Als je eerste kindje spontaan kwam

Als je eerste kindje spontaan kwam, sta je er wellicht niet bij stil dat een volgende zwangerschap soms niet vanzelfsprekend is. Een eerste spontane zwangerschap is helaas geen garantie voor een (snelle) volgende zwangerschap.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Zeker als je eerder snel en zonder hulp zwanger bent geworden, kun je je zorgen maken als een volgende zwangerschap niet snel komt. Het is goed om je te realiseren dat het soms gewoon iets langer duurt voor je opnieuw zwanger bent. Maak je je zorgen over jullie vruchtbaarheid? Hier lees je wanneer je een bezoek kunt brengen aan de huisarts als een volgende zwangerschap op zich laat wachten.

De omgeving

Geniet van wat je wel hebt!“. Heeft iemand dat ook wel eens tegen jou gezegd? Zo’n opmerking gaat voorbij aan het verdriet dat het uitblijven van een volgende zwangerschap met zich meebrengt. Het kan moeilijk zijn om aandacht te vragen voor je verdriet als je je niet begrepen voelt. Weet dat jouw verdriet er mag zijn. Het is heel normaal om meer dan één kindje te wensen. Naast de kinderwens is er vaak ook sprake van een gezinswens.

Geluk en verdriet

En last but not least: wees niet te streng voor jezelf. Het kan en mag naast elkaar bestaan: geluk om het kindje dat je hebt en verdriet omdat een volgende zwangerschap uitblijft.

Wil je meer lezen?