Oneigenlijk gebruik hCG als afslankmiddel

Freya is van mening dat het hCG hormoonpreparaat niet gebruikt hoort te worden als afslankmiddel. Dit middel wordt gefabriceerd uit urine van zwangere vrouwen met het doel dit te gebruiken bij vruchtbaarheidsbehandelingen.
De enige geregistreerde indicaties voor gebruik van hCG zijn dan ook: ovulatie inductie, gecontroleerde ovariële hyperstimulatie (bij IVF) en in een enkel geval bij mannen ter stimulatie van de testosteronproductie indien zij uit zichzelf te weinig hormoon produceren om zaadcellen aan te maken.

Gebruik bij afslankkuren (ook wel Simeonstherapie genoemd) kan derhalve beschouwd worden als oneigenlijk gebruik. Overigens is deze Simeonstherapie omstreden; de kuur bestaat uit het volgen van een streng dieet (500 kCal) in combinatie met het inspuiten van hCG. Met een dergelijk dieet valt iedereen af! Vele wetenschappelijke onderzoeken hebben in de loop der jaren aangetoond dat afvallen met hCG geen voordelen biedt ten opzichte van hetzelfde dieet met gebruik van een placebo.

De inzameling van de urine van zwangeren wordt verzorgd door Moeders voor Moeders. Vrouwen die hieraan meewerken doen dit om andere vrouwen te helpen bij het zwanger worden. Hun vertrouwen dient niet beschaamd te worden. Het zijn met name de artsen die zich lenen voor het oneigenlijk voorschrijven van dit middel die blaam treft, want zowel Moeders voor Moeders als de fabrikant (Aspen Oss B.V.) alsook de leverancier (MSD) verzetten zich hiertegen. Gelukkig betreft dit oneigenlijk gebruik slechts een zeer klein deel van de productie.

In januari 2011 heeft Inspectie voor de Gezondheidszorg aangekondigd streng te zullen optreden tegen misbruik van hCG (zie IGZ 06012011). Wie nu nog hCG verkoopt als afslankmiddel kan een boete krijgen van 150.000 euro.