heb je een lagere kans op het krijgen van Asherman.

De klachten

Heb je een van de situaties meegemaakt die we onder oorzaken noemen? En merk je een of meer van de volgende dingen, dan heb je misschien verklevingen in je baarmoeder:

  • weinig of geen bloedverlies
  • alleen wat bruine afscheiding
  • pijn in de onderbuik

Het Asherman syndroom is nog vrij onbekend en geeft niet altijd klachten. Vaak komt het pas aan het licht doordat je problemen hebt met zwanger worden of met je menstruatie.

De diagnose en behandeling

Als gedacht wordt aan Asherman syndroom, dan is een (diagnostische) hysteroscopie de methode om dit vast te stellen. De arts bekijkt de baarmoederholte met een soort kijkbuis. Dat gaat meestal poliklinisch. Eventuele verklevingen zijn direct zichtbaar en in de helft van de gevallen kunnen de verklevingen direct worden weggeknipt. De andere helft wordt op de OK geholpen. Bij de meeste patiënten kunnen de verklevingen worden verwijderd en de functie van de baarmoeder worden hersteld.

Voordat je kunt proberen zwanger te worden, moeten de verklevingen in de baarmoeder worden verwijderd. Dit gebeurt operatief, via een therapeutische hysteroscopie. Dit kan poliklinisch, met of zonder (lokale) verdoving of op de operatiekamer als dagbehandeling plaatsvinden. De arts knipt de verklevingen weg en plaatst tijdens de operatie een koperspiraaltje, dit is bedoeld om de voor- en achterwand van de baarmoeder gescheiden te houden. Hiermee voorkom je dat deze opnieuw aan elkaar verkleefd raken. Daarnaast krijg je gedurende zes weken extra vrouwelijk hormoon. Deze zijn bedoeld om het baarmoederslijmvlies te herstellen. Na zes weken wordt het spiraaltje verwijderd, twee weken later gevolgd door een controlehysteroscopie.

Asherman komt, gelukkig, niet vaak voor. Als je denkt dat je Asherman hebt, dan bevelen wij aan om je te laten doorverwijzen naar het Spaarne Gasthuis. Verklevingen weghalen is een moeilijke operatie. Door de operatie kunnen namelijk weer nieuwe verklevingen ontstaan. De kans dat de operatie slaagt, is groter als de chirurg meer ervaring heeft. De chirurgen in het Hysteroscopisch Therapeutisch Centrum (HTC) van het Spaarne Gasthuis – locatie Hoofddorp hebben veel ervaring met de behandeling van het Asherman syndroom. In dit ziekenhuis slaagt de operatie bij 95 van de 100 vrouwen. Huisartsen en gynaecologen verwijzen patiënten uit heel Nederland door naar het Spaarne Gasthuis voor diagnose en behandeling.

Zwangerschap na Asherman

In veel gevallen is Asherman goed te behandelen. Een zwangerschap in de toekomst is dan ook zeer wel mogelijk. Helaas hebben patiënten met het Asherman syndroom een verhoogde kans dat de verklevingen terugkomen, bijvoorbeeld na een bevalling, miskraam of curettage. Ben je na een hysteroscopie (tijdelijk) ‘schoon’, dan is een spoedige zwangerschap het beste, voordat er weer eventuele verklevingen ontstaan. Bovendien worden er tijdens een zwangerschap hormonen aangemaakt die een positief effect hebben op de baarmoeder.

Een zwangerschap bij / na Asherman hoeft in principe geen extra complicaties met zich mee te brengen. Vanwege de medische achtergrond is een bevalling in het ziekenhuis echter onvermijdelijk. Eventueel kunnen er verklevingen met de placenta ontstaan.

Ook na de zwangerschap is de kans aanwezig dat weer verklevingen optreden. Het is echter ook mogelijk dat iemand helemaal schoon is en dat het Asherman syndroom niet meer terugkomt.

Wil je meer lezen?