Overstappen van verzekeraar

Kies je voor een andere polis of laat je alles bij het oude?

Ook in 2020 worden nog steeds drie IVF-/ICSI-behandelingen per doorgaande zwangerschap vergoed vanuit de basisverzekering, tot 43 jaar. De afgifte van fertiliteitsmedicatie vindt plaats vanuit de ziekenhuisapotheek.

Als je overweegt over te stappen naar een andere zorgverzekeraar is het belangrijk je vooraf goed te informeren. Waar vind je een goede vergoeding van vruchtbaarheidsbehandelingen? Wat is er verder in jouw situatie belangrijk om vergoed te krijgen: Fysiotherapie? Orthodontie? Kortom een aanvullende verzekering wordt steeds meer maatwerk. Op het gebied van vruchtbaarheidsbehandelingen is het van belang dat:

  • UMC Zorgverzekeringen vanuit de aanvullende verzekering Extra Zorg 3 de vierde IVF/ICSI-behandeling vergoedt. Dit aanvullend pakket kent alleen een medische selectie op mondzorg. Werk je bij een universitair medisch centrum dan krijg je collectiviteitskorting.
  • de Topfit en Superfitpolis van ONVZ een vierde, vijfde en eventueel zesde IVF/ICSI behandeling vergoeden. Om in aanmerking te komen voor deze dekking is een medische verklaring vereist. Als je al met vruchtbaarheidsbehandelingen bezig bent, zal de verzekeraar je helaas meestal van deze dekking uitsluiten.
  • Voor VVAA (uitsluitend voor zorgprofessionals) hetzelfde geldt als voor ONVZ.
  • Voor PNO Zorg hetzelfde geldt als voor ONVZ.
  • Zorgzaam (Univé) de vierde en eventueel vijfde IVF-behandeling vergoedt, afhankelijk van het aanvullende pakket Ster 3, 4 of 5. Deze aanvullende verzekering is alleen toegankelijk voor defensiepersoneel en ex-dienstplichtigen en hun verwanten. De aanvullende pakketten kennen alleen een medische selectie op mondzorg.
  • soms je lidmaatschap van een patiëntenvereniging vergoed wordt vanuit een aanvullende verzekering.
  • je kunt kiezen tussen een natura- en een restitutieverzekering. Als je kiest voor een naturaverzekering betekent dat dat je naar de zorgaanbieder moet gaan waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Deze verzekering is vaak goedkoper en je hoeft zelf geen rekeningen te betalen of voor te schieten. Wel kan het zijn dat de zorgaanbieder van jouw keuze niet altijd vergoed wordt. Bij een restitutieverzekering ben je vrij om te kiezen naar welke zorgverlener je gaat. De rekening moet je voorschieten en laten declareren door de verzekering of doorsturen naar je zorgverzekering.

Is het verstandig om schriftelijk informatie te vragen?

Een veelgehoorde vraag is dat verzekerden bij telefonische navraag bij een zorgverzekeraar niet goed geïnformeerd worden omtrent de vergoeding van de kosten van vruchtbaarheidsbehandelingen. De meeste zorgverzekeraars werken met een telefoondesk. Hier komen alle telefoontjes binnen. De medewerkers moeten dus van alles wat weten. Wordt de vraag te specifiek dan kunnen/gaan de medewerkers van het informatiecentrum meestal doorverbinden of verzoeken ze om de vraag schriftelijk te stellen. Vraag in dat geval na wanneer je een antwoord op jouw vraag kunt verwachten. Indien je een schriftelijke vraag rond eind december, begin januari indient, kan het vaak enige tijd duren voordat je antwoord ontvangt. Daardoor heb je minder tijd om verzekeringen met elkaar te vergelijken.

Mocht je nog vragen hebben over vergoedingen van vruchtbaarheidsbehandelingen, dan is er de mogelijkheid voor het maken van een telefonische afspraak. Meer informatie vind via deze link.

Uiteraard kun je ons ook altijd mailen via de Freya-site.

Wij wensen je een goede beslissing toe!

Met vriendelijke groet,

Verzekeringspanel Freya
Joyce Hoffman
Susan Schols

Wil je meer lezen?