Boeken

Freya boekenlijst

In onze boekenlijst geven we een zo volledig mogelijk beeld van boeken die verschenen zijn. De boeken zijn ingedeeld op categorie.

Het kan voorkomen dat bepaalde titels niet meer gedrukt worden en hierdoor niet meer (nieuw) verkrijgbaar zijn. In dat geval kun je de titel wellicht nog vinden op tweedehandsboekensites of bijvoorbeeld op marktplaats.

Mis je boeken of wil je een wijziging doorgeven? Stuur dan een e-mail naar Marjolein Grömminger.

 

Kies hieronder de gewenste categorie, selecteer eventueel een sortering en klik dan op de groene knop ‘Verzenden’.

Categorie Sorteer op

Adoptie

 

Echte vaders over adoptie

ISBN 9031343951
UitgeverijBohn Stafleu Van Loghum
Jaar 2004
Inhoud coverTekst van de omslag:
Jaarlijks adopteren tientallen Nederlandse paren een kind.De afgelopen jaren zijn hierover verschillende boeken verschenen, vaak geschreven door moeders. In dit boek komen nu eens adoptievaders aan het woord.
De drie 'ervaringsdeskundigen' bieden een meeslepend overzicht van de verbazingwekkende, ontroerende maar vaak ook komische gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan vóór, tijdens en na hun adoptiereizen. Daarbij komen vrijwel alle aspecten van adoptie aan bod: voorbereidende cursussen, bezoeken aan artsen, ministeries, notarissen, rechtbanken en kinderbescherming, financiële perikelen, de reis naar het land van adoptie, de thuiskomst en de jaren daarna.
Echte vaders over adoptie vormt daarom een bron van herkenning voor adoptievaders en -moeders. Andere vaders zullen zich eveneens herkennen in de gevoelens van de auteurs. Ten slotte kan het voor moeders verfrissend zijn om te lezen hoe intensief vaders met het wel en wee van hun kinderen bezig zijn, ook al doen ze dat soms op een heel andere manier dan zijzelf.

Mijn mening***
Het nieuwe van dit boek is dat het door adoptievaders is geschreven. De drie schrijvers geven op een nuchtere en verfrissende manier hun ervaringen weer. Eigenlijk lijkt het boek op een verzameling van columns met steeds weer een ander onderwerp en een andere insteek waarbij de drie schrijvers elkaar in willekeurige volgorde afwisselen. Het boek blijft daardoor steeds verrassend en uitnodigend. Een nadeel van deze opzet vind ik wel dat je bij het lezen steeds weer opnieuw moet nagaan wie het verhaal geschreven heeft en welke situatie daarbij hoort.
Ik ben zeer benieuwd wat de mannen onder ons van dit boek vinden.

Henriët van der Maaten
 

Kralen aan een snoer

ISBN 9789043515030
UitgeverijKok - Kampen
Jaar 2008
Inhoud coverTekst van de omslag:
Geadopteerde zoon vindt zijn roots.

'We snuiven. De geuren van India zijn met niets te vergelijken. Houtvuurtjes, kruiden, uitlaatgassen, de hele mengeling komt op ons af. Gaja is even stil. "Dit is mijn land" hoor ik hem dan zeggen'.

Gaja is tweeëntwintig als hij met zijn ouders teruggaat naar het land van herkomst, India. Het voornaamste doel is om de cultuur van zijn geboorte beter te leren kennis. En natuurlijk om terug te gaan naar de missiepost waar Gaja de eerste twee jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Maar als Gaja hoort dat zijn vader wellicht nog in leven is wil hij naar hem toe.

De moeder van Gaja doet op een persoonlijke wijze verslag van deze missie en tekent op wat er gebeurt met Gaja als hij 'thuiskomt'.

Jetty Beenen schreef eerder een boek over het ophalen van haar adoptiefzoon in India.

Mijn mening***
Twintig jaar na zijn adoptie reist Gaja met zijn ouders af naar zijn geboorteland.
In dit boek beschrijft zijn moeder per dag hoe deze reis verloopt en hoe zij dit ervaart.
Het boek leest als een boeiend reisverslag van een land waar je een hele bijzondere band mee hebt; namelijk het geboorteland van je kind.
Dat een "roots-reis" een bijzondere en de intense ervaring is, komt in het boek goed naar voren.
Wat ik persoonlijk jammer vindt is dat de ontmoeting met de vader van Gaja een heel klein deel van het boek beslaat. De moeder van Gaja beschrijft in het boek over deze ontmoeting heel treffend de gedachten die adoptie-ouders kunnen hebben: 'uiterlijk rustig, maar innerlijk nu toch wel nerveus, stap ik in (".) Ik vraag me af waarom ik zo nodig meer wilde weten en waarom ik niet alles kon laten zoals het was: een gelukkig gezin met een goede onderlinge band. Gaan we dat misschien te grabbel gooien?'

