Verslaafd aan zwangerschapstesten

zwangerschapstestGuilty as charged: ik ben verslaafd. Niet aan drugs, drank of sigaretten, maar aan zwangerschapstesten. Honderden testen heb ik in de loop der jaren uitgevoerd, met dat ene doel voor ogen: een tweede streepje zien verschijnen. Mijn specialiteit bestaat uit twee soorten tweede streepjes:

      1. 1. het denkbeeldige tweede streepje
      1. 2. het indrooglijntje

Het denkbeeldige tweede streepje. Stel, je wordt ’s nachts om 4.00 uur wakker omdat je moet plassen. Dan heb je natuurlijk eigenlijk geen test meer nodig, want dan ben je uiteraard gewoon zwanger! Zwangere vrouwen komen geen nacht door zonder sanitaire stop dus feitelijk is het bewijs al geleverd. Ik ben dus zwanger, maar twee streepjes op de test zou een prettige bevestiging zijn. Vol verwachting plas ik een bakje vol en hou het teststaafje in de urine. Het teststreepje verschijnt direct. En met heel veel fantasie en inlevingsvermogen verschijnt, jawel, een tweede streepje! Maar toch: overtuigend is anders. Deze diagnose vereist een second opinion; mijn man wordt van zijn bed gelicht met de melding dat hem een verrassing wacht in de badkamer. Na lang turen, onder verschillende soorten licht (halogeenspotje, tl en peertje), is het antwoord: “Euh, waar zou dat tweede streepje dan precies moeten staan?”. Zelfs mijn suggestie om de test eens tegen het licht te houden mag niet baten. Oké, ik weet genoeg: dit denkbeeldige streepje is echt té denkbeeldig. Maar niet getreurd, we hebben altijd nog het indrooglijntje!

Een zwangerschapstest moet je weggooien na tien minuten. Hier is een goede reden voor: na tien minuten is de uitslag niet meer betrouwbaar, want er kan een zogenaamd indrooglijntje verschijnen op de plaats waar het zwangerschapsstreepje moet komen te staan. Voor alle duidelijkheid: dit heeft niets te maken met HCG in je urine. Maar laat ik nu niet zo goed zijn in weggooien… Dus standaard bewaar ik al mijn testen (voorzien van datum en tijd) totdat ik zeker weet dat ik niet zwanger ben. En jawel, vaak verschijnt na verloop van tijd alsnog een tweede streepje. Soms pas een dag later, maar dat mag de pret niet drukken. Op alle fora lees ik: een tweede streepje = een tweede streepje = hartstikke zwanger (dat een voorwaarde hiervoor is dat je de test volgens gebruiksaanwijzing hebt uitgevoerd, laat ik voor het gemak buiten beschouwing). Dus ik weet genoeg: ik ben zwanger! Nou ja, in ieder geval tot het moment dat ik, keurig op tijd, ongesteld word….

Mijn ziekelijke behoefte aan het zien van een tweede streepje gaat ver, heel ver. Zelfs zo ver dat ik de dag na het zetten van de Pregnyl-spuit een zwangerschapstest doe. Gewoon om dat tweede streepje te zien. Daar krijg ik een kick van. Mijn hart klopt in mijn keel, de adrenaline giert door mijn lijf, daar doe ik het voor. Zwanger of niet: de euforie van het tweede streepje werkt verslavend…

Marjolein

Wil je meer lezen?

Geef een reactie