Eerder een zwangerschapstest doen: ja of nee?

Nog nooit duurden twee weken zo eindeloos lang! Als je zwanger probeert te worden, wil je het liefst zo snel mogelijk duidelijkheid. Misschien overweeg je om vóór de officiële testdatum al een zwangerschapstest te doen. Maar is dat wel een goed idee? We zetten de voors en tegens voor je op een rij.

De testdatum is er niet voor niets

Niet voor niets wordt het advies gegeven te wachten tot de eerste dag van een (hopelijk) uitblijvende menstruatie. Op dat moment heeft je lichaam voldoende hCG (het zwangerschapshormoon waardoor de test positief wordt) aangemaakt om aangetoond te worden in een zwangerschapstest.

Een te vroege test geeft geen uitsluitsel

Het liefst wil je met het doen van een zwangerschapstest onomstotelijk bewijs hebben: zwanger of niet zwanger. Helaas zegt een vroege test nog niet alles. Is deze negatief? Mogelijk heb je te vroeg getest en kan het hCG nog niet met een urinetest worden aangetoond. Ondanks dat je dat weet, kun je door een negatieve test uit het veld geslagen zijn. Een vroege positieve test geeft helaas evenmin garantie. Natuurlijk is het heerlijk om een positieve test in handen te hebben, maar als de zwangerschap nog zo pril is, kan het verdrietig genoeg ook nog mis gaan.

Adrenaline-kick

Plassen in een bakje, zwangerschapsstick erin dopen en dan…. wachten! Twee minuten lang de seconden zien wegtikken op de klok. Je gedachten schieten alle kanten op. Zó spannend dit! Voor de één een doemscenario, een ander leeft op bij de spanning dat er misschien wel een tweede streepje verschijnt. Bezorgt het doen van een test jou een adrenaline-kick en gezonde spanning? Go for it! Maar bedenk wel dat de uitkomst van een te vroege test dus niet altijd even betrouwbaar is.

Testen kosten geld

Ondanks dat er tegenwoordig goedkope(re) zwangerschapstesten te koop zijn, kosten ze toch nog steeds aardig wat geld. Zeker als je een notoire ‘vroegtester’ bent, kan het bedrag dat je hieraan spendeert behoorlijk oplopen. Stel jezelf de vraag of je je geld hieraan wilt uitgeven of dat je nog even op je handen kunt zitten en een leukere bestemming kunt vinden voor je geld!

De testdatum bekend maken aan de omgeving of juist niet?

Heb je mensen in je omgeving die weten dat jullie zwanger willen worden en met jullie meeleven? Fijn natuurlijk! Je kunt je wel afvragen of je wilt dat iedereen de testdatum weet. Je loopt dan de kans dat mensen je op de testdag gaan bellen om te vragen of de poging is gelukt. Misschien is het wel net zo rustig en fijn om eerst samen het goede nieuws te vieren of het verdrietige nieuws te verwerken. Je kunt in dat geval het beste de exacte datum in het midden laten, een paar dagen vooruit schuiven, of mensen zeggen dat je zelf de uitslag zult laten weten.

Wil je meer lezen?