Boeken

Freya boekenlijst

In onze boekenlijst geven we een zo volledig mogelijk beeld van boeken die verschenen zijn. De boeken zijn ingedeeld op categorie.

Het kan voorkomen dat bepaalde titels niet meer gedrukt worden en hierdoor niet meer (nieuw) verkrijgbaar zijn. In dat geval kun je de titel wellicht nog vinden op tweedehandsboekensites of bijvoorbeeld op marktplaats.

Mis je boeken of wil je een wijziging doorgeven? Stuur dan een e-mail naar Marjolein Grömminger.

 

Kies hieronder de gewenste categorie, selecteer eventueel een sortering en klik dan op de groene knop ‘Verzenden’.

Categorie Sorteer op

Adoptie

 

Wegwijs in adoptie

ISBN 9789082335507
UitgeverijSH Publishing
Website http://wegwijsinadoptie.nl/
Auteur Macky Hupkes
Jaar 2015
Inhoud Wegwijs in adoptie beschrijft in 16 overzichtelijke stappen het proces van het adopteren van een kind in Nederland door middel van interlandelijke adoptie. Wetten en regels - geschreven en ongeschreven - worden uitgelegd en vertaald naar de praktijk van adoptiebemiddeling. Wegwijs in adoptie geeft daarmee antwoord op de vraag hoe het adopteren van een kind in zijn werk gaat. Door de heldere beschrijvingen en het gebruik van veel voorbeelden uit de praktijk, wordt duidelijk hoe intensief de adoptieprocedure is en met welke waarborgen deze wordt omgeven.

Fred Teeven, oud-staatssecretaris, is bijzonder lovend over het boek. Bij de boekpresentatie in februari 2015 noemde hij het een uitstekend werk. Teeven:
dit boek past perfect in de professionalisering. Het mag gerust een handleiding genoemd worden voor aankomende adoptieouders, maar ook voor opa's, oma's, tantes, ooms, vrienden en voor iedereen die betrokken is bij de komst van een kind uit een ander land. Ook professionals kunnen te rade gaan in dit boek.

De invalshoek van Wegwijs in adoptie is verfrissend positief. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat adoptie de beste interventie is voor een kind dat niet bij de eigen ouders kan opgroeien. Het boek volgt dit standpunt.

Het voorwoord voor Wegwijs in adoptie werd geschreven door professor dr. Femmie Juffer, Hoogleraar Adoptie bij het Centrum voor Gezinsstudies van de Universiteit Leiden. Juffer: Dit boek geeft een actueel beeld over de adoptieprocedure en wat er allemaal komt kijken bij het adopteren van een kind uit het buitenland. Het staat boordevol relevante informatie over bijvoorbeeld adoptiekinderen met special needs. Door de vele aansprekende voorbeelden is het bovendien prettig leesbaar.
 

Adoptiepubers - Gesprekken met pubers en ouders

ISBN 978-906523-2625
UitgeverijUitgeverij Van Brug
Website http://www.ivfboeken.nl/
Auteur Maureen Welscher
Jaar 2012
Inhoud De pubertijd is voor kinderen en ouders een turbulente levensfase. Een puber gaat op zoek naar zijn identiteit en krijgt te maken met vragen als 'Wie ben ik?', 'Waar hoor ik bij?', 'Waar ben ik goed in?' en 'Van wie heb ik eigenlijk die talenten?' Voor veel geadopteerde pubers is de zoektocht naar een eigen identiteit geen makkelijke puzzel, er ontbreken stukjes.

Maureen Welscher, zelf moeder van twee geadopteerde kinderen uit Taiwan, schetst in Adoptiepubers hoe dat puberen bij adoptiekinderen verloopt. In dit boek worden vragen beantwoord als: ben je nieuwsgierig naar je roots, zou je oprootsreis willen gaan, hoe ervaar je de middelbare school?

Maureen Welscher: "Er wordt veel over adoptie geschreven maar meestal komen de ouders, hulpverleners en wetenschappers aan het woord. Een boek waarin geadopteerde pubers vertellen hoe zij hun adoptie ervaren, de vragen waarmee ze worstelen, dat kon ik echter niet vinden. Een boek waar mijn dertienjarige dochter iets aan zou kunnen hebben, mocht ze met vragen zitten."

Voor het boek interviewde Maureen Welscher negen geadopteerde pubers en hun ouders. De jongeren zijn tussen de 12 en 21 jaar oud. Ieder van hen heeft een uniek verhaal maar er zijn ook overeenkomsten, namelijk dat het goed gaat met de jongeren, dat ze hun eigen weg kiezen. En ook al gaat het even mis, of soms zelfs een hele tijd goed mis, dan is er toch altijd die zekerheid dat ze terug kunnen vallen op de onvoorwaardelijke liefde van hun adoptieouders.
 

Adoptie: Verhalen, ervaringen en adviezen uit de adoptiedriehoek

ISBN 9789058315069
UitgeverijSirene
Auteur Marieke Anthonisse & Margot van de Mortel
Jaar 2010
Inhoud coverTekst van de achterflap:
Wat zijn de ervaringen van moeders die hun kind hebben afgestaan, hoe voelt het voor een geadopteerde om afgestaan en geadopteerd te zijn en welke keuzes maken (aankomende) adoptieouders? Maar nog veel belangrijker: wat verbindt deze drie partijen met elkaar en wat kunnen zij van elkaar leren? In Adoptie. Verhalen, ervaringen en adviezen uit de adoptiedriehoek komen voor het eerst alle partijen binnen deze driehoek aan het woord: afstandsmoeders, geadopteerden en (aankomende) adoptieouders. Daarnaast geeft een aantal deskundigen hun visie op adoptie.
'De eerste keer dat ik mijn zoon ontmoette was hij 23 jaar. Maar hij zat altijd al in mijn hoofd. Waar zou hij wonen, bij welk gezin?' - Marie-José, afstandsmoeder.
'Negatief zijn over je adoptie? Makkelijk praten als je hier bent met een biertje in je hand en je diploma op zak.' - Il-Kwon, geadopteerde.
'Een hele stapel borden mag kapot als we daar zin in hebben. Dat vermindert op zo'n moment echt de frustratie van het lange wachten.' - Patrick en Alinda, aankomende adoptieouders.
Adoptie biedt een waardevolle en realistische kijk in de adoptiewereld en laat duidelijk de onlosmakelijke verbondenheid binnen de adoptiedriehoek zien. Het geeft antwoord op vragen waar wellicht veel mensen die met adoptie te maken hebben mee rondlopen.

