Heb je PCOS en ben je tussen 8 en 16 wk zwanger?

Eerste Nederlandse onderzoek naar beschermende werking van het voedingssupplement myo-inositol voor vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap.

 

In juni 2019 is de MYPP-trial gestart, het eerste Nederlandse onderzoek naar het effect van het voedingssupplement ‘myo-inositol’ ter bevordering van de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap. We onderzoeken of het dagelijks gebruik van het voedingssupplement myo-inositol als aanvulling op de normale voeding, naast de standaard aanbevolen hoeveelheid foliumzuur, de uitkomst van de zwangerschap bij vrouwen met PCOS kan verbeteren. Uit buitenlands onderzoek blijkt dit de kans op zwangerschapsdiabetes, hoge bloeddruk en vroeggeboorte te verlagen.

Waarom dit onderzoek?

Vrouwen met PCOS hebben een verhoogde kans op het krijgen van gezondheidsproblemen tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapssuikerziekte en hoge bloeddruk, en om te vroeg te bevallen.
De MYPP-trial is bedoeld om de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap te bevorderen door het verbeteren van de dagelijkse voeding.

Wat onderzoeken we in de MYPP-trial?

In de MYPP studie onderzoeken we of het dagelijks gebruik van het voedingssupplement ‘myo-inositol’ tijdens de zwangerschap, als aanvulling op de normale voeding, de uitkomst van de zwangerschap bij vrouwen met PCOS kan verbeteren.
Myo-inositol is een vitamine-achtige stof die volop aanwezig is in onze voeding. Als voedingssupplement wordt dit internationaal steeds meer gebruikt vanwege verschillende mogelijke gunstige effecten op de gezondheid. Onderzoeken tonen aan dat dagelijks gebruik van myo-inositol bij vrouwen met PCOS kan bijdragen aan een gezonde bloedsuikerspiegel en hormoonbalans. Het gebruik van myo-inositol is ook tijdens de zwangerschap als veilig getest. Uit eerder onderzoek bij vrouwen met overgewicht (met en zonder PCOS) blijkt myo-inositol suppletie tijdens de zwangerschap de kans op zwangerschapsdiabetes te verlagen. Ook kwamen hoge bloeddruk en vroeggeboorte minder vaak voor.
In de MYPP studie onderzoeken we of het dagelijks gebruik van myo-inositol mogelijk voordelig is voor alle zwangeren met PCOS. Doet u met ons mee?

Hoe kunt u meedoen?

Heeft u PCOS en bent u tussen de 8 en 16 weken zwanger van een éénling? Dan zijn wij op zoek naar u!
De eerste ziekenhuizen die sinds juni 2019 meedoen met het onderzoek zijn het Amsterdam UMC – locatie VUMC, Diakonessenhuis Utrecht, Erasmus MC Rotterdam en het UMC Utrecht. Later dit jaar wordt het onderzoek uitgebreid naar meer ziekenhuizen in Nederland. Een actueel overzicht van de deelnemende centra vindt u op de studiewebsite: www.MYPP-trial.nl
Benieuwd of u kunt deelnemen? Vraag er naar bij uw behandelend arts of stuur een mail naar MYPP.trial@erasmusmc.nl

Meer weten over de MYPP-trial?

Hieronder vindt u een beknopt overzicht van wat het onderzoek inhoudt. Wilt u (alvast) meer weten? Kijk dan op de studiewebsite of de FB-pagina.
Of stuur een mail aan de onderzoekers.

We hopen van harte op uw deelname!

________________________________________________

MYPP-trial

 • Wat is het doel van het onderzoek?

  De MYPP studie is bedoeld om de gezondheid van vrouwen met PCOS tijdens de zwangerschap te bevorderen door het verbeteren van de dagelijkse voeding. In dit onderzoek wordt uitgezocht of het dagelijks gebruik van het voedingssupplement myo-inositol de kans op problemen tijdens zwangerschap verkleint en mogelijk ook voordelen biedt voor de algemene gezondheid van vrouwen met PCOS en hun kinderen.

 • Wanneer kunt u meedoen aan het onderzoek?

  U kunt deelnemen aan het onderzoek indien u PCOS heeft en tussen de 8 en 16 weken zwanger bent van een éénling.

 • Waar vindt het onderzoek plaats?

  Het onderzoek wordt gecoördineerd vanuit het Erasmus MC Rotterdam en wordt momenteel uitgevoerd in het Amsterdam UMC – locatie VUmc, Diakonessenhuis Utrecht en in het UMC Utrecht. Op de website vindt u een actueel overzicht van de deelnemende ziekenhuizen. Benieuwd of uw ziekenhuis in de toekomst ook zal deelnemen? Neem gerust contact op met de arts-onderzoeker van de MYPP-trial door een mail te sturen naar MYPP.trial@erasmusmc.nl

 • Hoe voeren we het onderzoek uit?

  De helft van de deelnemers krijgt het advies voedingssupplementen te gebruiken met daarin myo-inositol, toegevoegd aan de standaard aanbevolen hoeveelheid foliumzuur. De andere helft krijgt voedingssupplementen met alleen de gebruikelijke hoeveelheid foliumzuur.
  De voedingssupplementen zullen er voor beide groepen hetzelfde uitzien. Door middel van loting wordt bepaald of u wel of geen myo-inositol krijgt. U en de onderzoeker hebben hier geen invloed op en weten niet welke voedingssupplementen u krijgt.
  Aan het eind van het onderzoek worden de twee groepen vergeleken om het effect van myo-inositol suppletie te beoordelen.

 • Wat houdt deelname in?

  U krijgt de standaard zorg en begeleiding in het ziekenhuis waar u tijdens uw zwangerschap en bevalling recht op heeft. Daarnaast krijgen alle deelnemers tot aan de bevalling tweemaal daags een voedingssupplement. Tijdens het onderzoek zullen wij regelmatig uw gewicht meten en diverse bepalingen in uw bloed en urine doen om het effect van het voedingssupplement te beoordelen. Met behulp van een echo wordt de groei van uw baby ingeschat. Op 3 momenten zullen wij u vragen om een vragenlijst in te vullen. Alle onderzoeken vinden plaats tijdens uw gebruikelijke zwangerschapscontroles in het ziekenhuis.

 • Waarom meedoen?

  Er zijn op dit moment geen goede adviezen of middelen om de kans op zwangerschapscomplicaties, die samenhangen met PCOS, voor u en uw ongeboren kind te verkleinen. De verwachting is dat het dagelijks gebruik van myo-inositol de uitkomst van de zwangerschap bij vrouwen met PCOS kan verbeteren. Dit betekent dat deelname, indien u loot voor de voedingssupplementen met myo-inositol, ook voor u en uw baby voordelen kan bieden. Dit is echter (nog) niet zeker. Uw deelname zal in ieder geval bijdragen aan meer kennis en betere behandeladviezen voor zwangere vrouwen met PCOS.

 • Zijn er bijkomende kosten of vergoedingen bij deelname?

  Nee, er zijn geen bijkomende kosten of vergoedingen indien u deelneemt aan het onderzoek.

________

Wervingstekst website MYPP-trial NL67329.078.18 – NL Versie 1.0 d.d. 21-06-2019

Geef een reactie