Henriët van der Maaten
 

Moeder nummer nul

ISBN 9789045107257
UitgeverijQuerido
Jaar 2008
Inhoud coverTekst van de omslag:
Op school hadden we het over kinderen krijgen en over moeders. Over wat een grootmoeder was en een overgrootmoeder en een bet-overgrootmoeder. Ik had een schema gekregen met lege hokjes. Ik moest iedereen ergens invullen. Dat vond ik fijn want ik hou van dingen op een rijtje zetten. Ik begon bij mezelf. Daarna ging ik naar het hokje van mijn moeder. Ik wist niet hoe ik verder moest. 'Ik ben geadopteerd', zei ik tegen de juf.

Fejzo is geadopteerd en weet niets van zijn 'echte' moeder. Hij heeft ook niet zoveel belangstelling voor haar. Dat verandert als hij Maud leert kennen. Zij is heel nieuwsgierig en wil van alles weten. Waarom heeft Fejzo' s moeder hem afgestaan? Heeft hij zijn rekentalent van haar? Is zijn echte moeder misschien wel een beroemde kunstenares?
Fejzo denkt verder. Misschien is zijn moeder een vreselijk mens, ook dat zou kunnen. Een zwerfster of zomaar iemand in de trein. Er is maar één manier om al die vragen te beantwoorden: Fejzo gaat op zoek naar zijn moeder.

Moeder nummer nul is gebaseerd op Marjolijns eigen ervaringen als adoptiekind.

Mijn mening***
Fejzo groeit op bij zijn adoptie-ouders en zijn adoptiezus Bing. Langzamerhand realiseert hij zich dat hij op zoek kan gaan naar zijn biologische moeder. Je leest in het boek de twijfel van Fejzo of hij dit wel echt wil. Je weet immers nooit hoe het zal aflopen; hij fantaseert over hoe zijn biologische moeder, die hij moeder nummer nul noemt, eruit ziet en hoe ze zal reageren als ze elkaar ontmoeten.
Gelukkig reageren zijn ouders positief op het feit dat hij toch op zoek wil gaan. Zij steunen en helpen hem, al weten ze soms ook niet goed hoe dit het beste kan. Zelf worstelt Fejzo er ook mee; hij moet veel nadenken over wat er wel of niet kan gebeuren. Zijn zus heeft het er moeilijk mee, zij is te vondeling gelegd en kan niet op zoek gaan naar haar biologische moeder.
Als blijkt dat zijn biologische moeder hem nog niet wil ontmoeten -misschien later- is het eigenlijk ook een soort opluchting voor Fejzo.

Het boek geeft heel goed het verlangen, de twijfel en de onzekerheid weer van een adoptiekind over de zoektocht naar zijn biologische moeder. Het belicht daarnaast ook de rol van andere gezinsleden. Het boek is geschreven in korte, niet al te moeilijke zinnen en een groter lettertype. Ik vind het een goed boek voor (adoptie)kinderen maar het is ook lezenswaardig voor adoptie-ouders.

Henriët van der Maaten
 

Adoptie: Verhalen, ervaringen en adviezen uit de adoptiedriehoek

ISBN 9789058315069
UitgeverijSirene
Jaar 2010
Inhoud coverTekst van de achterflap:
Wat zijn de ervaringen van moeders die hun kind hebben afgestaan, hoe voelt het voor een geadopteerde om afgestaan en geadopteerd te zijn en welke keuzes maken (aankomende) adoptieouders? Maar nog veel belangrijker: wat verbindt deze drie partijen met elkaar en wat kunnen zij van elkaar leren? In Adoptie. Verhalen, ervaringen en adviezen uit de adoptiedriehoek komen voor het eerst alle partijen binnen deze driehoek aan het woord: afstandsmoeders, geadopteerden en (aankomende) adoptieouders. Daarnaast geeft een aantal deskundigen hun visie op adoptie.
'De eerste keer dat ik mijn zoon ontmoette was hij 23 jaar. Maar hij zat altijd al in mijn hoofd. Waar zou hij wonen, bij welk gezin?' - Marie-José, afstandsmoeder.
'Negatief zijn over je adoptie? Makkelijk praten als je hier bent met een biertje in je hand en je diploma op zak.' - Il-Kwon, geadopteerde.
'Een hele stapel borden mag kapot als we daar zin in hebben. Dat vermindert op zo'n moment echt de frustratie van het lange wachten.' - Patrick en Alinda, aankomende adoptieouders.
Adoptie biedt een waardevolle en realistische kijk in de adoptiewereld en laat duidelijk de onlosmakelijke verbondenheid binnen de adoptiedriehoek zien. Het geeft antwoord op vragen waar wellicht veel mensen die met adoptie te maken hebben mee rondlopen.

