Medicijngebruik bij kinderwens en zwangerschap

Als je zwanger wilt worden of al bent, wil je weten of je medicijnen veilig zijn bij gebruik tijdens zwangerschap. Via de sociale media worden hierover vaak vragen gesteld en informatie gedeeld. Deze informatie blijkt echter in 4 van de 10 gevallen onjuist. Dit blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit.

Medicijnen op voorschrift

Met name de adviezen over medicijnen op voorschrift bleken vaak foutief (in 6 van de 10 gevallen). Artsen zien in de praktijk regelmatig vrouwen die door deze onjuiste informatie medicijnen nemen die ze beter niet zouden nemen. Maar ook dat vrouwen geen medicijnen willen gebruiken, terwijl ze die wel nodig hebben. 

Advies bij alle medicijngebruik

Zeker in het geval dat je medicijnen op voorschrift gebruikt, is het belangrijk dat je dit met je zorgverleners bespreekt. Deze kan samen met jou een afweging maken wat het beste is. Maar dit geldt ook voor medicijnen en kruidenmiddelen die je zonder voorschrift kunt kopen.

Heb je een kinderwens of ben je zwanger, neem dan contact op met een arts of verloskundige als je medicijnen wilt of moet gebruiken.

Wil je toch zelf op onderzoek uit, gebruik dan de betrouwbare informatie van de Teratologie Informatie Service. Deze is beschikbaar via de website van het Lareb. Hier kun je de naam van het medicijn intypen om te zien of het veilig te gebruiken is tijdens de zwangerschap. Let op: dit geldt ook voor een prille zwangerschap, dus als je nog niet (zeker) weet of je zwanger bent.

Uit het onderzoek:

Wat is er al bekend over dit onderwerp 

  • De meeste zwangere vrouwen gebruiken internet om informatie over farmacologische behandelingen te zoeken 
  • Online zwangerschapsgerelateerde informatie is beschikbaar via vele bronnen, elk met verschillende niveaus van geloofwaardigheid
  • Een volledig overzicht van de kwaliteit en kwantiteit van sociale media-informatie beschikbaar voor zwangere vrouwen is achterblijvend. 

Wat deze studie toevoegt 

  • Er is een overvloed aan sociale media-berichten met betrekking tot de medicatieveiligheid tijdens de zwangerschap 
  • Meer dan 40% van de berichten was niet in overeenstemming met de huidige kennis over het risico van de medicijnen
  • Deze onnauwkeurigheid van online informatie kan de perceptie van vrouwen en beslissingen over medicijngebruik tijdens de zwangerschap beïnvloeden.

Meer over dit onderwerp:

Een gedachte over “Medicijngebruik bij kinderwens en zwangerschap

  1. Mijn ervaring is dat de apotheek ook altijd controleert bij elk medicijn wat je krijgt of het tijdens zwangerschap, borstvoeding en/of kinderwens gebruikt mag worden. Indien nodig overleggen ze met de voorschrijvend arts. Soms zijn er bijvoorbeeld extra controles nodig, of kan het geen kwaad als je het maar enkele dagen gebruikt. Dit gaven ze mij ook aan.
    Geef dus ook altijd bij de apotheek aan als je zwanger bent/wilt worden of borstvoeding geeft!

Geef een reactie