Over de auteurs:
Marieke Anthonisse (1969) is adoptiemoeder. Ze is zelfstandig trainer en coach en medeauteur van Mijn kleinkind uit een ver land, over ervaringen van grootouders van adoptiekinderen (Sirene, 2006).
Margot van de Mortel (1973) is aankomend adoptiemoeder. Ze is jurist en werkzaam bij het Openbaar Ministerie.

Mijn mening**** (prima): Om een goed beeld te krijgen van de grote impact die adoptie heeft is het verstandig om alle partijen aan het woord te laten. Marieke en Margot hebben door middel van interviews alle gezichten van adoptie laten zien. Een must voor iedereen die nadenkt over adoptie of in de adoptieprocedure zit. Ook voor (groot)ouders en adoptiekinderen is Adoptie een goed boek waarin men veel (h)erkenning zal vinden!
Birgit Oosterhuis
 

Sporen van sandelhout

ISBN 9789044511130
UitgeverijDe Geus
Auteur Anna Soler-Pont en Asha Miró
Jaar 2008
Inhoud coverTekst van de omslag:

Muna, een Indiaas weesmeisje, kan haar zusje Sita maar niet vergeten, die op jonge leeftijd van haar is gescheiden. De zesjarige Sita, in een weeshuis in dezelfde stad, kan zich haar oudere zus echter niet herinneren en droomt dagelijks van een echte familie. De achtjarige Solomon woont ondertussen in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba. Wanneer de revolutie uitbreekt, vlucht hij naar Cuba in de hoop op een beter bestaan. Na vele omzwervingen over drie verschillende continenten, vinden Solomon, Muna en Sita uiteindelijk ieder voor zich hun bestemming in het leven en het familiegeluk waar zij alle drie zo lang naar hebben verlangd.

Een bijzondere roman over adoptie en migratie.
'Anna Soler-Pont en Asha Miró verplaatsen zich met veel inlevingsvermogen in kinderen uit Ethiopië en India, die de moeilijke omstandigheden in hun geboorteland overwinnen en hun leven in eigen hand nemen. Een gepassioneerd en optimistisch boek'.
Judith Uyterlinde, auteur van de bestseller Eisprong.


Mijn mening***
Dit boek is een roman; het verhaal is fictie hoewel het gebaseerd is op persoonlijke ervaringen en veel personages zijn geïnspireerd op bestaande of reeds overleden personen.
Verwacht van dit boek, dat als één van de onderwerpen adoptie heeft, geen wetenswaardigheden over procedures, wachttijden of ervaringen van adoptie-ouders.
Wat het boek wel biedt zijn intrigerende en levensechte verhalen over hoe de omstandigheden van adoptiekinderen in hun geboorteland kunnen zijn en hoe adoptie daar een -goede- plek in krijgt.

Henriët van der Maaten
 

Kralen aan een snoer

ISBN 9789043515030
UitgeverijKok - Kampen
Auteur Jetty Beenen
Jaar 2008
Inhoud coverTekst van de omslag:
Geadopteerde zoon vindt zijn roots.

'We snuiven. De geuren van India zijn met niets te vergelijken. Houtvuurtjes, kruiden, uitlaatgassen, de hele mengeling komt op ons af. Gaja is even stil. "Dit is mijn land" hoor ik hem dan zeggen'.

Gaja is tweeëntwintig als hij met zijn ouders teruggaat naar het land van herkomst, India. Het voornaamste doel is om de cultuur van zijn geboorte beter te leren kennis. En natuurlijk om terug te gaan naar de missiepost waar Gaja de eerste twee jaren van zijn leven heeft doorgebracht. Maar als Gaja hoort dat zijn vader wellicht nog in leven is wil hij naar hem toe.

De moeder van Gaja doet op een persoonlijke wijze verslag van deze missie en tekent op wat er gebeurt met Gaja als hij 'thuiskomt'.

Jetty Beenen schreef eerder een boek over het ophalen van haar adoptiefzoon in India.

Mijn mening***
Twintig jaar na zijn adoptie reist Gaja met zijn ouders af naar zijn geboorteland.
In dit boek beschrijft zijn moeder per dag hoe deze reis verloopt en hoe zij dit ervaart.
Het boek leest als een boeiend reisverslag van een land waar je een hele bijzondere band mee hebt; namelijk het geboorteland van je kind.
Dat een "roots-reis" een bijzondere en de intense ervaring is, komt in het boek goed naar voren.
Wat ik persoonlijk jammer vindt is dat de ontmoeting met de vader van Gaja een heel klein deel van het boek beslaat. De moeder van Gaja beschrijft in het boek over deze ontmoeting heel treffend de gedachten die adoptie-ouders kunnen hebben: 'uiterlijk rustig, maar innerlijk nu toch wel nerveus, stap ik in (".) Ik vraag me af waarom ik zo nodig meer wilde weten en waarom ik niet alles kon laten zoals het was: een gelukkig gezin met een goede onderlinge band. Gaan we dat misschien te grabbel gooien?'

Henriët van der Maaten
 

Moeder nummer nul

ISBN 9789045107257
UitgeverijQuerido
Auteur Marjolijn Hof
Jaar 2008
Inhoud coverTekst van de omslag:
Op school hadden we het over kinderen krijgen en over moeders. Over wat een grootmoeder was en een overgrootmoeder en een bet-overgrootmoeder. Ik had een schema gekregen met lege hokjes. Ik moest iedereen ergens invullen. Dat vond ik fijn want ik hou van dingen op een rijtje zetten. Ik begon bij mezelf. Daarna ging ik naar het hokje van mijn moeder. Ik wist niet hoe ik verder moest. 'Ik ben geadopteerd', zei ik tegen de juf.

