Monument onvervulde kinderwens

Beeld: Martine van der Voort

In Natuurpark Berg & Bos staat het monument onvervulde kinderwens. De komst van het monument is ontstaan vanuit een lokaal initiatief waar Freya vanaf het eerste moment bij betrokken is. Het is een plek voor bezinning, waar mensen met een onvervulde kinderwens terecht kunnen. Tegelijkertijd is het een plek waar mensen die wel kinderen hebben, kunnen stilstaan bij het feit dat het helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend is dat deze diep gekoesterde wens in vervulling gaat.

Volgens Wikipedia is een monument een standbeeld, gedenksteen of gebouw opgericht ter herinnering aan een persoon of een belangrijke gebeurtenis. En misschien is het wat vreemd om een monument te wijden aan iets wat NIET gebeurd is. Maar ‘datgene wat niet gebeurd is’ is wel belangrijk in het leven van betrokkenen.

Een onvervulde kinderwens is een verdriet en gemis dat mensen hun hele verdere leven meedragen: je toekomst ziet er heel anders uit dan je had gewild. En het verdriet om definitieve kinderloosheid gaat nooit helemaal over. Op onverwachte momenten kun je opeens weer geconfronteerd worden met het gemis. Wij denken dat dit monument een mooie manier is om het verdriet van de mensen die nooit een kindje mogen krijgen, zichtbaar te maken.

Ook staat op Wikipedia: het doel van een monument of gedenkteken is indruk maken op iedereen die erlangs komt. Of deze steen indruk maakt, dat mogen jullie zelf beoordelen. Maar wij vinden het in elk geval mooi dat op deze unieke plek in Nederland recht wordt gedaan aan de emoties van alle mensen bij wie de kinderkamer tot hun verdriet leeg blijft. De symbolische plek – tegenover de speeltuin – is, juist ook voor mensen die wél het geluk hadden om kinderen te krijgen, mooi om even stil te staan bij het feit dat het krijgen van kinderen niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Als onderdeel van het monument is een gedicht opgenomen, geschreven in bladgoud letters, op glas:


Naam die gedroomd werd
Verlangen dat gekoesterd werd
Hoop die gedragen werd
Toekomst die verwacht werd
Vreugde die droefheid werd
Leven dat nooit leven werd
maar…
Droom zal zijn in eeuwigheid

Na afloop van de onthulling konden bezoekers hun reactie achterlaten in het gastenboek. Hieronder enkele bijdragen:

Zo fijn om iets tastbaars te hebben. Een plek om naar toe te gaan. Dank jullie wel.

Eindelijk een plek waar wij naar toe kunnen. Even een moment voor ons verdriet/gevoelens.

Dank jullie wel voor alle inzet om dit monument tot stand te laten komen. Fijn dat het er nu is.

Fijn dat er een bezinnende plek is. Dat een onvervulde kinderwens mag omvormen tot een kracht.

Het monument is te bezoeken door langs het begin van het pad richting het klimbos te lopen. Namens Freya is er een bankje bij het monument geplaatst.