“Heb je kinderen?”

Op 9 december 2019 werd de documentaire “Heb je kinderen” van Inés ten Berge uitgezonden. Dit prachtige document toont in alle rauwheid en eerlijkheid hoe het is om kinderloos te zijn. Enkele thema’s schreeuwen wat ons betreft om (welverdiende!) aandacht.

“Anders doe je toch IVF?”

Vruchtbaarheidsbehandelingen kunnen uitkomst bieden. Toch is IVF niet de heilige graal; niet ieder vruchtbaarheidstraject eindigt met een kindje in de wieg. De succesverhalen hebben vaak de overhand waardoor onterecht het beeld kan ontstaan dat voor elk vruchtbaarheidsprobleem een oplossing is. Dit is helaas niet zo. Vruchtbaarheidsbehandelingen bieden geen garantie.

Grenzen stellen

In deze tijd, waarin medisch gezien steeds meer mogelijk lijkt, is het zaak je eigen grenzen te stellen en te bewaken. Dat is niet makkelijk! Een kinderwens is een diepgeworteld verlangen. Je bent bereid hiervoor – letterlijk en figuurlijk – ver te gaan. Maar je hebt zelf de keuze hoe ver je gaat; wat voor jou/jullie nog goed voelt. Stoppen met behandelen, een grens stellen, vergt kracht. En, heel belangrijk, stoppen met een fertiliteitstraject wil geenszins zeggen dat de kinderwens niet sterk genoeg is.

Nazorg

Nadat het behandeltraject stopt, slaan deuren dicht. Er is geen standaard begeleiding, er wordt geen standaard hulp geboden. Terwijl je toekomst er compleet anders uitziet dan je voor ogen had. Dit vergt aanpassing en vaak volgt een (intensief) rouwproces. Een proces waar nog te weinig aandacht voor is. Ook in de medische wereld. Wij pleiten ervoor dat deze nazorg nadrukkelijk aandacht krijgt bij de afsluiting van een fertiliteitstraject.

Voor rouwen staat geen tijd

Tijdens een vruchtbaarheidstraject leeft de omgeving vaak nog mee en vraagt hoe het gaat. Wanneer het doek valt en de kinderwens onvervuld blijft, wordt het stil. Maar dan begint het rouwproces om de blijvende kinderloosheid pas. Mensen die ongewenst kinderloos blijven, dragen een groot verdriet met zich mee. In hun omgeving is het vaak echter oorverdovend stil rondom dit verdriet. Voor de buitenwereld kan het moeilijk zijn de omvang en allesomvattendheid van het verdriet te begrijpen. Je mist belangrijke mijlpalen die door mensen met kinderen worden gekenmerkt als de belangrijkste in hun leven. Dit gemis heeft (levenslang) invloed op allerlei uiteenlopende aspecten in je leven. Een luisterend oor kan een groot verschil maken.

Keuze doorgaan of stoppen bespreken in kliniek

De medische zorg rondom verminderde vruchtbaarheid is oplossingsgericht. Toch kan stoppen met behandelen (of niet behandelen) ook een optie zijn. Deze mogelijkheid mag vaker onderwerp van gesprek zijn in de spreekkamer. Niet voor iedereen is de keuze evident om door te gaan tot alle medische mogelijkheden benut zijn. Stoppen met behandelen kan en mag evengoed een keuze zijn. Het is van belang dat gedurende het fertiliteitstraject dit onderwerp bespreekbaar is en blijft.

Ontwikkeling online platform

Freya wil een online platform ontwikkelen voor mensen die definitief ongewenst kinderloos zijn. Met dit platform willen we mensen een omgeving bieden waar ze steun, herkenning, inspirerende verhalen én waardevolle tips vinden over het leven zonder kinderen. Een leven dat zo anders is dan gehoopt. Met het online platform willen we mannen en vrouwen tools aanreiken waarmee ze het verdriet om de kinderloosheid kunnen integreren in hun leven en daarmee zingeving en kwaliteit van leven terugkrijgen. Ze moeten de regie over hun leven terugnemen. Niet door het gemis weg te stoppen, maar door een ‘gezonde’ manier te vinden om dit verdriet te doorleven en de blik (weer) op de toekomst te kunnen richten. Je leest hier meer over dit platform.

Op 9 december werd de documentaire “Heb je kinderen” van Ines ten Berge uitgezonden. Heb je het gemist? Kijk deze indrukwekkende docu terug op de website van 2doc.

Please accept YouTube cookies to play this video. By accepting you will be accessing content from YouTube, a service provided by an external third party.

YouTube privacy policy

If you accept this notice, your choice will be saved and the page will refresh.

2 gedachten over ““Heb je kinderen?”

  1. Ik heb de documentaire gister met aandacht bekeken. En het is heel goed dat er voor onze” doelgroep” nu ook eens aandacht is. Zelf vind en heb ik het nodig om dingen met elkaar te delen. Dus daarom nu ook via freya. Ben benieuwd naar andere reacties en verhalen

Geef een reactie