Fejzo is geadopteerd en weet niets van zijn 'echte' moeder. Hij heeft ook niet zoveel belangstelling voor haar. Dat verandert als hij Maud leert kennen. Zij is heel nieuwsgierig en wil van alles weten. Waarom heeft Fejzo' s moeder hem afgestaan? Heeft hij zijn rekentalent van haar? Is zijn echte moeder misschien wel een beroemde kunstenares?
Fejzo denkt verder. Misschien is zijn moeder een vreselijk mens, ook dat zou kunnen. Een zwerfster of zomaar iemand in de trein. Er is maar één manier om al die vragen te beantwoorden: Fejzo gaat op zoek naar zijn moeder.

Moeder nummer nul is gebaseerd op Marjolijns eigen ervaringen als adoptiekind.

Mijn mening***
Fejzo groeit op bij zijn adoptie-ouders en zijn adoptiezus Bing. Langzamerhand realiseert hij zich dat hij op zoek kan gaan naar zijn biologische moeder. Je leest in het boek de twijfel van Fejzo of hij dit wel echt wil. Je weet immers nooit hoe het zal aflopen; hij fantaseert over hoe zijn biologische moeder, die hij moeder nummer nul noemt, eruit ziet en hoe ze zal reageren als ze elkaar ontmoeten.
Gelukkig reageren zijn ouders positief op het feit dat hij toch op zoek wil gaan. Zij steunen en helpen hem, al weten ze soms ook niet goed hoe dit het beste kan. Zelf worstelt Fejzo er ook mee; hij moet veel nadenken over wat er wel of niet kan gebeuren. Zijn zus heeft het er moeilijk mee, zij is te vondeling gelegd en kan niet op zoek gaan naar haar biologische moeder.
Als blijkt dat zijn biologische moeder hem nog niet wil ontmoeten -misschien later- is het eigenlijk ook een soort opluchting voor Fejzo.

Het boek geeft heel goed het verlangen, de twijfel en de onzekerheid weer van een adoptiekind over de zoektocht naar zijn biologische moeder. Het belicht daarnaast ook de rol van andere gezinsleden. Het boek is geschreven in korte, niet al te moeilijke zinnen en een groter lettertype. Ik vind het een goed boek voor (adoptie)kinderen maar het is ook lezenswaardig voor adoptie-ouders.

Henriët van der Maaten
 

Adoptie. Een levenslang spoor.

ISBN 9025956912
Uitgeverijten Have
Auteur W.G.J Bastiaanse-Kuypers
Jaar 2006
Inhoud coverTekst van de omslag:
Hoe wordt het karakter van een adoptiekind gevormd? Welke rol speelt de voorgeschiedenis van het kind en wat zit er in de genen? Hoe vindt een kind zijn eigen indenditeit en wat zijn de gevolgen als het misgaat? Adoptie trekt hoe dan ook, een levenslang spoor: bij het kind, de adoptief- én de biologische ouders.
Uit eigen ervaring en op basis van vele gesprekken met adoptiefouders en -kinderen belicht de auteur de specifieke problemen waarmee je bij adoptie te maken kunt krijgen. Zoals de valkuilen van ontkenning van het verleden of van te hoge verwachtingen. Hoe buitenstaanders je kind steeds meer als een allochtoon beschouwen en wat voor reacties programma's als 'Spoorloos'oproepen. Veel sprekende voorbeelden helpen om bepaalde moeilijkheden te plaatsen en te verwerken.
Een waardevolle leidraad voor (toekomstige) adoptiefouders, partners van adoptiefkinderen en mensen die beroepsmatig met adoptie te maken hebben.
W.G.J. Bastiaanse-Kuijpers is zelf moeder van twee adoptiefkinderen. Ze heeft jarenlange ervaring in het onderwijs en geeft lezingen over adoptie.

Dit is een volledig herziene uitgave van Adoptie duurt een leven lang (1999)

Mijn mening**
Op de eerste pagina staat: Je kunt een kind uit Thailand halen, maar je kunt Thailand niet uit een kind halen. Dit geeft heel treffend weer hoe de auteur adoptiefkinderen ziet. Ieder mens heeft zijn eigenheid, een schakering van biologische ouders en generaties voorouders waardoor ieder mens bepaald wordt, begrensd en beperkt. Adoptiefkinderen dragen de cultuur van hun land in zich. Vanuit deze overtuiging schrijft de auteur over haar eigen ervaring met haar 2 Chileense adoptiefkinderen. Het boek benoemt veel verschillende onderwerpen en adoptiegerelateerde problemen zonder er diep op in te gaan. Verwacht in dit boek geen vergaande oplossingen. Het boek is een ervaringsverhaal waarin voorbeelden en (persoonlijke) theorieën onderbouwd worden met eigen ervaringen of verhalen van anderen. Hierdoor zullen er herkenbare onderwerpen aan bod komen voor adoptiefouders en oudere adoptiefkinderen. Wel vraag ik mij af of de visie volledig door anderen herkend en gedeeld wordt.

Henriët van der Maaten
 

Wereldkind, praten met je adoptiekind

ISBN 9068019163
UitgeverijDe Prom
Auteur Renée Wolfs
Website http://www.reneewolfs.com/
Jaar 2006
Inhoud coverTekst van de omslag:
Het is van groot belang dat ouders open communiceren met hun adoptiekinderen. Als die zich van jongs af aan veilig genoeg voelen om onbevreesd te praten over hun verleden en herkomst, is de kans groot dat zij zich beter ontwikkelen. Dit boek helpt ouders die openheid te creëren.

Veel adoptieboeken gaan over de psychische problematiek rond adoptie. Wereldkind is anders - het gaat over de communicatie tussen ouder en kind. Het is optimistisch van toon, voor iedereen toegankelijk en biedt tal van praktische handvatten. Hoe ga je als ouder concreet om met vragen van je kind? Hoe blijf je met je kind in gesprek? Hoe reageer je op boosheid of verdriet? Op welk moment is een kind toe aan welke informatie? Deze en vele andere onderwerpen komen aan bod in dit handboek, dat gericht is op kinderen tot circa 12 jaar. Een vervolg voor kinderen van 12-18 jaar is in voorbereiding.

