Uitblijvende zwangerschap

Je probeert al een tijdje zonder succes zwanger te worden en je maakt je zorgen over jullie vruchtbaarheid. Wanneer ga je naar de dokter bij een uitblijvende zwangerschap?

Een jaar lang proberen

In het algemeen geldt het advies dat je een jaar lang probeert om zwanger te worden. Als je minder dan een jaar aan het proberen bent zwanger te worden, is dit in veel gevallen gelukkig geen reden tot ongerustheid. In 80% van de gevallen ontstaat een spontane zwangerschap binnen een jaar. Mocht je na dat jaar niet zwanger zijn, dan kun je een afspraak maken met de huisarts.

Ouder dan 35 jaar

Wanneer je ouder bent dan 35 jaar, dan is het advies om na 6 maanden onbeschermd vrijen de huisarts te bezoeken. Met de stijgende leeftijd van de vrouw neemt helaas ook de vruchtbaarheid af. Om die reden wordt geadviseerd om bij vrouwen boven de 35 jaar, na 6 maanden uitblijvende zwangerschap een arts te raadplegen.

Uitblijvende of zeer onregelmatige menstruatie

Wanneer je (lange tijd) niet menstrueert of wanneer je menstruatie heel onregelmatig is, dan kun je al op een vroeger moment naar de huisarts en je situatie uitleggen.

(Ernstige) menstruatieklachten

Wanneer je erg veel last hebt van je menstruatie, dan kun je hiermee – ook wanneer je nog niet zwanger wilt worden – de huisarts bezoeken om dit te bespreken. Mogelijk kan er sprake zijn van endometriose. Dit is een aandoening waarbij baarmoederslijmvliescellen zich hechten buiten de baarmoeder. In Nederland lijdt circa 10% van de vrouwen aan deze aandoening. Endometriose kan gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid. Voor meer informatie kun je een bezoek brengen aan de website van de Endometriose Stichting.

Wil je meer lezen?