Eerste ‘3 personen IVF’ baby geboren in Griekenland

Op 10 april 2019 is in Griekenland is de eerste 3 personen IVF baby geboren. De baby is ontstaan uit een IVF-behandeling waarbij de zaadcel van de vader is gebruikt en eicellen van twee vrouwen: de wensmoeder en een donor. Dit is de eerste baby die in een klinische studie geboren is na deze behandeling, genaamd MST (maternal spindle transfer).

Klein deel DNA
Dankzij deze nieuwe methode kan een moeder die haar baby via haar DNA zou belasten met een genetische ziekte nu een kind krijgen die de ziekte niet heeft. In dit geval ging het om een ernstige stofwisselingsziekte die moeder in haar DNA draagt. Deze kan ernstige gevolgen hebben voor kinderen en veel patiënten worden niet ouder dan tien jaar.
Met deze nieuwe techniek wordt het kind geboren zonder erfelijke genetische belasting. In het laboratorium vervangt men het stukje DNA dat verantwoordelijk is voor de ziekte, door een stukje DNA uit een donoreicel. De bijdrage van de ‘donormoeder’ is slechts 0,2 procent van het embryo.

Proef met 25 vrouwen
De Griekse moeder is de eerste van in totaal 25 vrouwen die meedoen aan proef met deze nieuwe methode. Bij acht van deze vrouwen wordt op korte termijn een embryo ingebracht. Tegenstanders vinden dat de methode ethische grenzen overschrijdt. Ook vinden zij dat de nadelen van deze methode nog niet voldoende zijn onderzocht.

Meer informatie lees je op deze pagina (Engels).

Lees ook het nieuwsbericht ‘Verenigd Koninkrijk keurt IVF met DNA van 3 personen toe‘.

Update 10/7/19: ESHRE roept op tot voorzichtigheid en heeft een moratorium ingesteld voor deze behandeling (Engels).

Geef een reactie