Renée Wolfs (1962) studeerde Nederlands en is werkzaam als schrijver, voorlichter en gesprekstrainer. Zij is zelf adoptiemoeder.

Mijn mening:***
Een onderwerp waarover adoptieouders vaak onderling ervaringen uitwisselen: "wat, wanneer en hoe vertel ik mijn kind over adoptie" . In dit boek staan gesprekken tussen ouders en adoptiekinderen centraal waarbij kernwoorden "openheid" en "communicatie" zijn.
Wat ik goed vindt aan dit boek is dat het concrete tips geeft over het vertellen van het adoptieverhaal waarbij ingegaan wordt op verschillende redenen van afstand doen.
Een apart hoofdstuk is gewijd aan het vertellen van pijnlijke gegevens. Ook aan de middelen om over adoptie te praten wordt uitgebreid aandacht besteed, bijvoorbeeld het maken van een adoptievoorleesboek of een levensboek.
Al met al is het een lijvig boek om door te lezen (250 pagina's) dat veel stof tot nadenken en handelen geeft voor adoptieouders. Soms bekroop mij het gevoel dat het wel een erg zware taak is om op sensitief en responsief te reageren op je kind. Gelukkig gaat de schrijfster in haar nawoord in op dit gevoel: "In de meeste gevallen reageert u waarschijnlijk adequaat en geeft u uw kind intuïtief datgene mee wat goed voor hem is. Mijn boek is bedoeld om u op ideeën te brengen op momenten dat uw intuïtie u in de steek laat" .
Wat ook erg fijn is aan dit boek: een uitgebreide literatuurlijst Adoptie en Opvoeding inclusief een recente kinderboekenleeslijst.

Henriët van der Maaten
 

Familie gezocht. Verhalen over adoptie.

ISBN 9023418395
UitgeverijCargo
Auteur diverse auteurs, waaronder Judith Uyterlinde en Stephan Sanders
Jaar 2006
Inhoud coverTekst van de omslag:
Bekende schrijvers over de wens om te weten waar je vandaan komt, over het verlangen naar een kind, over de waarde van bloedverwantschap en wat het betekent om ouder of een familie te zijn. In deze markante bundel autobiografische verhalen beschrijft A.M. Homes hoe ze achtervolgd werd door haar biologische moeder, schets Bernard Cornwell zijn jeugd bij leden van een religieuze sekte en herinnert Jeanette Winterson zich hoe haar moeder haar adoptie probeerde weg te moffelen. Eveneens aan het woord zijn onder anderen: Philippe Claudel, Dan Chaon, Emily Prager en, van eigen bodem, Judith Uyterlinde en Stephan Sanders.

Vol tragie, hartzeer, ontroering, humor en ironie geeft Familie gezocht ons een dieper inzicht in de werkelijke betekenis van identiteit, verwantschap, familie en liefde. De volharding van adoptieouders is even aangrijpend als de verwarring en onthechting van de kinderen en de bittere pijn en schaamte van afstandsmoeders.

Mijn mening**
Het boek is een bundel verhalen van voornamelijk Engelse en Amerikaanse schrijvers. Dit maakt dat de verhalen en achtergronden wat verder van je af staan.
De verhalen zijn gerubriceerd in 3 onderwerpen: kinderen, geboortemoeders en adoptieouders. Ik vind het goed dat de 3 poten van de adoptiedriehoek worden belicht. Er zijn verhalen die concreet zijn en waarbij je meteen het onderwerp kunt pakken zoals het verhaal van adoptiemoeder Judith Uyterlinde. Er zijn daarentegen ook verhalen waarbij het lang duurt voordat duidelijk is waar het over gaat of verhalen waarbij de boodschap verpakt is onder een diepere laag.
Kortom, door de variëteit in schrijfstijl en auteurs is het moeilijk om tot een algemeen oordeel te komen. Als achtergrondinfo voor -aspirant- adoptieouders zou ik het boek niet als eerste aanraden.

Henriët van der Maaten
 

Dochters van ver. Belevenissen van een adoptiemoede

ISBN 9044601113
UitgeverijArchipel
Auteur Dido Michielsen
Jaar 2005
Inhoud cover'Dochters van ver' geeft de inhoud kort maar krachtig weer.
Dido Michielsen schrijft over haar adoptieprocedure, haar vragen, haar onzekerheden. haar belevenissen en gedachten.
'Dochters van ver' is hiermee een persoonlijk verhaal geworden, waarin de vragen die bij haarzelf en haar man opkwamen, beantwoord worden door andere adoptieouders, woordvoerders van de betrokken instanties, deskundigen en geadopteerden.
 

Chinese aarde. Hoe Lente onze dochter werd.

ISBN 90533042
Auteur Nies Medema
Jaar 2005
Inhoud coverTekst van de omslag:
Wat betekent het om een dochter te krijgen die te vondeling is gelegd en als baby in een kindertehuis woont? Journaliste Nies Medema reist begin jaren negentig door China en krijgt er tien jaar later haar eerste kind. Deze dochter draait de eerste maanden zorgeloos mee in het leven van Nies en haar man Douwe, maar al snel blijkt dat dat schijn is. Ze tast voortdurend de omgeving af en is voor bijna alles bang. Lente praat over de eenzaamheid en over haar angst om verlaten te worden. Weinig kinderen kunnen op jonge leeftijd hun gevoelens zo helder verwoorden. Misschien zijn er ook maar weinig ouders die echt durven luisteren, zeker na een jarenlange adoptieprocedure. Dan wil je eindelijk wel eens een gewoon gezin hebben. Over hoe Lente en haar nieuwe ouders uiteindelijk toch familie worden, gaat Chinese aarde.

Mijn mening**+
Het boek is een zeer persoonlijk verhaal over de adoptie van een kindje uit China. De adoptiemoeder, tevens journaliste, schrijft op een verhelderende wijze over haar adoptie-ervaring, zienswijze en zoektocht naar oplossingen als blijkt dat de adoptie van haar dochter Lente niet zonder problemen verloopt.
Het vlot geschreven boek kan gelezen worden als een ervaringsverhaal dat een stuk herkenning of informatie kan geven bij (aspirant) adoptie-ouders voor een kindje uit China. Voor niet-adoptie-ouders kan het boek inzicht verschaffen in de procedure en hechtingsproblematiek voor wat betreft adoptie. Doordat het boek zo persoonlijk is, zal de lezer zich er bewust van moeten zijn dat dit boek geen blauwdruk is van hoe een adoptie verloopt. Hiervoor lopen de procedures per land en de ervaringen van ouders en kinderen te zeer uiteen.