Over de auteurs:
Marieke Anthonisse (1969) is adoptiemoeder. Ze is zelfstandig trainer en coach en medeauteur van Mijn kleinkind uit een ver land, over ervaringen van grootouders van adoptiekinderen (Sirene, 2006).
Margot van de Mortel (1973) is aankomend adoptiemoeder. Ze is jurist en werkzaam bij het Openbaar Ministerie.

Mijn mening**** (prima): Om een goed beeld te krijgen van de grote impact die adoptie heeft is het verstandig om alle partijen aan het woord te laten. Marieke en Margot hebben door middel van interviews alle gezichten van adoptie laten zien. Een must voor iedereen die nadenkt over adoptie of in de adoptieprocedure zit. Ook voor (groot)ouders en adoptiekinderen is Adoptie een goed boek waarin men veel (h)erkenning zal vinden!
Birgit Oosterhuis
 

Adoptiepubers - Gesprekken met pubers en ouders

ISBN 978-906523-2625
UitgeverijUitgeverij Van Brug
Website https://www.ivfboeken.nl/
Jaar 2012
Inhoud De pubertijd is voor kinderen en ouders een turbulente levensfase. Een puber gaat op zoek naar zijn identiteit en krijgt te maken met vragen als 'Wie ben ik?', 'Waar hoor ik bij?', 'Waar ben ik goed in?' en 'Van wie heb ik eigenlijk die talenten?' Voor veel geadopteerde pubers is de zoektocht naar een eigen identiteit geen makkelijke puzzel, er ontbreken stukjes.

Maureen Welscher, zelf moeder van twee geadopteerde kinderen uit Taiwan, schetst in Adoptiepubers hoe dat puberen bij adoptiekinderen verloopt. In dit boek worden vragen beantwoord als: ben je nieuwsgierig naar je roots, zou je oprootsreis willen gaan, hoe ervaar je de middelbare school?

Maureen Welscher: "Er wordt veel over adoptie geschreven maar meestal komen de ouders, hulpverleners en wetenschappers aan het woord. Een boek waarin geadopteerde pubers vertellen hoe zij hun adoptie ervaren, de vragen waarmee ze worstelen, dat kon ik echter niet vinden. Een boek waar mijn dertienjarige dochter iets aan zou kunnen hebben, mocht ze met vragen zitten."

Voor het boek interviewde Maureen Welscher negen geadopteerde pubers en hun ouders. De jongeren zijn tussen de 12 en 21 jaar oud. Ieder van hen heeft een uniek verhaal maar er zijn ook overeenkomsten, namelijk dat het goed gaat met de jongeren, dat ze hun eigen weg kiezen. En ook al gaat het even mis, of soms zelfs een hele tijd goed mis, dan is er toch altijd die zekerheid dat ze terug kunnen vallen op de onvoorwaardelijke liefde van hun adoptieouders.
 

Wegwijs in adoptie

ISBN 9789082335507
UitgeverijSH Publishing
Website https://wegwijsinadoptie.nl/
Jaar 2015
Inhoud Wegwijs in adoptie beschrijft in 16 overzichtelijke stappen het proces van het adopteren van een kind in Nederland door middel van interlandelijke adoptie. Wetten en regels - geschreven en ongeschreven - worden uitgelegd en vertaald naar de praktijk van adoptiebemiddeling. Wegwijs in adoptie geeft daarmee antwoord op de vraag hoe het adopteren van een kind in zijn werk gaat. Door de heldere beschrijvingen en het gebruik van veel voorbeelden uit de praktijk, wordt duidelijk hoe intensief de adoptieprocedure is en met welke waarborgen deze wordt omgeven.

Fred Teeven, oud-staatssecretaris, is bijzonder lovend over het boek. Bij de boekpresentatie in februari 2015 noemde hij het een uitstekend werk. Teeven:
dit boek past perfect in de professionalisering. Het mag gerust een handleiding genoemd worden voor aankomende adoptieouders, maar ook voor opa's, oma's, tantes, ooms, vrienden en voor iedereen die betrokken is bij de komst van een kind uit een ander land. Ook professionals kunnen te rade gaan in dit boek.

De invalshoek van Wegwijs in adoptie is verfrissend positief. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat adoptie de beste interventie is voor een kind dat niet bij de eigen ouders kan opgroeien. Het boek volgt dit standpunt.

Het voorwoord voor Wegwijs in adoptie werd geschreven door professor dr. Femmie Juffer, Hoogleraar Adoptie bij het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden. Juffer: Dit boek geeft een actueel beeld over de adoptieprocedure en wat er allemaal komt kijken bij het adopteren van een kind uit het buitenland. Het staat boordevol relevante informatie over bijvoorbeeld adoptiekinderen met special needs. Door de vele aansprekende voorbeelden is het bovendien prettig leesbaar.