“Nederlands zaad is ruk”

Beeld Martine van der Voort

Het kan je niet ontgaan zijn: gisteren kwam in het nieuws dat de spermakwaliteit van de Westerse man achteruit gaat. Andrologen vanuit heel Europa zijn deze dagen in Rotterdam samen om dit onderwerp te bespreken tijdens een congres. De boodschap kan verstrekkende gevolgen hebben: mogelijk nog meer paren die geconfronteerd worden met het grote verdriet van een fertiliteitstraject en/of een onvervulde kinderwens.

Aandacht voor verminderde vruchtbaarheid

Ook bij Freya stond de telefoon roodgloeiend na deze berichtgeving. Schrijvende pers, radio, tv: ieder zichzelf respecterend medium behandelde dit thema. En hoewel de boodschap verdrietig is, is dit goed nieuws natuurlijk. We moeten kunnen praten over vruchtbaarheid, weg met dat taboe! Maar juist daar wringt het hem. Want als zelfs de landelijke media lacherig gaan doen over spermakwaliteit, dan voelt het voor ons, Freya, soms als vechten tegen de bierkaai.

“En daar komt dan een tweederangs goedje uit”

Editie NL opende de uitzending met het nieuws van de verminderde zaadkwaliteit. De kop: “Nederlands zaad is ruk”. Erg grappig, moeten ze op de redactie gedacht hebben. Maar is er geen eindredacteur die op zo’n moment bedenkt en dat deze kop wel wat infantiel is voor een serieus onderwerp?

Een paar uur later start RTL Late Night. Ook zij besteden aandacht aan de teruggelopen spermakwaliteit. In de inleiding wordt de problematiek geschetst en worden de oorzaken van teruglopende spermakwaliteit benoemd. Met als eindconclusie: “En daar komt dan een tweederangs goedje uit”. Pardon, u zegt? Is dít de toonzetting waarop we anno 2016 op landelijke tv spreken over teruglopende spermakwaliteit?

Het onderwerp op de kaart

Ondanks de toonzetting van de items, zijn we natuurlijk wel blij dat het onderwerp de landelijke pers haalt. Aandacht voor een uitblijvende zwangerschap is en blijft nodig.

Dit treft namelijk 1 op de 6 paren. En dat is geen aantal om lacherig over te doen.

Geef een reactie