Henriët van der Maaten
 

Echte vaders over adoptie

ISBN 9031343951
UitgeverijBohn Stafleu Van Loghum
Auteur Marcel Bos, Joris Vermeulen, Frank Boddendijk
Jaar 2004
Inhoud coverTekst van de omslag:
Jaarlijks adopteren tientallen Nederlandse paren een kind.De afgelopen jaren zijn hierover verschillende boeken verschenen, vaak geschreven door moeders. In dit boek komen nu eens adoptievaders aan het woord.
De drie 'ervaringsdeskundigen' bieden een meeslepend overzicht van de verbazingwekkende, ontroerende maar vaak ook komische gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan vóór, tijdens en na hun adoptiereizen. Daarbij komen vrijwel alle aspecten van adoptie aan bod: voorbereidende cursussen, bezoeken aan artsen, ministeries, notarissen, rechtbanken en kinderbescherming, financiële perikelen, de reis naar het land van adoptie, de thuiskomst en de jaren daarna.
Echte vaders over adoptie vormt daarom een bron van herkenning voor adoptievaders en -moeders. Andere vaders zullen zich eveneens herkennen in de gevoelens van de auteurs. Ten slotte kan het voor moeders verfrissend zijn om te lezen hoe intensief vaders met het wel en wee van hun kinderen bezig zijn, ook al doen ze dat soms op een heel andere manier dan zijzelf.

Mijn mening***
Het nieuwe van dit boek is dat het door adoptievaders is geschreven. De drie schrijvers geven op een nuchtere en verfrissende manier hun ervaringen weer. Eigenlijk lijkt het boek op een verzameling van columns met steeds weer een ander onderwerp en een andere insteek waarbij de drie schrijvers elkaar in willekeurige volgorde afwisselen. Het boek blijft daardoor steeds verrassend en uitnodigend. Een nadeel van deze opzet vind ik wel dat je bij het lezen steeds weer opnieuw moet nagaan wie het verhaal geschreven heeft en welke situatie daarbij hoort.
Ik ben zeer benieuwd wat de mannen onder ons van dit boek vinden.

Henriët van der Maaten
 

Het adoptieboek Stap voor Stap, Stress Tijdens de Adoptieperiode

ISBN 9059114604
UitgeverijAspekt
Auteur Geeri Bakker
Jaar 2004
Inhoud coverTekst van de omslag:
Iedere adoptie is een unieke belevenis voor degenen die zich er rechtstreeks of zijdelings mee verbonden voelen. Voorbereiden op een zwangerschap is een doodnormale zaak, er zijn legio boeken over geschreven. In dit boek gaat Geeri Bakker in op de voorbereiding tot adoptie. Op positieve toon neemt de auteur ons mee langs het grillige, onvoorspelbare en niet altijd gemakkelijke pad van een adoptie. Het Adoptieboek draagt er toe bij dat we met een goed gevoel terug kunnen kijken op een onvergetelijke tijd in ons leven: de adoptieperiode. Illustratief wordt de problematiek door het eigen adoptieverhaal van Geeri Bakker. Zij adopteerde twee kinderen uit Kenia en beschrijft hoe zij daar sterker en gelukkiger uit kwam.

Mijn mening***
Anders dan de titel misschien doet vermoeden, is het boek géén handleiding voor een adoptieprocedure. STAP staat in dit geval voor stress tijdens de adoptieprocedure en dat is dan ook de rode draad in het boek. De schrijfster vertelt in het eerste deel van het boek haar eigen adoptie-ervaringen. Zij heeft in korte tijd als zogenaamde "zelfdoener" 2 kinderen geadopteerd waarbij ze de nodige obstakels en stressmomenten tegenkwam.
In het tweede gedeelt van het boek beschrijft Geeri Bakker hoe je beter met de stressmomenten om kunt gaan. Zij maakt hierbij gebruik van de ervaringen die ze heeft uit haar uit haar eigen praktijk voor natuurlijke gezondheidszorg. Ze ervaart dat balans in het leven, zowel lichamelijk als mentaal het magische sleutelwoord is. Balans die tijdens de jarenlange adoptieprocedure soms wankel, ver te zoeken, of met veel moeite te handhaven is. In het boek staan oefeningen en tips, bedoeld om voor jezelf duidelijkheid te scheppen en jezelf in conditie te brengen. Persoonlijk vind ik de oefeningen en daarbij behorende technieken wel erg beknopt weergegeven. Ik ben erg benieuwd of de lezer hiermee uit de voeten kan.
Het boek is geschreven voor mensen die met een adoptieprocedure bezig zijn.Voor deze groep mensen kan het boek echt een hart onder de riem zijn.
Henriët van der Maaten
 

Wennen & hechten. Een handreiking voor adoptiegezinnen.

ISBN 9066655399
Auteur Dido Michielsen
Jaar 2004
Inhoud coverTekst van de achterflap:
"Een adoptieouder is, zeker in de begintijd, weinig rust gegund. Bovendien is de omgeving altijd bereid tot ongevraagd commentaar en wordt de kersverse ouder ook nog eens geplaagd door de wetenschap dat er van alles mis kan gaan. Die twijfels en vragen gaan niet over naarmate de jaren vorderen, want "geadopteerd ben je een leven lang" . Naar aanleiding van haar eigen ervaringen en haar contacten met verschillende deskundigen, bespreekt Dido Michielsen de sociaal-emotionele kanten van adoptie en manieren waarop ouders hun kinderen kunnen helpen om te gaan met de adoptiestatus.

"We kunnen onze kinderen niet beschermen tegen die boze, nare buitenwereld. Zelfs niet tegen het verdriet om hun biologische ouders. We kunnen ze alleen maar wapenen. Ik wil dat mijn dochters het leven aankunnen. Wat mensen ook zeggen, wat ze zelf ook bedenken, ik wil dolgraag dat ze doordrongen zijn van het feit dat ze er mogen zijn."

Dido Michielsen tekende haar persoonlijke ervaringen tijdens de adoptieprocedure op in Dochters van Ver. Belevenissen van een adoptiemoeder (Prometheus). Zij schrijft de column "Wereldkind" over dit onderwerp in het internetmagazine Ouders Online.

Mijn mening:
Iedere (aspirant) adoptieouder is doordrongen van het belang van een goede hechting met het kind. Maar wat is dat "hechten" en welke twijfels en onzekerheden komt je als adoptieouder tegen als je kijkt naar het gedrag van je kind en wat kun je dan doen?
Zoals Dido Michielsen het zo typerend omschrijft in haar inleiding: "als er iets aan de hand lijkt met een van mijn twee dochters, is het allereerst van belang om uit te vinden:
a) of dit werkelijk zo is,
b) of dit bij de leeftijd hoort en alle kinderen overkomt
c) of dat er een adoptiespecifiek extraatje aan vastzit.
Aan de hand van eigen ervaringen met haar adoptiekinderen en met input van therapeuten Truus Bakker en Nelleke Polderman heeft Dido Michielsen op haar eigen, nuchtere, soms humoristische wijze een "zwaar" onderwerp op een te behappen wijze neergezet. Het boek zal zeker inspirerend en herkenbaar zijn voor adoptieouders en informatief voor aspirant adoptieouders.
Henriët van der Maaten
 

Adoptie. Voor ouders en kinderen

ISBN 9044603531
UitgeverijPrometheus
Website https://uitgeverijprometheus.nl/
Auteur Margot Poll (red)
Jaar 2004
Inhoud coverTekst van de achterflap:
"Wie besluit om een kind te adopteren, krijgt te maken met een procedure die soms jaren kan duren. Er zijn verschillende wegen die naar een kind kunnen leiden. In Adoptie. Voor ouders en kinderen wordt uitgebreid ingegaan op de mogelijkheden van adoptie van een kind uit het buitenland. Aan bod komen onder meer de justitiële en financiële kant van het verhaal, maar ook de cijfers - en de reden van de lange wachttijden. Welke rechten hebben adoptieouders, en welke plichten?
Naast deze praktische informatie staan in het boek ook persoonlijke verhalen van biologische ouders, adoptieouders en geadopteerde kinderen. Een reportage uit China, een ontmoeting met een Griekse moeder die haar kind ter adoptie afstond, een portret van een geadopteerd meisje dat in Thailand haar familie opzoekt en een vraaggesprek met hoogleraar Femmie Juffer illustreren de wereld van adoptie op dit moment.
Bijna alle auteurs van dit boek zijn redacteuren van NRC Handelsblad. Twee van hen zijn zelf ook adoptieouder en daardoor nauw betrokken bij het onderwerp.
Het boek zal voor veel ouders en kinderen een herkenning zijn, voor anderen een eerste kennismaking met een zeer levendig onderwerp.

Mijn mening:
Er is gekozen voor een opzet die zowel feiten weergeeft als ook de gevoelens van geadopteerde kinderen en hun (natuurlijke) ouders toont. Dit maakt dat de vele aspecten die met adoptie te maken hebben (zakelijke en emotionele) aan bod komen.
Zo wordt de procedure en de kosten anno 2004 benoemd, maar komen ook adoptiekinderen aan het woord die hun -zeer uiteenlopende- ervaringen vertellen. Wat ik erg verhelderend vond, is dat ingegaan wordt op de achtergronden waarom een land overgaat tot buitenlandse adoptie (in plaats van/naast adoptie in eigen land). De actualiteit van het boek is af te lezen aan hoofdstukken over zelfdoeners en over homoseksuele paren en de rol van internet.
Desondanks is sommige informatie toch al weer achterhaald, zoals het quotum voor China en de adoptie-uitkering van enkele ziektekostenverzekeraars. Niettemin een actueel, informatief boek voor (aspirant) adoptieouders,(volwassen) adoptiekinderen en degene die meer wil weten over adoptie.

Henriet van der Maaten
 

Afgestaan
Begrip voor het geadopteerde kind

ISBN 90263174
UitgeverijAmbo
Auteur Nancy Verrier, Tineke Renders - ter Berg en Rene Hoksbergen
Jaar 2003
Inhoud coverNancy Verrier geeft in dit boek een kijk op adoptie die als uniek te
beschouwen is. Vanuit haar persoonlijke ervaringen als adoptiemoeder en als
psychotherapeute van een groot aantal geadopteerden, adoptieouders en
afstandsouders, laat zij ons meebeleven hoezeer adoptie een leven lang
ingrijpt in de levens van deze adoptietriade.
Zij beschrijft op een indringende en overtuigende manier de intense,
emotionele pijn die het verlies van de biologische moeder-kind band met zich
meebrengt en de gevolgen voor adoptiekind en ouders in verschillende
levensfasen.
Het boek is een gids door het ingewikkelde levensgebied waarin het
adoptieouderschap zich bevindt, waarmee de geadopteerde wordt geconfronteerd
en waarmee beiden hun leven delen. Verrier maakt duidelijk hoe boeiend, maar
ook hoe ingewikkeld de paden in dit levensgebied voor alle betrokkenen zijn.
Zij schuwt niet om gevoelig liggende thema's als incest en de seksuele
aantrekkingskracht die bij ontmoetingen tussen geadopteerde en zijn
biologische familie op de loer kunnen liggen, te bespreken.
Nancy Verrier is zelf adoptiemoeder en psychotherapeute en woont in
Californie.
René Hoksbergen was hoogleraar adoptie aan de Sociale Faculteit van de
Rijksuniversiteit Utrecht; hij is nu voorzitter van het Adoptie Centrum en
heeft Afgestaan bewerkt voor de Nederlandse en Vlaamse situatie. Hij
publiceerde eerder bij Uitgeverij Ambo Een kind adopteren. Gids voor
adoptieouders en hun raadgevers.
 

Hou me (niet) vast. Hulpverlening en hechtingsstoornis

ISBN 9053505172
UitgeverijGarant Leuven - Apeldoorn
Auteur Dirk Broos - Katrien Van Dun (red)
Jaar 1997
Inhoud coverDe gezamenlijke handelingsverlegenheid van zowel
hulpverleners als ouders bij het omgaan en werken met
hechtingsgestoorde jongeren, vormt het uitgangspunt van dit boek.
Dit boek is gebaseerd op de ervaringen die de auteurs zelf hebben
in het werken met hechtingsgestoorde jongeren. Eerst worden de
begrippen 'hechtingsstoornis en bodemloosheid' geanalyseerd.
Daarna worden aangepaste hulpverleningscontexten beschreven,
waarbij de omgang met de jongeren, de begeleiding van de ouders
en de teamwerking aan bod komen. Ook het standpunt en de vraag
van de ouders krijgen een plaats.
 

Met het oog op adoptie

ISBN 9074299164
UitgeverijAdoptie centrum Utrecht
Auteur R.A.C. Hoksbergen
Jaar 1994
Inhoud vijf lezingen en toonaangevende artikelen
 

Adoptie: Ouderschap of hulpverlening

ISBN 906020784X
UitgeverijDe Toorts, Haarlem
Auteur Coby Grasvelt
Jaar 1989
Inhoud coverDit boek is een persoonlijk verslag van het zoekend ouderschap van een adoptieouder. Het boek is een vervolg op "Justo, een gekwetst kind" (a.i. 91-26-207-0) van dezelfde schrijfster. Justo is een adoptiekind, dat op zesjarige leeftijd vanuit Colombia naar Nederland komt. Na ongeveer anderhalf jaar werd Justo in verband met gedragsproblemen opgenomen in een internaat.

In dit boek beschrijft Coby Grasvelt haar ervaringen met internaten, de jeugdzorg, de hulpverlening en de kamertraining. Aan het eind van het verslag is Justo ongeveer achttien jaar en lijkt er een perspectief te zijn.
Vanuit een grote emotionele betrokkenheid wordt het proces van jaren van zorg beschreven. Dit gedeelte van het boek heeft sterk het karakter van een dagboek. In het laatste hoofdstuk worden vanuit de persoonlijke ervaringen aandachtspunten geformuleerd voor de hulpverlening.

Dit hoofdstuk is een knappe combinatie geworden van de eigen ervaringen met het adoptiekind en een kritische kijk op de hulpverlening. Het boek is aan te bevelen voor ouders van adoptiekinderen, maar zeker ook voor medewerkers van jeugdhulpverleningsinstellingen en beleidsmakers jeugdwelzijnsbeleid.
 

Justo, een gekwetst kind

ISBN 906020607X
UitgeverijDe Toorts, Haarlem
Auteur Coby Grasvelt
Jaar 1989
Inhoud coverErvaringen van een moeder met een ernstig verwaarloosd
adoptiekind.
 

Een kind genaamd Nirosha (reisverslag Sri Lanka).

ISBN 9021058103
UitgeverijZomer en Keuning, Ede/Antwerpen
Auteur Cees Visser
Jaar 1988
Inhoud Ouderervaringen met adoptie, een persoonlijk verslag
 

Bodemloos bestaan.

ISBN 9026308337
UitgeverijAmbo, Baarn
Auteur Geertje van Egmond
Jaar 1987
Inhoud coverOuderervaringen met adoptie. Relaas van binnenuit over een gezin met een adoptiekind dat een 'geen-bodem-syndroom' heeft.

Gezinnen en hulpverleners worden in toenemende mate geconfronteerd met geadopteerde kinderen die een sterk afwijkend sociaal gedrag vertonen. Geertje van Egmond beschouwt dit gedrag als een emotionele handicap, die reeds in de allereerste levensfase ontstaat door een tekort aan, of zelfs totale afwezigheid van affectie, emotionele betrokkenheid, verzorging en voeding. Zij noemt deze handicap het 'Geen-Bodem-Syndroom', welke term inmiddels overal ingang heeft gevonden. Uitingen van het syndroom worden ook herkend door biologische ouders van kinderen met diverse hechtingsstoornissen.
 

Gewoon, omdat ik van jullie houd.

ISBN 9051666721
UitgeverijEburon, Delft
Website https://www.eburon.nl/
Auteur Ingrid Mispelblom Beyer
Inhoud coverGewoon, omdat ik van jullie houd... is bedoeld om
adoptie-ouders en pleegouders herkenning en meer inzicht te geven
in de betekenis van een verstandelijke handicap in situaties die
misschien minder uitzonderlijk zijn dan in dit boek. Daarmee
wordt een herkenningsmogelijkheid geboden zowel aan degenen die
zich nog aan het oriënteren zijn op de mogelijkheid tot
adopteren als aan degenen die nu met vergelijkbare problemen
worden geconfronteerd.
 

Levensboek van een adoptiekind

UitgeverijBoekenbent
Website https://www.boekenbent.com/
Auteur Karin van Hoorn
Inhoud Hoe raakt u in gesprek met uw kind over het verlies van zijn geboorte- ouders? Hoe wordt het leven van uw kind bijna net zo 'overzichtelijk' als voor een ander kind? Hoe kunt u iets doen aan heling van de breuken in het leven van uw kind? Hoe verstevigt u de basis van uw kind? Allemaal buitengewoon belangrijke vragen voor een adoptieouder.

Het maken van een levensboek is een geweldig hulpmiddel hierbij. Samen met uw kind aan de slag en terug naar de tijd.... dat het in de buik zit, geboren wordt, de warmte voelt, de geuren ruikt, en dan met vreemde mensen mee moet, bang is, ziet dat alles anders is, maar ook merkt dat iedereen zo blij is met hem ...

Prachtig als uw kind straks trots kan zijn op zijn eigen, heel persoonlijke leven(sboek). De weg er naar toe is echter minstens zo belangrijk. Uw aandacht voor zijn geschiedenis, ook al is die niet met u gedeeld, en het gevoel dat dat essentiële deel van hem er mag zijn, kan hem helpen meer basisvertrouwen te ontwikkelen.

Volg de weg van uw kind en laat u inspireren door alle ideeën die u in dit zorgzaam samengestelde boek vindt.
 

Adoptiekinderen: opvoeding en gehechtheid in het gezin

ISBN 9053523405
UitgeverijBoom, Amsterdam
Auteur Femmie Juffer
Inhoud Buitenlandse adoptiekinderen, afkomstig uit bijvoorbeeld Sri
Lanka, India, China of Colombia, brengen vaak de eerste weken of
maanden van hun leven door in een of meer kindertehuizen of
pleeggezinnen voordat zij in een Nederlands adoptiegezin worden
geplaatst. Soms hebben deze kinderen te maken gehad met scheiding
en verwaarlozing. Adoptiegezinnen die kinderen uit het buitenland
adopteren komen voor specifieke opvoedingsvragen te staan. Hoe
moeten zij bijvoorbeeld omgaan met de achtergrond van hun kind,
hoe kunnen zij hun kind voorlichten over de adoptie en hoe goed
zal het kind zich hechten in het gezin? In dit boek worden deze
en andere opvoedingsvragen verkend vanuit verschillende
invalshoeken en voorzien van praktische adviezen,
praktijkvoorbeelden en gevalsbeschrijvingen. Adoptiekinderen is
bedoeld voor (adoptie)ouders. Het geïllustreerde boek is
daarnaast geschikt voor een ieder die professioneel te maken
heeft niet opvoeding, voorlichting en begeleiding van
adoptiekinderen en adoptieouders.
 

Geadopteerd een leven lang op zoek naar jezelf

ISBN 9026314817
UitgeverijAmbo/Anthos
Auteur David Brodzinsky
Inhoud coverEen vlot en helder geschreven boek over de (psychische)
beleving van het geadopteerd-zijn. Hoewel geschreven vanuit
ervaringen uit de Verenigde Staten, is het boek ook in Nederland
aan te bevelen voor een ieder die direct of indirect met adoptie
te maken heeft of zal krijgen.
 

Verstoorde relaties

ISBN 9026310137
UitgeverijAmbo, Baarn
Auteur R.A.C. Hoksbergen en W.H.G. Wolters
Inhoud Adoptie en hulpverlening, gezinsproblemen in een adoptiegezin.

Het verschijnen van dit boek laat zien dat het laatste taboe bij het denken en spreken over adoptie definitief is doorbroken. Sinds enkele jaren wordt erkend dat met name het adopteren van een buitenlands kind, dat veelal een moeilijke achtergrondgeschiedenis heeft, in veel gezinnen tot meer of minder grote gezinsproblemen leidt. Deze problemen kunnen zo hoog oplopen, dat het kind tijdelijk of voorgoed uit huis moet worden geplaatst. Vooral over de ouders en de kinderen die dergelijke ervaringen hebben meegemaakt, gaat het in dit boek. Aan de hand van onderzoek bij 670 Nederlandse hulpverleningsinstellingen en een weergave van ervaringen van direct betrokkenen (kinder- en jeugdpsychiaters, psychologen, orthopedagogen, adoptie-ouders) wordt, mede via enkele casussen, diepgaand over de voorkomende problemen gesproken. Ook worden vele adviezen gegeven teneinde vanuit de opgedane ervaringen tot een doeltreffender hulpverlening aan adoptiegezinnen te komen.
 

Verbonden door adoptie.

ISBN 9052561028
UitgeverijAcademische uitgeverij Amersfoort
Auteur Femmie Juffer
Inhoud proefschrift van mevr. F. Juffer

Femmie Juffer is sinds 1995 aan de Universiteit Leiden verbonden als universitair docent bij de afdeling Algemene en Gezinspedagogiek. In 1993 promoveerde zij aan de Universiteit Utrecht op het proefschrift Verbonden door adoptie.
Een experimenteel onderzoek naar hechting en competentie in gezinnen met een adoptiebaby.
Zij onderzocht voor dit proefschrift de gehechtheid tussen adoptieouder en adoptiekind en toetste een vorm van opvoedingsondersteuning voor adoptieouders.
Tussen 1993 en 1995 was Juffer als postdoc-onderzoeker betrokken bij het Leidse Pionier-project van prof.dr. M.H. van IJzendoorn: Intergenerationele overdracht van gehechtheid.
In 1997 verscheen het boek Adoptiekinderen.
Opvoeding en gehechtheid in het gezin, bestemd voor (aspirant-)adoptieouders en hulpverleners.
Juffer was betrokken bij de oprichting in 1998 van het Adoptietijdschrift. Informatieblad voor alle betrokkenen bij afstand en adoptie.
 

Kinderspel: Een waar verhaal over vrije adoptie

ISBN 9038867786
UitgeverijHet spectrum
Auteur Mirjam Smets
Inhoud coverVrije adoptie is een taboe. Wie een kind wil adopteren moet vertrouwen op de goodwill en de oprechte inzet van erkende organisaties. Met hun voorgesprekken en wachtlijsten en hun bureaucratische procedures. Dit lange en frustrerende proces
dient niet altijd het belang van het kind. Adoptie-ouders die in de kou blijven staan, rest maar één uitweg: ze worden 'zelfdoeners', ze gaan hun kind zelf zoeken.
 

Adoptie: Een christelijke handreiking bij beslissingen,

ISBN 9050302653
UitgeverijJongbloed
Auteur P.P.Van Dorp & Willem Visser
Inhoud Wanneer een echtpaar een of meer kinderen adopteert, is dit
een keuze met grote consequenties. De ouders komen bij de
voorbereiding van een adoptie en de opvoeding van hun
geadopteerde kinderen voor vele vragen te staan. In dit boek
willen de auteurs deze(aanstaande) ouders en handreiking doen,
door in te gaan op zowel praktische als pastorale vragen, zoals:
wat zegt de bijbel over adoptie? Aan welke voorwaarden moeten we
doen om een kind te adopteren? Hoe verloopt de procedure? Wat
zijn de financiele consequenties? Wat betekent adoptie voor
een kind en wat kunnen we bij de opvoeding tegen komen? Mogen
geadopteerde kinderen gedoopt worden? Een belangrijke vraagbaak
voor ieder echtpaar dat een kind geadopteerd heeft op dat
daarvoor plannen heeft. Ook waardevol voor familie leden en
ambtsdragers.